ŠEF SABORA

ŽELJKO REINER 'Ne znam zašto se uopće ukidalo pokroviteljstvo nad Bleiburgom. Tamo je odlazio Račan, Mesić... Čak i Milanović'

Zadar, 210116.Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Zeljko Reiner nazocio je obiljezavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica 93. Nakon ceremonije polaganja vijenaca ispred Sredisnjeg kriza u spomen na poginule hrvatske branitelje sudjelovao je i na polaganju vijenaca ispred spomen obiljezja Imotski sokolovi u ulici Ante Starcevica.Na fotografiji: Predsjednin Hrvatskog sabora Zeljko Reiner na gradskom groblju.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Gost Pressinga N1 televizije bio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

O vraćanju pokroviteljstva Sabora nad ceremonijom obilježavanja tragedije na Bleiburgu Reiner kaže da misli da predizborna obećanja treba izvršavati.

"Ja sam to najavio u kampanji, moja stranka je to najavila, prema tome ne vidim razlog zašto kada se izvršava predizborno obećanje to treba biti loše, a drugi put da je dobro? Mi smo to obećali jer nije bilo razloga to ukinuti. To je nešto što je prilično čudnovato da se uopće ukinulo, jer su na Bleiburg odlazili i Račan i Mesić i Josipović... Odlazio je čak i Milanović tamo, i 2011. godine je Sabor donio odluku da više ne bude pokrovitelj obilježavanja stradanja hrvatskih nevinih žrtava u Bleiburugu, a 2012. godine je dao sredstva za tu proslavu", rekao je i nazvao to bizarnošću.

"Osobno držim da nevine žrtve bilo koje strane zaslužuju naše poštovanje, kao što je zločin zločin, tko god ga je učinio. Svaki zločin treba biti sankcioniran. Tako je i sa žrtvama, s bilo koje strane. Bleiburg je simbol komemoriranja svih komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata', kaže Reiner.

Smatra da je lustraciju nemoguće više provesti.

"Priča o lustraciji je opet nešto što se vadi iz konteksta jednog intervjua Tomislava Karamarka i namjerno interpretira na drugačiji način, a on je jasno rekao o čemu se radi. Naravno da nitko ne misli uhititi, ili odvoditi u zatvor ljude koji su danas u 90-im godinama, koliko god oni bili ili ne bili krivi za stvari koje su se prije dogodile. Karamarko je zapravo pričao o "stvaranju jednog drugačijeg duhovnog ozračja", a ne lustracije na način na koji je provedena. To je nemoguće više provesti", smatra Reiner.

Dotakao se i rasprave o povjerenju Vladi koju je prije nekoliko tjedana Saboru predstavio premijer Tihomir Orešković.

"Hrvatske građane ne muče više ni ustaše, ni četnici, ni partizani, ni '41. ni '45. No, ako želite skrenuti pozornost zbog nesposobnosti bivše Vlade, koja nije uspjela riješiti prave probleme, nego ih je i dovela, onda skrenete to na priče od prije 70 godina, i toga sam se bojao. Nadao sam se da će pozornost ići pravim problemima", rekao je Reiner za N1 o raspravi koja je trajala cijeli dan prije izglasavanja nove Vlade.

Reiner ostaje pri prijedlogu da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor, ali nakon što se steknu uvjeti. Naglasio je da to nema veze s NDH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:54