UMREŽAVANJE

ZEMLJIŠNE KNJIGE SE KORIGIRAJU S MUP-om I BILJEŽNICIMA Za promjenu adrese u zemljišnim knjigama više ne treba ići u gruntovnicu

 Darko Tomas / CROPIX

Od 27. siječnja građani više ne moraju odlaziti u gruntovnicu kako bi u zemljišnim knjigama promijenili adresu prebivališta fizičke osobe, sjedište pravne osobe ili ime i prezime, niti za to više trebaju plaćati pristojbe. Zemljišne knjige su umrežene s MUP-om i putem OIB-a ovi se podaci automatski korigiraju.

Prema informaciji Ministarstva pravosuđa, od 27. siječnja, otkad je ova funkcija u punoj primjeni u cijeloj Hrvatskoj, pa do danas, izvršeno je čak 2000 promjena automatskim preuzimanjem podataka.

Jedan korak

Od zadnjeg dana siječnja u primjeni je još jedna novost, a to je upis u zemljišne knjige kod javnog bilježnika. Ministarstvo pravosuđa i Javnobilježnička komora dovršili su projekt web servisa povezivanja informacijskih sustava zemljišne knjige ZIS OSS (Uređene zemlje) i eNotara.

To je građanima omogućilo da u samo jednom koraku, jednim dolaskom kod javnog bilježnika, za 227 kuna (u gruntovnici se plaća 250 kuna) riješe kompletan upis u zemljišne knjige. Sustav funkcionira tako da javni bilježnik unese u računalni sustav propisane parametre i priloži isprave poput ugovora o kupoprodaji, darovanju, diobi suvlasništva, kreditu...

Javni bilježnik skenira isprave i potpisuje elektroničkim potpisom te zemljišnim knjigama predaje prijedlog za upis. Prijedlog je odmah vidljiv referentima u gruntovnici, a na nekretninu se odmah stavlja plomba. Javni bilježnik za stranku plaća i sudske pristojbe. Bilježnici elektroničkim putem dobivaju informaciju o statusu prijedloga te rješenje o upisu.

Osim toga, javni bilježnik uz svaki ugovor koji sastavi, solemnizira ili na njemu ovjeri potpis mora podnijeti prijavu poreza na promet nekretnina, što znači da građani ne moraju odlaziti ni u Poreznu upravu. Službeni izvadak iz zemljišnih knjiga također se može dobiti kod javnog bilježnika.

Na ovakav su način svi javnobilježnički uredi u zemlji povezani s gruntovnicama i građani mogu birati gdje će rješavati upise svojih nekretnina. Građani, međutim, još nisu dovoljno informirani o ovoj novini, pa je broj zahtjeva za upise u zemljišne knjige koji se podnosi bilježnicima još skroman.

Dobro funkcionira

U javnobilježničkom uredu Nansi Kopić u Puli kažu da im se javlja nešto građana radi elektronskog upisa, no ljudi vjerojatno još ne znaju za mogućnost da kod javnog bilježnika upišu nekretninu u zemljišne knjige i koje pogodnosti pritom imaju. Napominju i da je gruntovnica u Puli jedna od najažurnijih u zemlji, pa je možda i to razlog što je građani ne izbjegavaju.

Javnobilježnički prisjednik Vjenceslav Arambašić iz Osijeka kaže da novi sustav odlično funkcionira. - Građani više ne moraju sami ispunjavati prijedlog, nego to za njih učini javni bilježnik. Mi skeniramo sve dokumente, potpišemo ih elektronskim potpisom, uplatimo pristojbu i pošaljemo u gruntovnicu - kaže Arambašić i ističe kako je ovaj postupak puno jednostavniji i brži te da će sigurno pridonijeti rješavanju zaostataka u zemljišnim knjigama.

Zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek također kaže da je sustav profunkcionirao te da je življe u uredima izvan centra grada, gdje je prometa nekretninama više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:14