OPET SE KANDIDIRA?

Željku Sabi ne smetaju ni osuda ni suđenje za pronevjeru, on želi gradonačelničku fotelju

U Vukovaru je protiv njega u tijeku još jedan kazneni postupak, radi se o pronevjeri novca za ljetovanje siromašne djece
Željko Sabo
 Emica Elvedji/CROPIX

Je li SDP-ovac koji nije dovoljno dobar da bude član stranačkog predsjedništva dovoljno dobar da bude kandidat te stranke za gradonačelnika Vukovara? To se pitanje nadvija nad SDP-om od prošlog tjedna otkad je bivši kontroverzni gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na konferenciji za novinare objavio da je spreman ponovno se kandidirati za vukovarskoga gradonačelnika, štoviše da je uvjeren da će ga gradska organizacija SDP-a čiji je predsjednik u tome i podržati.

Željko Sabo je, podsjetimo, pobijedio na neposrednim izborima za vukovarskoga gradonačelnika 2009. i 2013. Međutim, nakon druge pobjede, 2013., nije imao većinu u vukovarskom Gradskom vijeću, pa je pokušao podmititi dvoje HDZ-ovih vijećnika kako bi mu oni zauzvrat osigurali većinu. HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću obećao je da će u zamjenu za podršku srediti da mu supruga napreduje na mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sin postane šef Hrvatskog radija Vukovar. HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir u zamjenu za podršku nudio je mjesto u NO Borova i gradskom Uredu za fondove EU, a ona ga je potajno snimila, izbio je skandal te je uslijedio i kazneni progon. Za pokušaj podmićivanja dvoje vijećnika Sabo je u svibnju 2015. pravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora, od čega osam mjeseci bezuvjetno, a osam uvjetno. Zatvorsku je kaznu izdržao.

Pronevjera

Manje je međutim poznato da se pred Županijskim sudom u Vukovaru protiv Sabe vodi još jedan kazneni postupak u kojem ga DORH tereti za dva kaznena djela. Glavna rasprava u tome suđenju još nije okončana, pa dakle ni donesena prvostupanjska presuda. U prvoj točki optužnice DORH Sabu tereti da je od 2005. do 2009., prije nego što je izabran za gradonačelnika, kao jedan od vodećih ljudi vukovarskog SDP-a pronevjerio određenu svotu novca prikupljenog za ljetovanje vukovarske djece iz siromašnijih obitelji.

SDP je, naime, u Vukovaru godinama organizirao ljetovanja djece, a za pronevjeru je Sabu prijavila skupina vukovarskih SDP-ovaca. U drugoj točki optužnice Sabu terete za zloupotrebu položaja i ovlasti iz 2011., kad je već bio vukovarski gradonačelnik. Terete ga da je tražio da se određenu osobu zaposli u vukovarskom Komunalcu mimo postojećeg pravilnika, na nepostojeće radno mjesto. Vukovarski je Županijski sud prije dvije godine zatražio dodatno financijsko vještačenje, a od tad, kako doznajemo, nije održano ni jedno ročište.

Međutim, čini se da kazneno djelo pokušaja podmićivanja za koje je već pravomoćno osuđen, kao ni kazneni postupak koji se protiv njega još vodi, značajnom dijelu SDP-ova članstva ne predstavlja problem. U rujnu ove godine Sabo je na unutarstranačkim izborima u utrci za stranačko Predsjedništvo dobio čak 4000 glasova.

Kad je novoizabrani stranački vrh od njega zatražio da se ipak povuče iz Predsjedništva, pristao je tek privremeno zamrznuti članstvo u Predsjedništvu i na čelu županijske organizacije SDP-a, ali je to uvjetovao ostankom na čelu gradske organizacije u Vukovaru. Sabo je, kažu nam sugovornici, iz SDP-a članovima stranačkog Predsjedništva jasno dao do znanja da se želi ponovno kandidirati za gradonačelnika Vukovara.

Uvjeren u pobjedu

Štoviše, prilično je uvjeren da bi mogao pobijediti, i to zato što će se glasovi desnih birača podijeliti između Penave i kandidata HDZ-a.

"Ali Željko, kazneni postupak protiv tebe još traje, jesi li svjestan da će ga nakon tvoje kandidature i HDZ i Penava koristiti za žestoke napade na tebe i na SDP, obitelj će ti iznova prolaziti kroz pakao", rekao mu je, kako doznajemo, jedan od članova SDP-ova Predsjedništva.

U SDP-u su svjesni da se Sabinoj kandidaturu u HDZ-u vesele.

"Kad ih iz SDP-a prozovemo zbog korupcije, samo će uprijeti prstom u slučaj gradonačelnika Nove Gradiške Grgića i Sabe. U HDZ-u majstorski koriste pojedinačne slučajeve da uvjere birače kako nismo ništa bolji od njih", kaže nam sugovornica iz SDP-a.

Što misli o Sabinoj najavi kandidature, upitali smo predsjednika SDP-a Peđu Grbina.

"Koliko mi je poznato, gradski odbor SDP-a u Vukovaru nije donio nikakvu odluku o kandidatu za gradonačelnika. To je sve što vam u ovom trenutku o tome mogu reći", bio je kratak Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:25