KRAJ AGONIJE

ZELENO SVJETLO ZA PRIVATIZACIJU BRODOSPLITA! Europska komisija odobrila prodaju DIV-u

Potpisivanje Ugovora sa samoborskom tvrtkom DIV o preuzimanju Brodosplita očekuje se 28. veljače
 Duje Klarić/CROPIX

BRUXELLES - Ugovor o privatizaciji Brodosplita može biti potpisan. Europska je komisija na prijepodnevnom sastanku odobrila novi plan za splitsko brodogradilište. Potpisivanje Ugovora sa samoborskom tvrtkom DIV o preuzimanju Brodosplita ocekuje se 28. veljače, javlja HRT.

Ugovor o privatizaciji Brodosplita predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava s 1,263 milijarde kuna na 1,5 milijardi. Za ovu godinu predviđeni trošak iznosi 480 milijuna. Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tijekom privatizacijskog procesa za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak tijekom nedavna posjeta Bruxellesu.

Podsjetimo, Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu prošle godine identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine. Jedna od tih zadaća je i potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:27