OPERACIJA U TIJEKU

'ŽELIMO SE VRATITI U HRVATSKU!' Četvero državljana RH zatražilo evakuaciju iz žarišta epidemije koronavirusom

 
Ilustracija, avion u Wuhanu
 Kazuhiro Nogi / AFP

Četvero hrvatskih državljana koji se nalaze u kineskom gradu Wuhanu zatražilo je evakuaciju i žele se vratiti u Hrvatsku, saznaje Jutarnji list. Kao što je Jutarnji već pisao, troje naših državljana u tom gradu živi već duže vrijeme, a jedna je osoba nedavno došla u posjet prijateljima.

Ministarstvo vanjskih poslova jučer je objavilo da je hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan, epicentar epidemije izazvane koronavirusom, ponuđena evakuacija u organizaciji partnera iz Europske unije.

Dodaje se da hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu pravodobno obavještava hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama za napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu.

Naime, na zahtjev Francuske aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU iz tog kineskog grada. Danas je prema Wuhanu poletio prvi avion kojim će se evakuirati 250 francuskih državljana, a do kraja tjedna bi trebao poletjeti drugi avion za još 100 EU građana. Osim EU, svoje građane iz Wuhana evakuiraju i Sjedinjene Američke Države koje su objavile da će evakuirati i EU državljane svojim avionima.

U Kini živi oko 300 hrvatskih državljana, a iz MVP-a su pojasnili da je hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini te im stoji na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2021 11:33