KOBNI PROPUST

Žena koja se na Svetom Duhu ugušila pecivom imala takve dijagnoze da je nisu smjeli ostaviti samu!

Nesretna 62-godišnjakinja bolovala je od više teških psihijatrijskih bolesti i imala je skrbnika

Arhivska fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix

Pacijentica koja je na hitni prijem bolnice Sveti Duh došla zbog uganuća gležnja, a onda se čekajući obradu ugušila pecivom, nije smjela biti sama u boxu.

Jutarnji list posjeduje dokumentaciju iz bolnice prema kojoj je 62-godišnjakinja osim brojnih fizičkih imala i više psihijatrijskih dijagnoza.

U tom dokumentu stoji da jena Hitnu primljena 2.lipnja, a preminula 10.lipnja u 19 sati.

U zaključku se navodi: " Radi se o psihijatrijskoj bolesnici koja je zaprimljena u JIL Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje nakon reanimacije u OHBP- u zbog kardiorespiracijskog zastoja izazvanog asfiksijom bolusa hrane. Bolesnica je zaprimljena zbog frakture desne potkoljenice.

Dalje se navodi kako je nakon reanimacije stavljena na respirator, zatim na terapije ali i da je došlo do progresije edema velikog i malog mozga te da više nije reagirala na terapije nego je preminula.

Riječ je o još jednom slučaju koji je zgrozio javnost, s obzirom na to da je ovo već treći slučaj neobične smrti u istoj bolnici.

U ovom slučaju, pacijentici je, kako neslužbeno doznajemo, zbog psihičkih bolesti još ranije bila oduzeta radna sposobnost te je imala skrbnika.

Unatoč tome ostavljena je sama u box-u tako da nitko nije odmah primijetio gušenje, zbog čega je osam dana kasnije i preminula.

Kako doznajemo, tijelo je odmah prevezeno na Sudsku medicinu na obdukciju, kako bi se ovaj put izbjegao scenarij od prošlog slučaja kad je pacijent kojega je u čekaonici pronašla kćer obduciran u istoj ustanovi u kojoj je proveo manje od 24 sata, što nije u skladu s praksom.

Iz bolnice su ranije potvrdili slučaj te dodali kako je neželjeni događaj prijavljen Upravi u petak 9. lipnja, a Uprava je u ponedjeljak 12. lipnja pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi dobila cjelovit i meritoran uvid u slučaj.

- O rezultatima postupka izvijestit ćemo javnost. Izražavamo sućut obitelji preminule pacijentice te u potpunosti podržavamo njihova nastojanja da dobiju odgovore i pronađu mir", rekli su nam iz ravnateljstva KB-a Sveti Duh.

S druge strane jučer je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao slučaj riječima da je ovo prvi put da je u bolnicu stigla policija.

- Ali neka, neka se sve raščisti. Nije bila nasilna smrt ili nešto zbog čega bi trebalo zvati policiju, ali u redu - kaže Tomašević i dodaje da je bolnica pokrenula unutarnju inspekciju, a i inspekcija Ministarstva će doći kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

Iz Ministarstva zdravstva kazali su da je upravo u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji će obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu.

Valja naglasiti da Državno odvjetništvo i policija već istražuju prethodni smrtni slučaj, gdje je kćer pronašla mrtvog oca koji je umro od šoka izazvanog iskrvarenjem zbog čira na želucu kao i gušenjem sadržaja iz želuca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:12