SVEČANI OBRED

ŽELJKO REINER POSTAJE VITEZ Potpredsjednika Sabora na ceremoniji u zagrebačkoj katedrali proglasit će vitezom Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog

 Goran Mehkek / HNAZA MEDIA

U zagrebačkoj katedrali u subotu, 13. svibnja u 10 sati, bit će upriličen prvi obred proglašenja hrvatskih vitezova Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, a među njima će biti i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, objavljeno je u priopćenju koje je odaslala njegova savjetnica za medije.

Naime, proglasit će se prvih 9 vitezova, od kojih su dva svećenika i sedam laika. Euharistijsko slavlje i sam obred predvodit će američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.

- Dekretom što ga je on potpisao 16. veljače 2017., kardinal Josip Bozanić imenovan je Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj. Veliki meštar Reda, dekretom od 21. ožujka 2017., uspostavio je Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

- Prije obreda proglašenja hrvatski vitezovi gotovo tri zadnje godine prolazili su duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda, koji je izravno podređen Svetom Ocu papi. Geslo reda je 'Deus lo vult' (Bog to želi), dodaje se u priopćenju.

- Red koji je nastao po završetku Prvog križarskog rata danas je zastupljen u tridesetak zemalja, a jeruzalemski križ koji vitezovi nose na svome plaštu podsjeća na pet Gospodinovih rana, pojašnjava se u obavijesti za medije.

- Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio je blaženi Alojzije Stepinac (1898. - 1960.), kardinal i nadbiskup zagrebački, mučenik i zaštitnik Hrvatske ma­gistralne delegacije. Vitez Svetoga groba postao je 15. srpnja 1937. godine, prije osamdeset godina, za vrijeme Hrvatskog nacionalnog hodočašća u Svetu ze­mlju, koje je predvodio kao zagrebački nadbiskup koadjutor s pravom nasljed­stva i zastupnik cijelog hrvatskog episkopata, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 03:37