BENČIĆ I BORIĆ

Zeleno-lijevi blok u Saboru upozorio: Kazne su drakonske i zadiru u ljudska prava

‘Sve se prebacuje na građane koji će platiti 500 kuna ako ne nose masku na ispravan način‘ - kaže Benčić
Sandra Benčić
 Damjan Tadic/Cropix

Klub saborskih zastupnika zeleno-lijevog bloka u utorak je upozorio da su predviđene sankcije za kršenje epidemioloških mjera drakonski visoke i da zadiru u ljudska prava te će tražiti ocjenu njihove ustavnosti.

Provjera privatnih okupljanja i narušavanje nepovredivosti doma su protuustavni, i ako to prođe u Saboru, tražit ćemo očitovanje Ustavnog suda, poručila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare u Saboru o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Sankcije su drakonske i trebale su biti donesene dvotrećinskom većinom u Saboru, a ne običnom većinom kako je predviđeno", istaknula je.

Izrazila je nadu da će oporba s tim u vezi naći zajednički jezik jer se svi slažu da je epidemiološke mjere potrebno provoditi, ali su protiv načina na koji Vlada upravlja covid-krizom.

"Sve se prebacuje na građane koji će platiti 500 kuna ako ne nose masku na ispravan način, a s 10.000 kuna bit će kažnjeni u svojim domovima ako ih je više od 10", upozorila je Benčić te se založila da kazne budu manje i razmjerne primanjima građana.

U nadzoru provođenja epidemioloških mjera, dodala je, sudjelovat će, uz policiju, i razni inspektori, što je ozbiljno kršenje prava građana.

Rada Borić i Benčić ustvrdile su da se više od mjesec i pol dana ne detektiraju kontakti zaraženih. Vlada je, kažu, od toga odustala, a svu odgovornost prebacila na građane.

"U studenom je umrlo više od 1200 ljudi u Hrvatskoj od covida jer je premijer glumio švedski model. Po novozaraženima u Europi od nas je gora samo Srbija", poručila je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 15:42