PREDSTAVILI OBRAZOVNI PROGRAM

'ŽELIMO VRATITI JOKIĆA!' Milanović u Rijeci progovorio o debati s Plenkovićem, o Sanaderu...

 Darko Tomaš / CROPIX

Narodna koalicija danas je u Rijeci predstavila svoj obrazovni program. Nazvali su ga 'Nove boje znanja', a o čemu se radi otkrio je Neven Budak, SDP-ov prvi čovjek za obrazovanje.

- Strategija obrazovanja je bila prihvaćena u Saboru još u listopadu 2014. i to gotovo konsenzusom. Sve stranke osim su bile za, osim suzdržanog HDZ-a jer su tvrdili da nisu osigurana sredstva. Danas znamo da su sredstva bila osigurana i da suzdržanost HDZ-a nije bila zbog toga. Naša zadaća je nastaviti sa strategijom gdje se stalo, nastaviti s provedbom predviđenih stvari. Cilj je osigurati jednak okvalitetno znanje svima s obzirom na interese i sposobnosti pojedinca. S jedne strane moramo ulagati u obrazovanje kako bismo podigli kvalitetu, a moramo osigurati i socijalnu komponentu i svima koji potječu iz siromašnih obitelji omogućiti da imaju jednake šanse u obrazovnom sustavu. Zbog toga treba provesti niz mjera. Treba ne samo održati sustav stipendiranja, nego ga i unaprijediti, povećati broj stipendija, ali i dići vrijednost pojedinih stipendija", kazao je Budak, prenosi N1, te dodao da treba nastaviti kurikularnu reformu, ali tamo gdje je stala s odlaskom Borisa Jokića.

- Što se tiče kvalitete obrazovanja moramo staviti naglasak ne na nastavak kurikularne reforme jer je bila zaustavljena i počela se voditi krivim smjerom. Moramo nastaviti kurikularnu reformu kakva je bila dok ju je vodila skupina pod vodstvom Borisa Jokića. Ponudit ćemo mu nastavak rada, ako će on i kolege biti voljni. Da bi reforma mogla uspjeti mora se provesti niz drugih mjera: revizija bolonjskog procesa, educirati buduće nastavnike koji su u stanju raditi na način na koji to kurikularna reforma zahtjeva. Da bi učitelji mogli raditi kako bi trebali moraju biti adekvatno nagrađeni. Moramo uvesti sustav njihovog nagrađivanja - rekao je Budak otkrivši da u obrazovanje i znanost sada ulažemo 0,75 posto BDP-a.

- Do 2020. to namjeravamo dići na 2 posto.

Nakon Budaka riječ je preuzela Vesna Pusić:

- Ima sigurno stranaka i političkih projekata koje smatraju da će bolje uspjeti, ako su građani slabije obrazovani - da što manje razumiju koje im se opcije nude, što lakše vjeruju demagozima i ispraznim obećanjima, što manje propituju i traže odgovornost onih koji su privremeno dobili zadaću voditi zajedničke poslove. Ali za sve nas kao društvo, kao ljude u ovoj zemlji to je loše. Ljudi smo svi različiti i nemamo iste potencijale, ali svatko ima svoj maksimum i ima ga pravo doseći, biti najbolje što može i pristupiti obrazovanju koje mu najbolje odgovara i daje mu šansu - rekla je Pusić i najavila Zorana Milanovića kao "premijera koji je uzeo malu pauzu, ali se sada mora vratiti na posao.

- Na putu prema Rijeci vidjela sam plakate Milana Bandića na kojima piše "#Premijer", a meni jedini premijer kojim mi pada na pamet je Zoran Milanović.

Milanović se samo nasmijao i zahvalio Bandiću na besplatnoj reklami.

- Hvala onome tko financira te besplatne plakate. Obrazovanje i znanost, svi se kunu u to. Hrvatska ima infrastrukturu kakvu imaju najrazvijenije zemlje. Možemo graditi još autocesta, zračnih luka... Ali tu je kraj. Koliličina kapitala koju možemo uložiti je pri kraju, ostalo su samo ljudi. Teškog kapitala će nam trebati sve manje, jer smo sve već izgradili - rekao je Milanović.

Bivši premijer je upitan i za 'ljetovanje iz snova' Ive Sanadera.

- Niti znam je li to istina, niti me se to tiče. Stvarno ne želim to komentirati. Činjenica je da su sve optužnice protiv i njega i drugih pravomoćne, ali još nema pravomoćnih presuda. Hoće li ih biti, ja to ne znam. To nije moj svijet...

Nije bio previše rječit na novu debatu oko uzvika 'Za dom spremni'.

- Nakon deset godina u javnom životu, hrvatskim ljudima su poznati moji stavovi. Neću dopustiti da se još jedna kampanja kontaminira i od mene nećete čuti ni riječ o svjetonazorskim pitanjima. Jasno je na na čemu je Hrvatska nastala. Deset godina je prošlo, dosta je o tome...

O debati s Plenkovićem:

- Pristao je, to su dobre stvari! Deset godina se pripremam za to. Vrijeme je da građanima odgovorimo na prava pitanja. Iskustvo je na mojoj strani, znam puno. Imam lijevo srce i konzervativnu glavu - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:45