ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Želimo da Hrvatskoj bude dostupno 20 milijardi eura. Milanović i Sabor? Neuobičajen potez...‘

‘Stav koji sam ja sinoć iznio je da sredstva koja moramo angažirati da prevladamo krizu moraju biti velika‘
Andrej Plenković
 Francisco Seco/AFP

Premijer Andrej Plenković danas prije 12 sati dao je izjavu novinarima ispred Banskih dvora, nedugo nakon što se vratio s mukotrpnih pregovora EU lidera u Bruxellesu. Javnosti je malo pojasnio o čemu se tamo pregovaralo.

- Imamo dva velika dokumenta u Bruxellesu - onaj o paketu pomoći kao odgovoru na krizu i onaj o višegodišnjem financijskom okviru, tj. proračunu EU. Očito je da se nakon teških pregovora i kompromisa ipak krećemo prema nekom dogovoru. To je dobro i za Uniju i za Hrvatsku, a time se šalje i snažna poruka i građanima i gospodarstvenicima. Treća je poruka prema financijskim tržištima. Okolnosti su takve da nikada nije bilo više novaca na stolu te različite zemlje drugačije pristupaju rješenju problema - rekao je premijer.

- Stav koji sam ja sinoć iznio je da moramo pokazati velik stupanj odgovornosti i da sredstva koja moramo angažirati da prevladamo krizu moraju biti velika. Druga je poruka da prevladamo razlike među državama članicama, a koje su, osim geografski, najviše predodređene time tko uplaćuje više novaca u europski proračun - kazao je Plenković.

- Tu je i pitanje vladavine prava. Hrvatska podržava predviđene mehanizme, dakle zaštitu europskih sredstava na nacionalnoj razini. Taj paket pomoći treba biti takav da bude jasno što svatko može raditi tako da se to ne zloupotrebljava.

Što se tiče Hrvatske, mi ćemo uskoro moći točno izračunati koliko će sredstava Hrvatskoj ukupno pripasti - naša je želja da nam u idućih 7 godina na raspolaganju bude 20 milijardi eura, a možda i nešto više od toga. Za to smo se snažno zalagali cijelo vrijeme - rekao je Plenković.

Na pitanje da li je umoran od maratonskih pregovora, odgovorio je.

- Ne mogu biti umoran, ovo je izrazito važno i zahtijeva maksimalni angažman kako bismo ojačali gospodarski i financijski položaj hrvatskih građana. Nemam ja važnijeg posla od ovog - rekao je Plenković.

Upitan što misli o potezu predsjednika Milanovića koji je odlučio ne doći na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog Sabora, rekao je:

- To je vrlo neuobičajeno, ne znam koji su njegovi razlozi, to morate njega pitati. Mi smo došli na njegovu inauguraciju koja je bila mala i intimna.

Je li time degradirao funkciju predsjednika? - bilo je iduće pitanje.

- To njega pitajte - više je puta rekao Plenković i napomenuo da ovo nije stvar oko bi želio ulaziti u bilo kakav konflikt.

Na pitanja o imenima novih ministra, samo je rekao da će sve znati popodne.

Upitan o razlici između četiri "štedljive države" i ostalih članica, Plenković je rekao da se to svodi i na pitanje različitog pristupa rješavanja problema - netko misli da je rješenje zaduživanje, drugi da su ključna bespovratna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:28