INTERVJU

Željko Kolar: ‘Naškodila mi je laž da smo djeci u školama kupili prevelike maske‘

‘Drugi krug je novo miješanje karata. Grbin nema tako veliku prednost. Netočna je mantra da sam bernardićevac‘, kaže Kolar
Željko Kolar
 Damir Krajac/Cropix

Zagorski župan Željko Kolar ide u drugi krug za izbor predsjednika SDP-a s gotovo 20 posto zaostatka o odnosu na Peđu Grbina. Ne baca koplje u trnje već najavljuje pobjedu.

S kojim adutima idete u drugi krug?

- U kampanji je najviše oštrica išlo prema meni koji sam stalno zagovarao okupljanje. Govorio sam o tome kako riješiti probleme u SDP-u. Sada, kada više nema toliko kandidata, moje će poruke lakše dolaziti do kolegica i kolega. Promiješao se špil karata, sada smo jedan na jedan i morat ćemo govoriti o našim kompetencijama. Kolega Grbin nema tako veliku prednost. To je jedan posto po županiji, a to nije nedostižno.

Jeste li očekivali ovakav rezultat budući da ste bili favorit?

- Ne znam kad sam postao favorit. Bio sam realan. Ranko i Peđa su nacionalno prepoznatljiviji od mene, a to im je sigurno išlo u prilog. S druge strane, u utakmicu sam krenuo kad je Peđa već bio na 50 posto staze. Predvidjeli smo da bi u prvome krugu razlika između nas mogla biti oko 10 posto. Nešto je veća, ali nije nedostižna.

Je li vam uteg to što vas podržavaju Bernardićevi ljudi?

- Nevjerojatno je kako se ta mantra ponavlja! Kad je Stjepan Kovač podržavao Bernardića? Ili Ivana Marković, Mišel Jakšić? Usto, nakon prošlih izbora kad Orsat Miljenić nije prošao u drugi krug, Siniša Hajdaš Dončić je istu večer podržao Bernardića kao i cijela zagorska organizacija. U pismu stotine članica i članova koji su tražili da Bernardić odstupi bio sam i ja! Nitko nije žešće od mene branio Peđu, Hajdaš Dončića, Babića i Zmajlovića. I kako sam ja sad bernardićevac?!

Što mislite o tome da je član Predsjedništva SDP-a Željko Sabo koji je osuđen za političku korupciju?

- Žao mi je što se to Željku Sabi dogodilo. Ali moram primijetiti da u sudskoj praksi osim njega nema nikog drugog kome bi se to dogodilo. A sjetite se Sabe branitelja, zarobljenika srpskih logora, gradonačelnika Vukovara kojemu su ljudi davali podršku. Osuđen je, odslužio je kaznu i rehabilitiran je.

Je li vam u kampanji naškodila nabava maski za djecu, jer su najprije došle prevelike pa premale?

- Nisu došle ni prevelike ni premale, nego kakve su trebale. Tu neistinu plasirao je lokalni portal kojemu nismo platili ugovor koji je tražio. Županija je naručila tri vrste maski: za djecu od 1. do 4. razreda, od 4. do 8., za srednjoškolce i nastavnike i profesore. Nastavnički kadar dobio je i vizire. U 20 osnovnih škola i devet srednjih distribucija je bila korektna, a u 10 je došlo do zamjene. Nisam prebacio krivnju na ravnatelje koji su mogli pogledati kakve su im maske stigle, nego preuzeo odgovornost. A naškodilo mi jest u kampanji.

Kako gledate na zadnje istupe predsjednika Milanovića?

- Pokazuje da je predsjednik s karakterom. Ima jasne stavove, a što misli javno kaže. Možda ponekad previše. Kad govorimo o aferi Janaf, činjenica je da nešto ne funkcionira. Istrage se probijaju, i to baš u trenutku kad trebaju dovesti do još nekog. To ne ulijeva povjerenje u sustav. Tko je što i gdje jeo, manje je bitna stvar.

Hoćete li, i možete li uopće, provoditi mjeru stišavanja glazbe po klubovima?

- Ne mogu to komentirati sa stručne strane. Dr. Đikić je kazao da se svaki dan otkriva nešto novo vezano za koronavirus i puno je nepoznanica. Razmaci koji nam se preporučuju nemaju znanstveno utemeljenje, nego se temelje na procjeni struke. Ako je i stišavanje glazbe procjena struke, mogu samo reći da mi ne zvuči logično. No, bitno je da preporuke prema onima koji provode mjere budu jasne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:43