REZANJE PRAVA

ŽELJKO JOVANOVIĆ ODGOVORIO NA NAPAD HDZ-a 'Njima je poštenje teže razumljiv pojam'

Zagreb, 240214.NSK.Svecana konferencija u povodu obiljezavanja pocetka programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus + odrzana je u Nacionalnoj i sveucilisnoj kniznici.Na fotografiji: ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar znanosti Radovan Fuchs, koji je za svog mandata bio suočen s nalazima Državne revizije koji su evidentno upućivali na netransparentno i neracionalno trošenje vlastitih prihoda, a koji po tome pitanju nije učinio apsolutno ništa, sada ima obraza govoriti o toj temi.

Vlada u kojoj je bio osam godina nije uredila pitanje stjecanja i trošenja vlastitih i namjenskih prihoda visokih učilišta, a sada bi on, uz pomoć političkih konvertita koji slijepom poslušnošću pokušavaju izboriti poziciju u „pokretu, a ne stranci“, iz političke hladovine tražio „suptilna rješenja“. Da nije tragično, bilo bi komično - poručio je ministar znanosti Željko Jovanović, reagirajući na jučerašnje izjave pojedinih članova HDZ-a.

Cilj ovog sastava Ministarstva, nastavlja Jovanović, jest čuvanje ugleda akademske zajednice od malobrojnih ekscesnih pojava nenamjenskog trošenja milijunskih iznosa na dodatke na plaće, dnevnice, hranu za pse i druge pojave toliko karakteristične za pojedince izišle ispod HDZ-ova šešira pljačke i kriminala.

- I onda ti i takvi govore o protuzakonitim mjerama?! Nikako da shvate osnovne postulate: nema autonomije bez odgovornosti, nema ugleda bez (i političkog) obraza! Najkomičnije je kada dekan kojem cijelo ljeto, kada fakultet ne radi, u zgradi rade klimatski uređaji, govori o namjenskome trošenju, a bivši ministar, koji je dobar dio mandata putovao svijetom, o pečenju torte.

Pa još i laže govoreći o broju zaposlenih u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje je, na kraju njegova mandata, bilo popunjeno 302 od 365 sistematiziranih radnih mjesta (83 posto), a sada ih je, uz dodatne zadaće sportske inspekcije i poslove oko EU fondova po kojima je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sadašnjemu mandatu najuspješnije u državi i gdje nam na raspolaganju sada stoje višestruko veća sredstva nego za vrijeme mandata HDZ-a, 309 popunjenih od 387 sistematiziranih radnih mjesta (manje od 80 posto).

Uz sve to, samo za svoje djelovanje, uključujući plaće, Ministarstvo koje vodim sada troši 15-ak posto manje novca nego na kraju mandata bivšega ministra Fuchsa, stoji u Jovanovićevom priopćenju, u kojemu zaključuje da su transparentnost i poštenje očito HDZ-ovcima malo teže razumljivi pojmovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:33