NEDJELJOM U DVA

ŽELJKO KOMŠIĆ KOD STANKOVIĆA 'Volio bih da moje dijete ostane u BiH, ali neću da mi sutra govori da sam joj upropastio život'

 
Željko Komšić
 Reuters

- Institut 'persone non grata' koji su za mene uvele HDZ-ove općine - meni je smiješan. Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u srednjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika, kazao je gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Dvije trećine Hrvata nije izašlo na izbore, odgovorio je na pitanje ne čini li mu se da je njegov izlazak na izbore homogenizirao HDZ-ovce.

Komšić kaže da Ustav BiH svi tumače onako kako im odgovara. Smatra da su kreatori Daytonskog sporazuma bili mudri i vodili su računa o svemu. - Nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda, negu su u tu priču uveli i one koji se ne deklariraju kao predstavnici konstitutivnih naroda i građane kao individue, kaže.

- Konstitutivnost su kao kategoriju uveli sovjetski komunisti kako bi uredili višenacionalnu, veliku državu. To su onda preuzeli jugoslavenski komunisti. I tad je bilo stavova da BiH treba podijeliti između Zagreba i Beograda, kazao je Komšić te dodaje kako je veličina Tita i kruga oko njega koji to nisu dopustili. Dodaje kako je koncept konstitutivnosti postao osnova za disoluciju BiH onog trenutka kad je nestalo jedinstvene političke ideje.

- Zalažem se za zaštitu građanina kao individue. A svjestan sam da to tako ne može biti - to nije politički nego društveni proces - društvo toga mora doći do točke da to hoće, rekao je Komšić. Ponovio je svoje ranije izjave da "mu ide na živce što mu netko non stop broji krvna zrnca" i da "to ima elemente fašizma".

Na opasku da u Ustavu BiH piše da Hrvat treba biti član BiH kazao je: - Pa ja sam Hrvat.

Elemente fašizma vidi u činjenici što ne bi mogao ući u Predsjedništvo - da nije Hrvat. - Mi u Ustavu nemamo fašizam, nego diskriminaciju. U Ustavu piše da jedino Hrvat, Bošnjak i Srbin mogu ući u Predsjedništvo - Europski sud je zaključio da su te odredbe diskriminirajuće i naložio da ih moramo mijenjati, kaže.

- Što je problem. Moje dijete je rođeno u braku dva različita konstitutivna naroda. Moje dijete se, po Ustavu ne može ni kandidirati za ovu funkciju. Neka se ona izjasni kako god hoće. A što će biti ako se ne izjasni?, upitao je te naglasio kako bi on takva pravila mijenjao. A po njima je morao igrati. Zalaže se da BiH ima jednog predsjednika i kancelarski sustav po uzoru na Njemačku. - Imam se pravo boriti za svoju političku ideju, rekao je Komšić.

Istaknuo je da predstavlja sve građane, a ne samo Hrvate. Objasnio je da u Ustavu BiH piše da se član predsjedništva iz redova, npr. hrvatskog ili bošnjačkog naroda obraćaju federalnom Domu naroda, odnosno klubu delegata ili Bošnjaka ili Hrvata, a član iz Republike Srpske se obraća Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Mi nismo predstavnici naroda, nego pripadnici naroda. Složio se da puno toga u Ustavu BiH nije u redu, ali da ga mora poštovati.

Želi se boriti za sve ljude, jer je to ustavna obaveza. - Kada se zaklinjemo, zaklinjemo se BiH, a ne narodu, ističe Komšić.

Objašnjavajući najavu da će podići tužbu zbog Pelješkog mosta, rekao je da je cijeli taj problem mogao biti izbjegnut da je ratificiran sporazum o granici koji su potpisali Izetbegović i Tuđman. - Hrvatska nije imala dobru volju da se to napravi, ističe. Preferira dogovor, ne tvrdi da će do tužbe doći.

- Kako bi BiH postala funkcionalna država, BiH se mora držati standarda na koje se javno poziva - vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije, ljudska prava, rekao je. Ne misli da bi se Ured visokog predstavnika u BiH trebao miješati u politički život BiH. Zalaže se za "okretanje jednih drugima".

Na pitanje mogu li se politike voditi na način da se u nekim budućim situacijama prijeti ratom, rekao je da BiH ima legitimno pravo broriti se svim sredstvima kada je ugrožena.

- No, u BiH više nitko nema kapacitet za rat, sva ta priča je iluzorna jer sve ono što se počelo događati '91. i '92. - ni tada ne bi bilo rata bez onoga koji je mogao osigurati dovoljnu podršku da se rat dogodi, smatra.

Hrvatskim vlastima Željko Komšić je poručio da ne vidi drugog načina osim suradnje, za koju je uvijek, kaže, otvoren. Kazao je da bi volio da predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović shvati da u Sarajevu postoji partner, da uvijek može računati da će biti dobrodošla, da može računati na iskrenost i spremnost da se neke stvari riješe.

- U Sarajevo su dobrodošli svi hrvatski političari, rekao je.

- Imamo malo problema, pitanje granica, Pelješkog mosta, oko imovine, ima dosta otvorenih pitanja, rekao je Komšić o odnosu BiH i Hrvatske.

- Ekonomska i socijalna pitanja ne možete rješavati bez političke stabilnosti, to je klackalica na kojoj se stalno ljuljamo. Pokazujemo želju da se stvari unaprijede, ali bez pravosuđa koje se bori protiv korupcije, to je teško postići, rekao je.

- Ako hoćemo nešto napraviti od BiH, moramo biti legalisti, trebamo se držati toga, a ne naših stavova. Za mene je najdeprimirajuća stvar u BiH pravosuđe, korupcija i organizirani kriminal. To je ono što uzima nadu da stvari mogu biti bolje. Predsjedništvo BiH tu nema nikakve ovlasti, kaže.

Konstatirao je da postoje konkretni problemi Hrvata te poručio kako je njegova obaveza da pomogne. Na pitanje o televiziji na hrvatskom jeziku, rekao je da bi takav kanal doveo do toga da se Hrvati sami dovode u status nacionalne manjine. Volio bi da njegovo dijete ostane u BiH, ali što će biti - ne zna.

- Volio bih da moje dijete ostane u BiH, ali neću da mi sutra govori da sam joj upropastio život. Iskreno, ne znam što bih svom djetetu savjetovao, rekao je na kraju gostovanja na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2021 07:20