DRUŠTVO ZNANJA?

Željko Jovanović: Posdiplomski STUDIJI otvarali su se BEZ KRITERIJA, a rezultat su visokoobrazovani MLADI koje nitko ne može ZAPOSLITI

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je bio u prvom protokolarnom posjetu Gradu Rijeci. Susret je protekao u prijateljskom ozračju, s obzirom da je Jovanović do izbora bio riječki dogradonačelnik, najbliži suradnik Vojka Obersnela.

Nakon toga, Jovanović je na Učiteljskom fakultetu u sklopu Sveučilišnog kampusa na Trsatu sudjelovao u tribini pod nazivom „Hrvatska znanost i visoko obrazovanje na prekretnici - kako dalje?“. Sa svojim pomoćnicima Ružicom Beljo Lučić i Sašom Zelenikom najavio je opsežnu reformu obrazovnog sustava.

- Prozvali su me ministrom nogometa na rubu znanosti, ali meni to ne smeta. To što se mediji bave sportom daje nam dosta slobode za kreiranje novih zakona oko znanosti - rekao je Željko Jovanović.

Istaknuo je da je oformio tim koji izrađuje strategiju razvoja znanosti u Hrvatskoj, na temelju koje će biti donesen novi, jedinstveni Zakon koji će objediniti postojeća tri.

Trenutna situacija u kojoj se u Hrvatskoj nalaze znanost i obrazovanje, prema Jovanovićevim riječima, nije blistava. U istraživanje i razvoj ulaže se samo 0,76 posto BDP-a, dok su smjernice EU da taj iznos bude 3 posto.

- Iznos se u zadnjih osam godina smanjivao, a financirali su se brojni projekti za samozadovoljavanje osobnih interesa od kojih društvo nije imalo nikakve koristi - rekao je Jovanović.

Najavio je promjene sustava u potezu od osnovnih škola do posdiplomskih studija. Nedopustivo je, kazao je, da je 35 posto mladih ljudi nezaposleno, a sustav obrazovanja ne prati potrebe tržišta rada.

- Posdiplomski studiji otvarali su se bez ikakvih kriterija. Brojni studiji postoje samo za „bildanje“ plaća. Studenti završavaju studije da bi bili na Zavodu za zapošljavanje. To je bačeni novac države i izgubljeno vrijeme studenata. Hrvatska danas nije društvo znanja. Samo 18 posto visokoobrazovanih znak je da to nismo. Znam da bi mnogi htjeli da stanje ostave ovakvo kakvo jest jer im to odgovara, ali mi to nećemo dopustiti. Spremni smo na to da ne budemo popularni, ali to je jedini put - poručio je Željko Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07