STIŠAVANJE TENZIJA

'ŽELIMO DA SE PREDSTEČAJNA NAGODBA OBAVI ŠTO BRŽE' Radnici Diokija prekinuli blokadu

Zagreb, 160312.Peti dan strajka radnika tvornice Dioki.Radnici od srijede blokiraju zeljzeznicku prugu, odnosno industrijski kolosijek na kojem se nalazi 36 cisterni sa OMV-ovom naftom koja ceka na pretovar u Janafove spremnike. Danas poslijepodne su angazirani zastitari kako bi osposobili za promet industrijski kolosijek.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Radnici Diokija prekinuli su danas blokadu upravne zgrade na Žitnjaku u Zagrebu kako ne bi ugrozili predstečajnu nagodbu, za koju žele da se što prije završi.

Odluku o prekidu blokade donijeli su nakon razgovora s povjerenikom za predstečajnu nagodbu Mladenom Janiškom, koji im je rekao da uprava mora raditi na dokumentaciji za stečajnu nagodbu, rekao je Hini sindikalni povjerenik u Diokiju Srđan Perković. Zgradu su napustili oko 14 sati, tako da uprava od ponedjeljka može normalno raditi, kazao je.

Radnici žele da se predstečajna nagodba obavi što brže i bitno je da nagodbeno vijeće što prije zakaže ročište na kojem će glasovati o planu restrukturiranja i naći iz naše imovine sredstva da preživimo dok predstečajna nagodba traje, kazao je Perković.

Žao nam je što se Ministarstvo financija ne želi potruditi da nam se dade dio imovine, a za što postoji mogućnost, kako bismo preživjeli dok postupak traje, rekao je Perković.

Radnici su u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva nakon skupa zaposlenika u utorak 7. svibnja istjerali djelatnike Uprave iz zgrade, koju su zauzeli uz najavu da ih neće pustiti dok se ne pronađe neko rješenje za isplatu barem dijela njihovih tražbina budući da nemaju od čega živjeti.

‘IMAO SAM SRETNU OBITELJ I KUĆU S VRTOM, A ONDA SAM ZBOG DIOKIJA OSTAO BEZ SVEGA’ Jutarnji u okupiranom pogonu

Dioki duguje bivšim i sadašnjim radnicima plaće za drugu polovicu prošle godine i jednu plaću iz 2010. godine, te otpremnine za 310 bivših radnika koji su otišli na burzu rada. Preostalih 120 radnika potražuje još plaće za siječanj i veljaču, a zasad su dobili dva puta po pola plaće.

Prosvjednici su tražili i sastanke s ministrima financija i gospodarsstva, no dobili su odbijenicu kroz izjavu ministra financija Slavka Linića da "nema potrebe razgovarati sa sindikatima dok se ne riješi predstečajna nagodba".

Perković je i tad upozorio da radnici nemaju od čega preživjeti još 120 dana, koliko može trajati predstečajna nagodba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 00:47