'U IME OBITELJI'

ŽELJKA MARKIĆ TRAŽI ODGOVOR 'Po kojim je kriterijima dijeljen novac za kampanju 'protiv'?'

 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" zatražila je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva objašnjenje o kriterijima dodjele financijske podrške organizacijama civilnoga društva i o mogućnosti da novac dodijeli njima kao organizatorima prvog narodnog referenduma, budući da je, ističu, Zaklada dodijelila sredstva kampanji protiv referenduma.

Inicijativa u današnjem priopćenju navodi da dosad nije dobila nikakvu stručnu ni financijsku pomoć od Nacionalne zaklade pa je stoga zanima - "po kojim su kriterijima dodjeljivana sredstva za kampanju protiv braka, kolika su sredstva na raspolaganju za jednokratnu podršku ad hoc inicijativama na nacionalnoj razini i kako se Inicijativa može prijaviti za dodjelu ad hoc sredstava, poput onih dodijeljenih kampanji 'protiv' referenduma".

"U ime obitelji" navodi da je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva financirana iz državnog proračuna te da je donirala 45 tisuća kuna novca poreznih obveznika "za kampanju koja se vodila protiv prvog referenduma koji su pokrenuli i omogućili građani, iz čega proizlazi da je država financirala kampanju protiv svojih građana".

Građanska inicijativa pojašnjenje traži, kako navode, s obzirom na to da je "omogućila prvi referendum na kojem su građani imali priliku reći kako žele urediti društvo te da aktivnosti U ime obitelji 'unaprjeđuju demokratske institucije društva'".

Navode kako je na internetskoj stranici Zaklade vidljivo da ju je osnovao Hrvatski sabor 2003. sa svrhom promicanja i razvoja civilnoga društva u Hrvatskoj. "Da bi to ostvarila, sa svojih 15 zaposlenika u 2012., Zaklada pruža 'stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo te unaprjeđuju demokratske institucije društva'.

Njezinu je upravu imenovala Vlada, a financira se iz sredstava državnoga proračuna", stoji u priopćenju Inicijative u kojem se dodaje i da je Zaklada u 2012. ostvarila ukupne prihode od 56 milijuna kuna, od čega 46 milijuna kuna iz dijela prihoda od igara na sreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11