MAGDALENA KOMES

Žena koja želi ‘skinuti‘ Dumbovića s trona: ‘Za razliku od suparnika, nemam afera. Dobit ćemo ove izbore!‘

Moram svima poručiti kako žalim što izbore nismo riješili već u prvom krugu kako bi se odmah posvetili budućnosti - kaže kandidatkinja HDZ-a
Magdalena Komes
 Robert Fajt/Cropix

U drugi krug izbora za gradonačelnika Petrinje s prednošću ulazi Magdalena Komes (HDZ) koju brojni Petrinjci gledaju kao jedinu nadu za spas i revitalizaciju grada. Suparnik joj je Darinko Dumbović, kandidat Čačićevih Reformista za treći uzastopni mandat u tom porušenom gradu.

Protivnik kaže kako niste spremni za izazov vođenja Petrinje?

- Za Petrinjce nisam nova, dobro me znaju, aktivna sam u društvenom životu, a imam i značajno iskustvo u gradskoj politici, bila sam predsjednica Gradskog vijeća. Nemam afera iza sebe. Petrinju jako volim, pokrenula sam obnovu prve javne građevine u gradu, a odmah nakon toga ponudila iskustvo gradskoj upravi. Vjerujem kako su me zbog svega toga Petrinjci izabrali kao pobjednicu prvog kruga među osam kandidata. Petrinjci su prepoznali energiju, znanje pa i čiste ruke.

Kako mislite raditi na obnovi Petrinje, što sad nedostaje?

- Nedostaje suradnje, svima je jasno kako ne funkcionira komunikacija od grada prema Vladi RH i Stožeru za obnovu, nije puno bolje niti prema županiji, a nažalost ni prema građanima Petrinje. To moramo pod hitno promijeniti i ne razumijem kako si je moj kandidat dopustio da za potrebe kampanje žrtvuje brzinu obnove grada. Petrinjci mu to zamjeraju daleko više od svih prethodnih afera. Nedostaje nam upravljanje gradom u korist svih nas, nedostaju nam normalne komunalije i ceste, a to nismo imali ni prije izbora. Puno je posla, ali ogromna promjena će biti već suradnja sa svima koji nam trebaju kao i transparentnost. To su dvije stvari koje mijenjam od prve sekunde primopredaje grada nakon izbora.

Najavili ste pregovore o poreznim olakšicama, nije li to Petrinja mogla i ranije dobiti?

- Slažem se s vama, trebali smo to i ranije tražiti i dobiti, moj protukandidat je bio i u Saboru gdje nikad nije pokrenuo takvu inicijativu. Tamo je služio interesima onih kojima su Zagreb i Varaždinska županija očito bili važniji od Petrinje. Inicijativu sam već najavila tražeći široku podršku, a službeno ju mogu pokrenuti tek po preuzimanju dužnosti. Najavila sam javno našoj Vladi i očekujem kako se tomu neće usprotiviti niti jedna politička stranka ili lista u Hrvatskoj. U stalnom kontaktu sam i s našim europarlamentarcima za koje znam kako će nas i po tom pitanju zastupati u EU. Mi se nismo oporavili niti od rata, a potres nas je posve uništio. Zato ako smo ranije zaobiđeni, a sada moramo ovu inicijativu gurati.

Vaš protukandidat sad podržava tu inicijativu?

- Nažalost; i on i njegov šef Čačić vrlo su oštro govorili protiv. Mogu samo reći, kada bi kojim slučajem moj protukandidat imao dobre ideje u programu, podržala bih to. Međutim, on doista nema niti program, a nema ni rezultate prethodnih mandata, uspješan je samo u protivljenjima.

Kad to spominjete, odnedavno se Dumbović protivi i kupnji borbenih zrakoplova?

- Bavi se svime osim s onim što treba raditi. Petrinja je tako puno vremena izgubila, ali neće više.

Ima li Petrinja budućnosti, očito je da imate veliku podršku, ulazite li ipak u unaprijed izgubljenu bitku?

- Nema šanse, dobit ćemo ove izbore. Moram svima poručiti kako žalim što izbore nismo riješili već u prvom krugu kako bi se odmah posvetili budućnosti. Sve ove dane pozivam Petrinjce koji promišljaju o odlasku da mi daju malo vremena; uputila sam i javni poziv onima koji mogu pomoći u stručnom smislu novoj gradskoj upravi. Javljaju se ljudi koji imaju doista respektabilne karijere i znanja, a sve je to rezultat novog optimizma koji sam pobudila kampanjom, iskrenim porukama, ali i vrlo konkretnim planom. Obnovit ćemo Petrinju i revitalizirati naš grad, nitko u to ne treba sumnjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:41