AFERA ŠTANDOVI

ŽELJKA MARKIĆ SVJEDOČILA NA SUĐENJU BANDIĆU 'S gradonačelnikom sam imala sastanak koji je trajao 7 i pol minuta'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Predsjednica Inicijative "U ime obitelji" Željka Markić svjedočila je na suđenju zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suokrivljenicima Ivici Lovriću i Zdenki Palac.

U kratkom uvodu nakon što je iznijela svoje osobne podatke predsjedniku sudskog vijeća Zdravku Majeroviću ispričala je kako je došlo do toga da se Udruga ''U ime obitelji'' tijekom kolovoza 2014. godine obratila ne samo Gradu Zagrebu, već gradonačelnicima i načelnicima svim gradova i općina radi sponzorstva u provedbi referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom". Spomenula je da je održan sastanak kod gradonačelnika Milana Bandića vezano za navedenu inicijativu.

"Ja sam komunicirala sa gospođom koja je bila tadašnja pročelnica Ureda gospodina Bandića, komunicirali smo sa gospođom Palac i gospodinom Krpinom", odgovorila je na pitanje Svena Miškovića, zamjenika ravnatelja USKOK-a Željka Markić.

"Jeste li komunicirali sa drugookrivljenim Ivicom Lovrićem?, pitao ju je Mišković.

"Jesam", odgovorila je Markić.

"Sjećate li se što se razgovaralo na sastanku kod gradonačelnika Bandića?, pitao je tužitelj.

"Taj sastanak kod gradonačelnika Bandića trajao je sedam i pol minuta, nabrojala sam što druge udruge i sindikati dobijaju od gradove kod sponzorstava, pa sam pitala gradonačelnika Bandića je li nam spreman pomoći, da nam trebaju štandovi, promotivni leci i plakati, sponzorstvo kroz medije, te da li nam grad može tu pomoći na što je on rekao da je. O iznosu troškova nismo razgovarali, kao ni o tome kako bi grad podmirio te troškove. Napominjem da je taj sastanak trajao sedam i pol minuta"; odgovorila je Markić.

Zagreb, 060918.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocelo je sudjenje zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandicu za slucaj Standovi.
Na fotografiji: Zeljka Markic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Odgovorila je i kako je Incijativa napravila pripremu za plakate i dostavila to gradu.

"Je li bilo prijepora oko izgleda plakata?", pitao je tužitelj.

"Jest, obzirom da je grad Zagreb sponzorirao tiskanje letka smatrali su da grb Grada Zagreba treba biti veći, a mi smo željeli da bude manji. Mislim da smo oko toga našli neku sredinu. Bio je veći nego što smo mi željeli"; odgovorila je Markić.

"Što se pak tiče štandova, mi smo od Tržnica dobili dopis da im dostavimo popis štandova, a oni su nam dostavili cjenik i popuste. Mi smo to proslijedili u Ured gradonačelnika jer smo smatrali da će grad to sponzoritati. Jer, mi nismo ni imali sredstava za iznajmljivanje štandova. Mi smo od Tržnica zatražili štandove, a da će grad to sponzorirati. Inicijativa nije zatražila najam štandova jer da smo tražili najam onda bi mi platili najamninu"; rekla je Markić.

"Što vam je poznato u vezi radijskog spota?"; pitao je tužitelj Mišković.

"Nama su iz grada javili da postoji mogućnost snimanja spota i mi smo rekli da je to super i oni su to snimili"; odgovirla je Markić.

"Znate li Vi koliko je to koštalo?"; pitao je tužitelj.

"Ukupno je tiskano 700.000 letaka i 4.000 plakata i to je tiskala tiskara Markulin. Ja ne znam koliko je to koštalo"; rekla je Markić.

"Jesu li Vam došle kakve fakture?, pitao je tužitelj.

"Nama su fakture počele stizati nakon završetka akcije i stizale su do kraja godine. Kad su stigle fakture, vratili smo ih i kad su nam stigle i druge fakture mi smo sve vratili. O tome niste mogli s nikim razgovarati jer je gradonačelnik bio uhićen. Mi smo smatrali da grad to treba platiti. Kasnije smo dobili odgovor od tadašnje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek da se prvo donese zaključak o pokroviteljstvu pa da se kasnije plaćaju troškovi, iako je praksa suprotna"; rekla je Markić.

Vinko Marinković, odvjetnik Zdenke Palac, pitao je Željku Markić.

"Na tom prvom sastanku sa gradonačelnikom i njegovim suradnicima jeste li vi tražili materijalnu ili moralnu potporu?"

"Mi smo tražili financijsku potporu da se razumijemo, ali nismo razgovarali na koji ćemo način će se to ostvariti"; odgovorla je Markić.

"Ovakav način sponzorstva i nakon toga se dodijele sredstva i daje građanima grada Zagreba. Izdvajanje Udruge "U i me obitelji" i reakcija...", počela je Markić.

Zagreb, 060918.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocelo je sudjenje zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandicu za slucaj Standovi.
Na fotografiji: Zeljka Markic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

"Gospođo Markić, ovo nije predmet ovog postupka"; prekinuo ju je sudac Majerović.

"Gospodine predsjedniče ako vi to ne dopuštate"; odgovorila je Markić i u 13.47 napustila sudnicu.

Odvjetnik Krsnik primijetio je kako je u sudnici pregledana snimka izjave Milana Bandića, ali se svjedokinji nije dozvolilo da kaže što misli.

Sudac Majerović rekao je da se svjedoka nikad ne pita za mišljenje.

Suđenje se nastavlja idućeg četvrtka, 13. rujna.

Nakon završetka današnjeg ročišta tužitelj i zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković je kazao da je suđenje počelo nakon nešto više od tri godine te da postupak ide svojim tijekom. Milan Bandić je nakon ročišta bez komentara prošao pored novinara te je samo ponovio riječi s današnjeg ulaska u sud "strpljen, spašen, strpljen, spašen".

Izvještaj s današnjeg ročišta možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:03