POTPREDSJEDNIK SABORA

ŽELJKO REINER NA DAN POLUFINALA S ENGLESKOM VODI DRŽAVU Dok je državni vrh na putu izvan Hrvatske, on će preuzeti tekuće poslove

Željko Reiner
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu na polufinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Engleske koja se igra u Moskvi putuju komercijalnom linijom, s ostalim navijačima.

Troškove puta Plenković i Jandroković podmirit će sami. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla je, pak, na summit NATO-a u Bruxelles, koji se održava u srijedu i četvrtak, tako da na dan utakmice u zemlji neće biti ni šefice države, ni predsjednika Vlade, ni prvog čovjeka parlamenta.

Horvat odustao

Dogovor je državnog vrha da tekuće poslove, prije svega u Saboru, obavlja potpredsjednik Željko Reiner, koji će na neki način, tih nekoliko sati koliko će zemlja biti bez vodećih političara, biti i predsjednik i premijer i šef Sabora.

- Zapravo, vodit ću samo sjednicu Sabora, a svi ostali obavljat će redovno svoje dužnosti. Živimo u moderno vrijeme, uz mobitele i sve ostale tehničke naprave, pa to više nije kao prije tridesetak ili pedeset godina. Nije nikakvo izvanredno stanje, svatko radi svoj posao, a moj će biti da tih nekoliko dana predsjedam Saborom - rekao je za Jutarnji Željko Reiner.

Iz Vlade naglašavaju da će, sukladno protokolu, polufinalnu utakmicu Plenković i Jandroković pratiti uz sve ostale visoke uzvanike, u organizaciji domaćina i Fife. Za njih vrijede i sva pravila kao do sada, a to se prije svega odnosi da nije poželjno da budu u dresovima nacionalnih reprezentacija. Plenković je najavio da će pozdraviti nogometaše i izbornika, ali neće ići u svlačionicu. U Moskvu putuje i ministar Marko Pavić, koji će biti s navijačima, a put je najavio i ministar Darko Horvat, ali je u posljednji trenutak odustao.

Put za vikend

Inače, Gordan Jandroković veliki je ljubitelj nogometa i dobar amaterski nogometaš, dok je Plenković više sklon košarci, ali je strastveni navijač “vatrenih”. Premijer je u Londonu, gdje je sudjelovao na summitu sedam zemalja EU sa zemljama Zapadnog Balkana, poklonio britanskoj premijerki Theresi May dres hrvatske reprezentacije, a od nje je na poklon dobio dres nogometaša Engleske.

Vladin Challenger na put u Rusiju ići će ovaj vikend, a satnica ovisi o tome hoćemo li igrati u finalu ili za treće mjesto. Tada će ponovo na utakmicu otići premijer, s time da je dolazak najavila i predsjednica, a tada će to biti i u službenoj formi. Može se očekivati da će se u Vladinu zrakoplovu naći mjesta i za neke ministre.

Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u utorak u Bruxelles komercijalnim letom sa šeficom hrvatske diplomacije Marijom Pejčinović-Burić. Predsjednica i ministrica sudjeluju na summitu NATO-a koji se održava do četvrtka. Grabar-Kitarović inače u Bruxelles nikada ne putuje Vladinim zrakoplovom, nego redovnom linijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:21