RASKOL NA LJEVICI

Zeleno-lijeva koalicija obavijestila Peović da za nju više nema mjesta u njihovu saborskom klubu

Poručuju kako zeleno-lijeva koalicija nastavlja raditi u interesu hrvatskih građana
Katarina Peović, Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Povodom jučerašnjeg proglašenja “raskida zeleno-lijeve koalicije” od strane Radničke fronte u srijedu uvečer oglasila se stranka Možemo priopćenjem koje još potpisuju i Nova ljevica, Zelena alternativa ORaH te Zagreb je NAŠ!

- U listopadu je vodstvo Radničke fronte u više navrata putem medija pred ostale članice zeleno-lijeve koalicije (Možemo!, Novu ljevicu, Zelena alternativa ORaH) postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke ili bi to “moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini”. Stranke Možemo!, Zagreb je naš! i Nova ljevica donijele su odluku da na takav ultimatum ne pristaju te, sukladno tome, da s Radničkom frontom ne otvaraju proces pregovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2021. godine. O odlukama su odmah informirane sve stranke koalicije te je sazvan sastanak kako bi se detalji odluka pojasnili te utvrdili daljnji oblici suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini budući da se odluka o odvojenom izlasku na lokalne izbore nije odnosila na prekid suradnje u skupštinskom i saborskom klubu. Međutim, Radnička fronta se na taj poziv oglušila, a putem društvenih mreža i svoje službene internetske stranice iznijela neutemeljene optužbe na račun ostalih članica koalicije u tekstu naslovljenom “Raskid zeleno-lijeve koalicije” - ustvrdili su u priopćenju odaslanom medijima.

Poručuju kako zeleno-lijeva koalicija nastavlja raditi u interesu hrvatskih građana, ali i da ne vide prostor za suradnju s Radničkom frontom unutar istog saborskog i gradskog kluba zastupnika nakon iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa.

- O ovoj odluci obavijestili smo zastupnicu Radničke fronte u Saboru (Katarinu Peović, op.a.) i zastupnika Radničke fronte u Gradskoj skupštini (Davida Bilića, op.a.), i s njima smo spremni na daljnju suradnju unutar saborske i zagrebačke skupštinske oporbe. Nemamo namjeru odgovarati na daljnje optužbe Radničke fronte na naš račun plasirane putem medija i društvenih mreža jer takva stranačka medijska prepucavanja štete i Radničkoj fronti i strankama u zeleno-lijevoj koaliciji te skreću pažnju s važnih pitanja našeg društva i oduzimaju kapacitete za osmišljavanje i provedbu politika društvene jednakosti u interesu svih građana. A to je ipak krajnji cilj našeg političkog djelovanja - zaključili su u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:27