AMBICIOZNA OPĆINA

Želite biti čistačica? Onda morate znati statut općine, prostorni plan...

Čistačica će u zgradi Općine čistiti ukupno 100 četvornih metara
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Želite li biti čistačica koju zapošljava Općina Funtana, morate znati “Koja se prava, obveze i odgovornosti službenika primjenjuju i na namještenike u skladu sa člankon 116. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi”. Ili koje su ovlasti Općinskog vijeća.

To su neka od 15 pitanja na koja su na pismenom testu morale odgovoriti kandidatkinje za spremačice.

Njih tri prošle pismeni

Pet gospođa koje žele posao izašle su na pismeni test o poznavanju Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Općine Funtana.

Natječaj je raspisan za četverosatno radno vrijeme i plaću od 2000 kuna. Čistit će prostorije u općinskoj zgradi i galeriji gdje se održavaju sastanci, ukupno 100 četvornih metara prostora.

No, pisani test samo je dio procedure za natječaj.

Kandidatkinje, a na natječaj se javilo njih devet, najprije su uz prijavu morale priložiti uvjerenje da nisu pod istragom i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak i izjavu “da ne postoje zapreke za prijem u službu iz članaka 15. i 16. Zakona o lokalnoj samoupravi” koji obuhvaćaju 15 stavki. Osnovne uvjete nisu zadovoljile četiri kandidatkinje. Od preostalih pet, pismeni test uspješno su riješile tri gospođe: Ana Gugenski, Kata Matković i Dorijana Ritoša Matulić.

Time su stekle pravo izlaska na usmeni intervju koji je zadnji korak odabira.

I sve je to, kažu u Općini, prema Zakonu koji nalaže testiranje svih kandidata za prijem u službu u lokalnoj samoupravi, pa i čistačice.

Dobro se pripremila

- Znam da zvuči smiješno da spremačice prolaze taj ispit, no takav je zakon. Ipak, i mjesto spremačice je odgovorno jer će imati ključeve zgrade i moramo znati da se u nju možemo pouzdati. Uostalom, mora malo poznavati zakon i statut - rekao je funtanjanski načelnik Tomislav Čoga.

A da poznaje zakon na pismenom je testiranju pokazala 42-godišnja Kata Matković koja se nada da će zadovoljiti i na usmenom intervjuu. - Pitanja nisu bila preteška, ali dobro sam se pripremila i proučila zakon i statut. Razumijem da zakon traži da se polaže ispit, ali ipak je to previše za posao čistačice - kaže Kata Matković.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:12