SABORSKI ODBOR

ZELENO SVJETLO ZA MOĆNE HELIKOPTERE BLACK HAWK Krstičević iznio detalje američke ponude: 'Ovo je dobitak za sigurnost'

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Saborski Odbor za obranu u ponedjeljak je jednoglasno prihvatio da Hrvatska kupi dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom, rezervinim djelovima i obukom u vrijednosti 88 milijuna dolara te prihvati donaciju SAD-a od još dva Black Hawka u vrijednosti 50 milijuna dolara.

I sve ostale odluke na sjednici su prošle glatko: izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama, kao i konačni prijedlog Zakona o obalnoj straži.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio je članovima Odbora benefite američke ponude koja je, kako je pojasnio, dobitak za sigurnost, a osim opreme, uključuje i obuku letačkog i tehničkog osoblja s krajnjim ciljem da do početka 2023. godine dođe na razinu operativne sposobnosti.

UH-60M Crni jastreb, jedan od najboljih helikoptera na svijetu zbog učinka i izdržljivosti, Hrvatskoj vojsci omogućit će modernizaciju i razvoj sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, jačanje moći Hrvatske kopnene vojske i daljnju izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasio je Krstičević. Usto, donacija svjedoči i o savezništvu i strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a. Tom donacijom SAD-a učinjen je prvi korak u zamjeni postojećih helikoptera istočne proizvodnje helikopterima zapadne proizvodnje, što je u skladu s članstvom u NATO-u.

Novi helikopteri pridonijet će, dodao je Krstičević, ispunjenju sve tri misije HV-a: zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama te pomoći civilnim institucijama. Helikopteri će imati brojne zadaće: nadzor državne granice, mogu se koristiti i kao ispomoć civilnim institucijama za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitni medicinski prijevoz i strateški prijevoz.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, pojasnio je kakvo je trenutačno stanje: u operativnoj uporabi su 24 srednja transportna helikoptera istočne proizvodnje iz MIL obitelji, međuremontni resursi za 14 helikoptera Mi-8/MTV-1 istječu od 2024. do 2027. godine, a nakon toga ostat će u operativnoj uporabi samo deset Mi-171Sh. Niti jedan od 24 helikoptera ne ispunjava zahtjeve iz prihvaćenih NATO-ovih ciljeva sposobnosti, poručio je Šundov.

Prezentacija za Black Hawke by Jutarnjiredakcija on Scribd

S ciljem izgradnje dodatnih sposobnosti, vlada SAD-a ponudila je namjensku donaciju financijskih sredstava u iznosu od 53,4 milijuna dolara za opremanje HV-a s dva nova UH-60M u osnovnoj konfiguraciji kojoj treba pribrojati i tri milijuna za obuku, 35,8 za dodatne robe i usluge te dva helikoptera vrijedna 46. Riječ je o donaciji u sklopu programa Foreign Military Sale (FMS) koju je odobrio američki Kongres - da se za Hrvatsku odobri nabava vrijednosti 115 milijuna dolara.

Osim helikoptera, program uključuje i punu opremu, velik broj pričuvnih dijelova, opremu za komunikacijsku sigurnost, IFF transpondere, radiouređaje, garanciju za letjelice, usluge kalibracije, opremu za podršku, komunikacijsku opremu, naoružanje, streljivo, uređaje za noćno gledanje, obuku osoblja i uređaje za obuku, zrakoplovne radionice, zemaljsku opremu za potporu letenju, nazočnost stručne osobe za ispomoć u Hrvatskoj tijekom dvije godine te logističku potporu vlade SAD-a.

Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama osigurat će se mjere i prava koji će omogućiti poboljšanje statusa vojnika, dočasnika i časnika, bolje uvjete prehrane, prijevoza, smještaja i, najvažnije, razne oblike pomoći za stradale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:23