BURNO U SABORU

Željka Markić: Prema ljudima koji kleče i mole na trgovima odnosi se na način na koji su nacisti tretirali Židove

Sudionike okruglog stola, koji su u Saboru organizirali Domovinski pokret i udruga ‘U ime obitelji‘, SDP-ovi zastupnici dočekali su s transparentom

Željka Markić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborske zastupnice Mrak Taritaš i Orešković upozorile su u srijedu da su ‘klečavci‘ na trgovima i okrugli stol DP-a u Saboru ozbiljan poziv na oduzimanje slobode i prava ženama i na njihovo podčinjavanje te da se u društvu stvara atmosfera koja dovodi do porasta nasilja nad ženama.

„Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš.

Zajedno s Dalijom Orešković novinarima se obratila na temu „Kako reagirati na ozbiljne i organizirane prijetnje ženskim pravima”.

image

Draženka Polović, Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix
image

Višnja Ljubičić, Ivana Kekin

Damjan Tadic/Cropix
image

Željka Markić, Igor Peterenel

Damjan Tadic/Cropix

Kao što znamo, dodala je, mole se za vraćanje autoriteta muškaraca i za čedno odijevanje i prilično je jasno što bi molitelji zapravo htjeli. S tih su se skupova, upozorila je, mogle čuti zbilja jezive poruke, poput onih da žene svojim odijevanjem izazivaju muškarce i da nije čudno da se oni ne mogu suzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena. I njihova prava su se kršila, to nam danas Domovinski pokret želi reći, rekla je Mrak Taritaš.

„Ovih dana smo se naslušali opet i priča o rodnoj ideologiji. Jedina rodna ideologija koja postoji i koje se trebamo bojati je ona koju širi pokret koji lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja. I tu ideologiju predstavlja i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta”, istaknula je.

image

Igor Peternel, Željka Markić

Damjan Tadic/Cropix
image

Igor Peternel, Ivana Mujkić, Željka Markić

Damjan Tadic/Cropix

Smatra da sve to skupa nije slučajno nego je riječ je smišljenom i organiziranom nasrtaju na žene i na manjine.

„Klečavci na trgovima, sad već zabrinjavajuće ograničavanje ženskog prava na izbor i suludi napadi na LGBT manjine - sve je povezano s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj ženska prava i prava manjina nisu temeljna ljudska prava nego luksuz. To je ideja i cilj molitelja na trgovima, to su ideje koje zastupa Domovinski pokret, a da ne govorim o udruzi U ime obitelji s kojima danas organiziraju skup”, poručila je.

Mrak Taritaš je ustvrdila da su to ideje i nekih drugih stranaka u Saboru, dodavši da je pitanje jesu li to ideje koje zastupa i premijer, kao koalicijski partner Domovinskog pokreta te ga pozvala da se o tome izjasni.

„Zbog naše djece i unuka, i ženske i muške, nadam se da smo mi kao društvo takve opasne ideje ipak u stanju staviti tamo gdje im je mjesto - na margine i daleko od svega što je društveno prihvatljivo. Želim vjerovati da i njihovi birači ne žele živjeti u zemlji u kojoj će im kćerima neki tuđi sinovi otimati slobodu i osobnu autonomiju”, zaključila je Mrak Taritaš.

image

Željka Markić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Željka Markić

Damjan Tadic/Cropix
image

Željka Markić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Dalija Orešković je kazala da nitko ne osporava pravo na molitvu i molitvene nakane, ali ove koje slušamo na trgovima, ističe, suprotne su načelima našeg Ustava.

„Kada teme tih molitvi uđu u Sabor, kao što su danas ušle, jasno je da je riječ o političkoj agendi, a teze o tome da se moliteljima kršila sloboda vjeroispovijesti opasna su manipulacija. Sve ovo što se događa i atmosfera koja se stvara u društvu dovodi i do porasta nasilja nad ženama”, upozorila je Orešković.

Željka Markić je pak na okruglom stolu rekla da njezina Udruga objavljuje izvješća o napadima na katolike te da je ta skupina najviše napadana u Hrvatskoj, piše dnevnik.hr.

"Oni su skupina muškaraca, neću reći molitelja, koji se okupljaju u javnom prostoru", kaže Markić. Oni imaju pravo kleknuti na trg i tamo moliti".

Dodala je i da su izloženi maltretiranju, zlostavljanju i dehumanizaciji i da nisu prihvatljivi dio društva.

"Jesu li oni zaslužili da ih se tretira istom metodologijom kojom se nacistička Njemačka odnosila prema Židovima?", kaže Markić.

Prosvjed SDP-ovaca uoči okruglog stola Domovinskog pokreta i udruge "U ime obitelji"

Sudionike okruglog stola, koji su na temu kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u srijedu u Saboru organizirali Domovinski pokret i udruga "U ime obitelji", SDP-ovi zastupnici dočekali su s transparentom "Slobodne i ravnopravne".

"Jako mi je žao da na ovaj način, nedemokratski, komunicirate s kolegama u Saboru i s civilnim društvom. Ali drago nam je da smo slobodni u Hrvatskoj i da možemo raditi i ovo što vi radite", poručila je okupljenim SDP-ovcima čelnica Udruge "U ime obitelji" Željka Markić poželjevši im i dobrodošlicu.

Demokracija je i prosvjed, ali to je za vas malo previše, uzvratio joj je još aktualni šef SDP-a Peđa Grbin.

"Danas možemo vidjeti grupu ekstremista okupljenih oko DP-a u Saboru, koji želi promovirati nazadne, homofobne, šovinističke ideje, protiv toga ćemo se odlučno boriti. Svake prve subote u mjesecu mi ćemo uspravno stajati i boriti se za slobodu i ravnopravnost građana i građanki RH", kazala je zastupnica Sandra Krpan.

SDP se borio i borit će se za sve ugrožene u društvu, za prava žena, da slobodno odlučujemo o svojem tijelu i prava svih manjina, drugih i drugačijih u društvu, dodala je zastupnica Ivana Marković.

"Muškarci, mamini sinovi, dignite se, namjestite hlače i shvatite da u ovom društvu postoje žene koje su slobodne, samostalne, koje zarađuju za svoj život i odlučuju o svom životu. Ako se s tim ne možete nositi, onda je to vaš problem, a ne naš", poslala je poruku muškarcima "koji kleče na trgovima".

Na okrugli stol došla je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 15:13