KRIZA U KOALICIJI

ŽELI LI VLADAJUĆASTRANKA IZBACITI IDS:SDP je očekivao da će Jakovčićodbiti ministarsku ponudu

Riječ je o političkoj igri koja bi se mogla nazvati ‘preuzmi odgovornost za ispadanje iz koalicije’
 Srećko Niketić/CROPIX

SDP-ova ponuda čelniku IDS-a Ivanu Jakovčiću da uđe u Vladu na upraženjeno mjestu ministra turizma iznenadila je ne samo širu javnost nego i članove Kukuriku koalicije, pa i SDP-a iz kojeg je ponuda došla. Gotovo nitko od naših sugovornika iz vladajuće koalicije, pa ni iz SDP-a, ne doživljava je kao iskrenu ponudu, nego kao političku igru. Igra bi se mogla nazvati “preuzmi odgovornost za ispadanje iz koalicije”.

Jedno od pravila u funkcioniranju koalicijskih vlada je da birači na izborima kažnjavaju stranku koja izlazi iz koalicije jer jer je doživljavaju kao nepouzdanog i prevrtljivog političkog partnera s kojim se ne može ozbiljno računati. Ni SDP ni IDS pred izbore za Europski parlament i lokalne izbore ne žele preuzeti odgovornost za osipanje Kukuriku koalicije.

I SDP i IDS žele da u javnoj percepciji odgovornost za razlaz padne na leđa onoga drugoga. U slučaju napuštanja koalicije Jakovčić bi se definitivno pokazao kao nepouzdan koalicijski partner jer je već jednom iskočio iz koalicije. U travnju 2011. nakon samo 15 mjeseci izašao je iz Račanove Vlade.

Imovinska kartica

Potpredsjednik Vlade, SDP-ovac Neven Mimica, koji je u subotu, na dan velikih i neočekivanih preokreta, uputio poziv Jakovčiću da sjedne u upražnjenu Ostojićevu fotelju, u nedjelju nije odgovarao na telefonske pozive. Ostali SDP-ovci koje smo kontaktirali pristali su komunicirati samo neslužbeno. Stječe se dojam da nitko od njih Ivana Jakovčića ne želi na ministarskoj dužnosti jer smatraju da bi za Vladu predstavljao velik teret. Prije svega zaziru od javnog propitivanja njegove imovinske kartice i načina na koji servisira nekretninske bankovne kredite nerazmjerno njegovim javno prijavljenim primanjima.

- Siguran sam da bi, sve i da prihvati ponudu, iz Vlade morao izaći već do kraja godine jer bi njegova imovina, različiti sukobi interesa, kao što je korištenje pozicije župana za javno promoviranje bezalkohlonog pića njegove tvrtke i ostala popudbina, uz stil vladanja Istrom koji vuče za sobom, dospjeli u žarište javnog interesa. Ta vrsta tereta ovoj Vladi ne treba, a prihvaćanje ministarske dužnosti bio bi prevelik rizik i za Jakovčića - rekao nam je jedan od SDP-ovaca. - Kako očekivati da će funkciju ministra u Vladi prihvatiti čovjek koji tvrdi da je Plan 21 na kojem je Kukuriku koalicija dobila izbore mrtav i da Vladi treba temeljito programsko i kadrovsko preslagivanje - rekao nam je drugi sugovornik iz vrha SDP-a.

Ono, međutim, što SDP-ovci ne žele reći službeno sasvim javno i glasno izgovara kandidat te stranke za istarskog župana, bivši IDS-ovac Damir Kajin, koji ponavlja da se ovom ponudom SDP narugao Jakovčiću.

Ni sam Jakovčić nije pokazao nimalo oduševljenja ponudom da sjedne u upražnjenju ministarsku fotelju. Samo dan prije nego što mu je preko medija SDP poslao tu ponudu objavio je kandidaturu svoje neovisne liste za Europski parlament.

Ulaskom u Vladu obezvrijedio bi svoju kandidaturu i unaprijed pokazao da s prolaskom na tim izborima zapravo ne računa. Jakovčić najavljuje da novi kandidat IDS-a za funkciju ministra turizma ne mora nužno biti stranačka osoba.

Telefonski pozivi

Međutim, dio naših sugovornika iz SDP-a uvjeren je da premijer Zoran Milanović neće pristati na drugog kandidata, onog kojeg mu Jakovčić ponudi, te da će Jakovčićevo odbijanje ponuđene ministarske dužnosti i preuzimanja odgovornosti za rad Vlade, koju sve oštrije kritizira, iskoristiti da se riješi malog koalicijskog partnera iz Istre čija mu dva glasa u Saboru ionako nisu presudna za većinsku podršku.

Premda je Jakovčić u emisiji “Nedjeljom u 2” ustvrdio da je odluku o ostavci Veljko Ostojić donio sam, a ne na zahtjev premijera Milanovića, stvari ipak stoje drukčije. Da Ostojić nije sam planirao odstupiti, nego je to učinio pod pritiskom, tek nakon telefonskog poziva premijera Milanovića, pokazuje i način na koji je vrh IDS-a pozvan na hitnu sjednicu stranačkog predsjedništva.

- U subotu ujutro stranačka ns je tajnica nazvala da dođemo na hitnu sjednicu Predsjedništva. Kad dobijete takav poziv, zabrinete se jer su hitne sjednice uvijek znak da se događa nešto loše - ispričao nam je član Predsjedništva IDS-a koji je zamolio da ga ne imenujemo. - Tijekom dana shvatili smo i razlog hitnosti, kad smo iz medija doznali da je Veljko Ostojić podnio ostavku. Najprije nam je rečeno da će se sjednica održati u Pazinu, potom je javljeno da dođemo u Pulu. Ivan Jakovčić nije na sjednici od nas izričito tražio da IDS napusti koaliciju, samo je tražio da iznesemo svoj stav o tome što dalje nakon Ostojićeve ostavke. Brzo se ispostavilo da nitko od nas u Predsjedništvu nije za izlazak iz koalicije. Uostalom, to smo već jednom napravili, 2001.

Ponašanje u IDS-u

Žustrija rasprava povela se o tome treba li se Predsjedništvo ograditi od Ostojića ili ne. Predsjedništvo je tu bilo podijeljeno i na kraju o tome nismo niti glasali. Jakovčić je vrlo brzo uvidio da nitko od nas ne želi izlazak iz koalicije i donijeli smo odluku o ostanku - rekao nam je sugovornik iz vrha IDS-a. Napomenuo je da se pri formiranju sadašnje Vlade Jakovčić nije konzultirao ni s jednim stranačkim tijelom o tome koga u nju poslati. Svih dvadesetak ljudi koji su ušli u ministarstva, javna poduzeća, upravne i nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki, uključujući i smijenjenog ministra Veljka Ostojića, imenovano je isključivo njegovom odlukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18