VELIKI KADROVIK

Želite li biti šef u HEP-u? Javite se Sanaderovom bratu svećeniku

Anonimna kaznena prijava zaposlenika HEP-a otkriva ulogu jednog od četiri braće Sanader u tom poduzeću. Sanaderov brat u Splitu je funkcionirao kao kontrolor koji šalje provjerene kadrove na funkcije u Zagreb

ZAGREB - Petar Čubelić, direktor HEP Proizvodnje, uhićen je nakon anonimne kaznene prijave koju su USKOK-u poslali “zaposlenici Hrvatske elektroprivrede”, uz napomenu da se radi o kadru don Vinka Sanadera, solinskog župnika poznatijeg kao brata bivšeg premijera.

Podobni i nestručni

Čubelić je, naime, brat vikara splitsko-makarske nadbiskupije don Ivana Čubelića koji je u prijateljskim odnosima s don Vinkom Sanaderom. U PP HE-u Jug, koji se nalazi u skopu HEP-a, zaposlena je i supruga Petra Čubelića na mjesto ekologa koje je, navodno, otvoreno samo za nju jer prije nje nije postojalo.

U prijavi nakon koje je USKOK pokrenuo istragu upozorava se na štetu koju Vinko Sanader nanosi HEP-u kao neslužbeni kadrovik tog javnog poduzeća u koje masovno zapošljava ljude iz Solina i Splita, a neke od njih i na ključna mjesta u kompaniji. Navodi se da je Petar Čubelić sklopio menadžerski ugovor s Vinkom Družićem iz Solina za poslove voditelja tima za obnovu HE Zakučac, koji nikad nisu izvršeni jer su odlukom Uprave stavljeni izvan snage. Unatoč tome, Družiću je isplaćena menadžerska naknada za neobavljene poslove. U prijavi se napominje da je Družić prije HEP-a radio u poduzeću BIS kao koordinator na izradi cijevi.

Solinski prijatelj

U prijavi upozoravaju da je za neuspjeli projekt odgovoran Željko Kljaković Gašpić, član Uprave HEP-a, također iz Solina, inače prijatelj don Vinka Sanadera. Njega autori prijave opisuju kao podobnog, ali krajnje nestručnog. Tako je, kako se tvrdi u kaznenoj prijavi, Gašpić dopustio da u krugu hidroelektrane Zakučac propadnu dijelovi transformatora jer su neispravno uskladišteni.

Vinko Sanader, tvrde u prijavi, nagovorio je Gašpića da zaposli Željka Čulinu iz Splita, pravnika koji je diplomirao u 41. godini i brat je supruge Dujomira Marasovića, čelnika splitskog HDZ-a. Tvrde se i da je Gašpić na nepostojeće mjesto “voditelja odjela voznog parka” zaposlio Josipa Strujića, čiji je brat Don Jure Strujić, svećenik u Župi Spinut u Splitu.

Darovi Sanaderu

Jutarnji je nedavno objavio i uplatnice HEP-a iz kojih je vidljivo da je don Vinko Sanader od Uprave tvrtke dobivao različite darove poput dizajnerske stolice od 22 tisuća kuna, a prema nekim izvorima od HEP-a je, navodno, otkupio i luksuznu limuzinu po povoljnoj cijeni. Kako doznajemo, grupacija HEP-ovaca koje je zaposlio don Vinko Sanader sa svojim se mecenom nalazi svake subote u jednom od solinskih kafića.

USKOK istražuje i HEP-ove donacije

USKOK u HEP-u istražuje i opravdanost pojedinih donacija. Tako je npr. Zakladi za istinu o Domovinskom ratu (koja zastupa interese Ante Gotovine) HEP donirao posljednje tri godine više od milijun kuna. Darivajući šakom i kapom braniteljskim udrugama, raznim zakladama i sportskim klubovima, HEP se daleko manje darežljivim pokazao u skrbi za teško oboljele i socijalno ugrožene. Udruzi oboljelih od od leukemije HEP je donirao 20 tisuća kuna, a Udruzi oboljelih od Downova sindroma je pomogao također ‘na kapaljku’, s 10 tisuća kuna. . U kaznenoj prijavi djelatnika HEP-a protiv člana Uprave Željka Kljakovića Gašpića navodi se i informacija “o velikom broju poklonjenih mobilnih telefona i računala.”

Don Vinko najviše je volio Hajdukovu ložu

SPLIT - Ured solinskog svećenika Sanadera, odmah uz kanal koji odvaja Gospin otok od solinskog župnog ureda, funkcionirao kao prijavnica za karijere. Važno je bilo da te don Vinko “uzme pod svoje”. U Splitu ili Zagrebu, svejedno. Bio je svojedobno jako utjecajan.

- Sad, nisam siguran koliko su ljudi zapravo cijenili njega osobno, a koliko su željeli iskoristiti utjecaj koji je crpio iz pozicije brata Ive. Ali ako je to istina, onda to više govori o njima nego o Vinku Sanaderu - rekao nam je isti sugovornik.

Don Vinko je kroz to razdoblje postao neizbježan dio društvenog života. Bio je gotovo posvuda, a najviše na Hajdukovim utakmicama. U trećem redu svečane lože, kao da je službeno zazivao Božju milost na klub koji pet godina nije osvojio niti jedan trofej. A radio je i zemaljski posao: pogurao je HEP kao sponzora.

U klub ga je pustio tadašnji predsjednik, notorni Branko Grgić, koji je HDZ-ovim kadroviranjima kasnije imenovan državnim tajnikom. - Pa, čudili smo se jer je Grgić toliko ‘skakao’ oko Vinka - otkriva jedan od dužnosnika. “Kad je otišao u Zagreb bio je jasnije.”

Sanader je, govore upućeni, značajno pomogao da klub, nakon Grgićeva “bijega”, preuzme Mato Peroš. Svećenik je “nestao” iz kluba kada ga je preuzeo Kerum. To je bio i uvod u don Vinkov silazak s lokalne društveno političke scene. (I. A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:31