DIGITALIZACIJA

ŽELITE SE VJENČATI, A NIJE VAM DO GRANDIZONE SVADBE? Sad je vaša prilika, država uvodi veliku novost, otkrivamo kako će funkcionirati e-vjenčanja

Zahtjev za e-propusnice do jučer je predalo 860.709 građana. Od tog broja odbijeno ih je oko 35.000, a trenutno su važeće 714.353 propusnice
Ministar Ivan Malenica
 Ranko Suvar / CROPIX

Kriza s epidemijom koronavirusa pokazala je i da se sustav državne i javne uprave preko noći može digitalizirati, pa je tako, prema podacima Ministarstva uprave, u samo tjedan dana među e-Građanima više od 60 tisuća novih korisnika. Sad ih je gotovo 920 tisuća, a do jučer u 11 sati primljeno je 860.709 zahtjeva za e-propusnicu.

Od tog broja zahtjeva, gotovo 35 tisuća je odbijeno, a trenutno su važeće 714.353 e-propusnice. Najčešći razlozi odbijanja zahtjeva su nepotpune informacije, traženja propusnice za tehnički pregled za koji nisu potrebne propusnice ako se ne napušta mjesto prebivališta, putovanje unutar mjesta prebivališta, rok propusnica dulji od 14 dana, odlazak partneru/partnerici u drugo mjesto prebivališta, slanja zahtjeva stožerima koji nisu iz mjesta prebivališta građanina, ali odbijeno je do 7. travnja i 2629 e-propusnica jer su osobe u samoizolaciji, dok ih je 28 odbijeno jer su osobe zaražene koronavirusom.

E-blokade

Kako je moguće da su e-propusnice u samo 10 dana profunkcionirale i da se državna uprava tako brzo digitalizirala?

- Ministarstvo uprave intenzivno nastavlja s digitalizacijom javne uprave s novim e-uslugama za građane. Na aktualni izazov borbe s koronavirusom Ministarstvo uprave pronašlo je rješenje kojim se povezuju sustavi potrebni za elektroničko izdavanja e- propusnica, što je usluga u sklopu Centra dijeljenih usluga (CDU), koji je strateški projekt Vlade u digitalizaciji javne uprave. Upravo smo se tim modelom vodili i radom od nula do 24 uspjeli u ovoj kriznoj situaciji povezati sva tijela - kaže ministar uprave Ivan Malenica.

U sustavu e-Građani sada su i nove dvije usluge, pa ih je sada ukupno 72. Fina je, naime, razvila uslugu e-blokade, koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje svih podataka o ovrhama, te otočnu iskaznicu, koja stanovnicima otoka omogućuje povlašteni prijevoz za osobe i vozila (sada se zahtjev može predati i online).

Preustroj

Razvija se i usluga e-vjenčanje, koja će građanima omogućiti online prijavu vjenčanja kod matičara i odabir termina i lokacije, a u nadolazećem razdoblju građani mogu očekivati i e-usluge poput e/m potpis i e/m pečat pomoću kojih se omogućava elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata, e-poslovanje će pak omogućiti jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama (podnošenje zahtjeva, uvid u podatke ili preuzimanje dokumentacije na svom računalu), a e-pristojbe će omogućiti elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada, odnosno građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege, nego će online moći platiti pristojbe.

A putem usluge e-novorođenče, kojom se roditeljima omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta, za nekoliko mjeseci moći će se automatski predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od lokalnih jedinica.

A razmišlja li država o teritorijalnom preustroju, budući da je i usluga e-propusnice još jednom pokazala kako je ustroj sa 555 jedinica lokalne samouprave neodrživ.

- Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave projekt je Ministarstva uprave kojim će se jedinicama omogućiti učinkovitije obavljanje poslova iz njihova djelokruga, a provedbom će se uspostaviti središnja baza podataka o njihovim kapacitetima te podataka o poslovima koji se obavljaju. Prvi put će se analizirati jedinice i dati mjere optimizacije i njihove stvarne učinkovitosti - odgovara Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 07:44