OSOBNI STAV

ŽELJKO DILBER 'Ja sam za spajanje Ministarstva branitelja i Obrane, ali ne sad'

Spajanje dva ministarstva odobrava i Most, ali kažu da prije treba provesti javnu raspravu i pitati braniteljske udruge
 Boris Kovačev/EPH

Dok HDZ još traži kandidata za novog ministra branitelja, od njihovih partnera u Vladi dolazi inicijativa za ukidanje Ministarstva branitelja te osnivanje odjela za veterane pri MORH-u.

HSP AS se otvoreno zalaže za to, a takva ideja naišla je i na odobravanje ključnog HDZ-ova partnera Mosta.

Iako službeni stav HDZ-a i njegova predsjednika Tomislava Karamarka jučer nismo dobili, i u njihovim redovima ima onih koji smatraju da pripajanje resora branitelja MORH-u nije za odbacivanje. Premda su se neki HDZ-ovi ministri poput Olega Butkovića i Lovre Kuščevića jučer izjasnili odlučno protiv ukidanja Ministarstva branitelja, a protiv je i ministar obrane Josip Buljević, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber ima potpuno suprotan stav.

- Mislim da je pripajanje Ministarstva branitelja MORH-u ispravan put. Ovog trenutka Ministarstvo branitelja treba ostati samostalni resor, ali kada se stvari poslože, odnosno ako se za godinu-dvije riješe neki od ključnih problema te populacije i budu stvoreni preduvjeti za njegovo ukidanje, nema razloga da kao u svim drugim državama briga o veteranima ne bude u sklopu resora obrane - kaže Dilber koji upozorava da je to njegov osobni stav, a ne stranačkog Odbora.

- Na HDZ-ovu Odboru za branitelje nikada nismo razgovarali o mogućnosti ukidanja Ministarstva - tvrdi Dilber.

Da nije bilo ozbiljnog razgovora o tome da skrb o braniteljima preuzme odjel u sklopu MORH-a tvrdi i prvi čovjek tog resora.

‘Nismo za radikalno’

- Osobno sam protiv spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane i niti jedan ozbiljan razgovor u tom smjeru nisam vodio. MORH se bavi sigurnošću, a Ministarstvo branitelja pravima i potrebama branitelja. To su dvije potpuno odvojene stvari i njihovo spajanje ne bi bilo u redu - izričit je Josip Buljević.

Ideju o ukidanju Ministarstva branitelja aktualizirali su pravaši koji su svoje zalaganje za to prvi put iznijeli prije više od godinu dana, a u utorak ju je ponovio glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

Nakon njegova istupa i iz Mosta su izrazili slaganje s takvom idejom. No, iako je prvo njihova zastupnica Ines Strenja Linić priznala da se i u njihovim redovima razmišlja o ukidanju Ministarstva branitelja, iz Mosta je ubrzo novinarima stigao ponešto ublažen stav.

- Nismo za tako radikalne zahtjeve. Odluka o ukidanju tog Ministarstva mora biti na samim braniteljima koji moraju odlučiti trebaju li imati svoje ministartsvo ili ne - rekli su nam u Mostu, a sve je potvrdio i njihov zastupnik Miro Bulj.

- Prijedlog Mosta je da se o tom pitanju provede javna rasprava u kojoj će sudjelovati sve braniteljske udruge, kao i sve druge organizacije proizašle iz Domovinskog rata - objašnjava Bulj.

No, i bez široke javne rasprave nije teško pretpostaviti da će se branitelji usprotivi takvoj ideji. To potvrđuje i izjava koju smo dobili od Josipa Klemma, jednog od predvodnika prosvjeda u Savskoj, ali i čelnika Udruge specijalne policije, koji se najodlučnije protivi takvoj ideji.

Klemm protiv

- Ako se danas ukine Ministarstvo branitelja, hoćemo li sutra ukiniti i Domovinski rat! - uzvraća Klemm koji smatra da umjesto ukidanja Ministarstvo treba reogranizirati kako bi bilo operativnije.

- Kako bi se što brže rješavali problemi branitelja i tako spriječilo njihove suicide. Osim toga, branitelji nisu bili samo pripadnici MORH-a već i policije, bilo ih je i iz redova liječnika, a to Ministarstvo skrbi i za druge stradalnike rata od obitelji poginulih, civilnih žrtva rata - upozorava Klemm koji podsjeća da su branitelji osjetljiva populacija koju je pogodilo već i to što su njihove opskrbnine prebačene na isplatu u resor socijalne politike.

- Upravo na tome se pokazuje briga o dostojanstvu branitelja i Domovinskog rata - naglašava Klemm.

Da bi pripajanje resora branitelja MORH-u bila loša ideja smatra i bivši ministar branitelja Predrag Matić koji podsjeća da je upravo zbog nespojivosti tih dvaju resora 1998. skrb o braniteljima izdvojena u zasebno ministarstvo.

Kandidat

Briga o braniteljima bi prema Matićevu mišljenju umjesto u resor obrane prije spadala u resor socijalne poltike, no svjestan je da branitelji na to nikada ne bi pristali.

- Ja sam još 2000. godine iznio ideju da bi umjesto Ministarstva trebalo osnovati poseban ured ili agenciju pri Vladi koja bi bila izravno pod ingerencijom premijera - podsjeća. U SDP-ovoj Vladi se, tvrdi, nikada nije razmišljalo o ukidanju Ministarstva branitelja.

- Upravo suprotno, naša ‘nenarodna’ vlast je osnovala samostalno ministarstvo jer je skrb o braniteljima do tada bila u resoru s obitelji i međugeneracijskom solidarnosti - dodaje bivši ministar koji ocjenjuje da se ideja o ukidanju samostalnog ministarstva pojavila zato što u Vladi, nakon skandala s Mijom Crnojom, ne mogu naći kvalitetnog kandidata za novog ministra.

Crnoja je prošao jer Most nije dao uvjete

Ministarstvo branitelja jedini je resor oko kojega nije bilo nikakvih pregovora prilikom dogovora o podjeli vlasti između Domoljubne koalicije i Mosta. Most ni u jednom trenutku nije ni pomislio da bi preuzeo odgovornost za branitelje, a nisu čak ni postavljali uvjete i birali između više kandidata kao što je to bilo u slučaju ostalih ministarstava. Dogovor je bio da će ministra delegirati sami branitelji, a takav stav čelnika Mosta Bože Petrova i šef HDZ-a Tomislava Karamarka prihvatio je i premijer Orešković.

- Tu vam je ujedno objašnjenje kako je Mijo Crnoja mogao proći sve filtere i postati ministar - rekao je visoki izvor iz Vlade napominjući da bi Crnoja, u slučaju da je s Oreškovićem prošao proceduru kao ostali kandidati za ministre, teško ušao u Vladu. Miro Bulj je pak poručio da je najvažnije u temi oko branitelja ne dozvoliti da se tu populaciju instrumentalizira u političke svrhe. - Most više neće dopustiti da političke opcije manipuliraju s braniteljima - rekao je Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:44