‘VELIKO PRIZNANJE‘

Željana Zovko najutjecajnija hrvatska europarlamentarka, Tonino Picula iza nje

Željana Zovko nalazi se na 57. mjestu od ukupno 750 eurozastupnika, dok je Tonino Picula pozicioniran na 93. poziciju

Željana Zovko

 Duje Klaric/Cropix

Zastupnica HDZ-a i Europske pučke stranke Željana Zovko najutjecajnija je među hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i 57. ukupno od 750 eurozastupnika, po indeksu EU Matrixa za ovu godinu. Jedini Hrvat koji je još uspio ući u ‘top 100‘ utjecajnih SDP-ov je Tonino Picula.

“To je veliko priznanje za mene kao zastupnicu i za sav rad koji činim ovdje. To znači da su aktivnosti prepoznate kao utjecajne, dobre i cijenjene", kazala je Hini Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove.

"Za mene osobno to je iznimna čast i nagrada za sve što sam radila u proteklom mandatu", kazala je Zovko, dodavši da je to uspjeh i HDZ-a.

Od hrvatskih europarlamentaraca na popisu 100 najutjecajnijih zastupnika još je i SDP-ov Tonino Picula koji je zauzeo 93. mjesto.

Prema istom istraživanju, njemački su zastupnici ukupno najutjecajniji u Europskom parlamentu.

Od manjih zemalja utjecaj iznad snage njihove zemlje ostvaruju malteški, luksemburški i finski zastupnici, dok najslabiji utjecaj u odnosu na snagu zemlje ostvaruju slovački, ciparski i slovenski zastupnici, objašnjava EU Matrix.

Algoritam na temelju kojega se izrađuje lista temelji se na formalnom i neformalnom položaju zastupnika u Europskom parlamentu, radu na donošenju uredbi i direktiva, političkoj mreži, članstvima u odborima te obrascima glasanja, navodi se na stranicama EU Matrixa.

Pet najutjecajnijih zastupnika su redom predsjednica EP-a Maltežanka Roberta Metsola, predsjednik EPP-a Nijemac Manfred Weber, finska zastupnica Heidi Hutala iz Zelenih, predsjednica kluba zastupnika Socijalista i demokrata Iratxe Španjolka Garcia Perez i belgijski konzervativac i predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:43