SANDRA ŠVALJEK

ŽENA KOJA SILOM PRILIKA VODI ZAGREB 'S Bandićem pričam preko odvjetnika'

 Vjekoslav Skledar, Ronald Goršić/Cropix

Nastavi raditi kao dosad, kako bi Grad normalno funkcionirao! To je jedina poruka koju je Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkoga gradončelnika Milana Bandića, dosad dobila od svog šefa, koji se već gotovo tri tjedna nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu i trenutačno je teško procijeniti koliko će tamo još ostati.

- Jedina poruka koja mi je dosad bila prenesena preko odvjetnika bila je da nastavim raditi svoj posao i osiguram normalno funkcioniranje Grada. To nedvosmisleno pokazuje da imam gradonačelnikovo povjerenje. Kao zamjenica gradonačelnika imam punomoć voditi Grad Zagreb i donositi sve odluke, što i radim - rekla je Sandra Švaljek u kraćem razgovoru za Jutarnji list.

Najmoćnija žena u RH

Gotovo preko noći nekadašnja ravnateljica Ekonomskog instituta i ekonomska savjetnica bivše premijerke Jadranke Kosor postala je jedna od najmoćnijih žena u zemlji, barem kada je riječ o lokalnoj politici. Nakon Bandićeva uhićenja, naime, kao njegova zamjenica preuzela je vođenje metropole. No, s Bandićem se, kaže, nije ni čula ni vidjela otkako je uhićen.

Cjelokupna njihova komunikacija, dodaje, odvija se preko Bandićevih odvjetnika.

Nema mobitela

- Nikada nisam bila u zatvoru u Remetincu. S obzirom na to da u Remetincu vlada vrlo striktan režim posjeta, moja komunikacija s gradonačelnikom može se odvijati samo preko njegovih odvjetnika.

Izravno, dakle, ne komuniciramo: ja tamo ne idem, a gradonačelnik u zatvoru nema mobitel, dok odvjetnici s njim komuniciraju po prirodi svoga posla - pojašnjava Švaljek i dodaje da ne zna snimaju li se ti razgovori ili ne.

S Bandićem, otkako je uhićen, nema kontakte ni predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.

- Nema potrebe za komunikacijom s njim. Prema Statutu i Poslovniku, Skupština je autonomno tijelo. U dijelu u kojem je to potrebno komuniciram sa Sandrom Švaljek - kaže Kosor, koji je zadovoljan suradnjom sa zamjenicom gradonačelnika.

- Mi smo zadnjih tjedna pokazali i dokazali da Grad kao sustav funkcionira - zaključuje Kosor.

Problem s otpadom

Iako Bandićeva zamjenica i prvi čovjek Gradske skuptišne pokušavaju ostaviti privid kako posao ide prema planu, izvjestitelji iz gradskih institucija ističu kako je više nego uočljiv izostanak bilo kakvih važnih točaka na sjednicama tog tijela. No, oboje ističu kako to ne znači da će građani ostjetiti bilo kakve probleme u funkcioniranju gradskih službi.

Također je uočiljivo i izbjegavanje zastupnika u Gradskoj skupštini da na bilo koji način spominju gradonačelnikovo prisilno izbivanje s radnog mjesta. Inače, jučer je u Gradskoj skupštini održan 13. međunarodni simpozij gospodarenja otpadom koji je izazvao veliku pažnju.

Podsjetimo, jedna od optužnica Bandića, ali i šefa Holdinga Slobodana Ljubičića tereti upravo za pokušaj da problem zbrinjavanja otpada riješi spornim dogovorom s tvrtkom Ce-Za-R.

Osim na pritvor, Bandić uložio i žalbu na istragu

Osim na odluku o određivanju istražnog zatvora, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podnio je žalbu i na samu odluku da se protiv njega vodi istraga. Bandić je, podsjetimo, osumnjičen za ukupno 16 kaznenih djela, od davanja koncesije za odvoz otpada, preko zamjene zemljišta, utaje poreza za donacije prikupljene nakon kampanje, do zapošljavanja, korištenja vozila i sličnog, a nije poznato na koliko se ukupno točaka žalio.

Žalbe na pokretanje istrage podnijeli su navodno i gotovo svi ostali osumnjičenici, među kojima i šef ZG holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić, a navodno se nije žalio jedino Petar Pripuz. Riječ je o žalbi na konkretne optužbe dok se u slučaju žalbi na istražni zatvor raspravlja samo o tome treba li se osoba braniti sa slobode ili pak mora biti pritvorena.

O žalbama na istragu odlučuje sudac istrage, a na njegovu odluku više ne postoji pravo žalbe. Međutim, eventualno usvajanje žalbe značilo bi i automatsko oslobađanje Bandića i ostalih iz Remetinca budući da bez osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nitko ne može biti ni pritvoren.

Paralelno sa žalbama na rješenje o istrazi, izvnraspravno vijeće suda uskoro će razmatrati žalbe osumnjičenika na istražni zatvor. Budući da je USKOK rješenja o istrazi zaprimio u srijedu, a imaju rok žalbe od tri dana, sasvim je izvjesno da se o tim žalbama neće raspravljati sve do početa idućeg tjedna, a odluka bi mogla biti objavljena najranije u utorak ili srijedu. ( M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 11:57