NOVI SPORNI SLUČAJ

ŽENA KOJU JE KUMA MINISTRICE ŽALAC UDARILA AUTOM PA POBJEGLA 'Moj jedini kontakt s policijom bio je kobne večeri u bolnici, došli su me alkotestirati'

Naknadno se doznalo da je Marijana Obradović u pijanom stanju vozila svoje dvoje djece te da je pobjegla s mjesta nesreće. DORH preuzima slučaj
 Požeška biskupija, privatni arhiv

Tužiteljstvo u Požegi preuzima istragu o prometnoj nesreći u kojoj je 30. prosinca ozlijeđena Natalija Baričević (35) na koju je pod utjecajem alkohola u 18.30 sati u Osječkoj ulici u Jakšiću Golfom II požeških oznaka naletjela 40-godišnja Marijana Obradović. Njezinu je djetetu ministrica Gabrijela Žalac bila krsna kuma 10. ožujka, samo dan nakon prometne nesreće u kojoj je u Vinkovcima naletjela na djevojčicu.

Četrnaest dana nakon što je rodila dijete Marijana Obradović je pijana, s dvoje maloljetne djece u automobilu, naletjela na Nataliju Baričević, a nakon nesreće je pobjegla ne pozvavši ni Hitnu pomoć, niti obavijestivši policiju. No, s njezina Golfa II ispala je tablica pa je policija našla vozačicu nakon nešto više od dva sata i tada je napuhala 1,1 promil. Evo što nam je o nesreći jučer ispričala Natalija Baričević.

- Ja sam, kao i svake večeri, 30. prosinca prošle godine išla u šetnju i u ruci sam imala mobitel. Ali, nisam uspjela uspostaviti poziv jer me udario auto. Imam rupu u sjećanju od šest i pol sati. Jer, sljedeće čega se sjećam je kad su me vratili iz bolnice u Slavonskom Brodu, gdje mi je napravljen CT i ustanovljeno da imam potres mozga, u požešku bolnicu. Bilo je oko 23.30 i došla su dva policajca te tražili da me alkotestiraju. Nisu me niti pitali pristajem li. Alkotest je pokazao 0.0. To mi je policajac pokazao i nekako sam uspjela inicijalima potpisati zapisnik - rekla je Baričević koja je još uvijek na bolovanju od posljedica naleta Marijane Obradović.

Alkotest

Dodaje kako je to jedini put da ju je policija dosad kontaktirala. Baričević kaže kako je travnati dio između kolnika i nogostupa širok oko pet metara, a poslije je doznala da je u trenutku nesreće Marijana Obradović u automobilu vozila svoje dvoje malodobne djece.

- Ja sam ekonomistica, nisam pravnica, ali pitam se kako to da je policija, nakon što je ustanovila da je još uvijek pod utjecajem alkohola, nije odvela na triježnjenje i ona ni dan nije provela u pritvoru - kaže Baričević. Doduše, policija ima pravilo zadržati samo one vozače koji napušu više od 1,5 promila. Natalija Baričević kaže kako je u Jakšiću poznato da su Marijana Obradović i Gabrijela Žalac zajedno studirale, a zajedno su 2017. godine snimljene i na otvaranju Društvenog doma u Bertelovcima.

U povodu medijskih napisa o toj nesreći i spekulacijama zašto su podnesene prekršajne, ali ne i kaznena prijava, jučer se priopćenjem oglasila i PU požeško-slavonska. Policija je o nesreći obavijestila u priopćenju i za medije nakon što je obavila očevid nesreće.

S obzirom na to da je vozačica pobjegla s mjesta nesreće, a unesrećena prevezena u požešku bolnicu, policija je dobila usmenu kvalifikaciju od liječnika da je pješakinja na koju je naletio VW, koji je sletio s kolnika, teško ozlijeđena. Na mjestu nesreće policija je našla i tablicu koja je otpala s vozila i nije joj trebalo dugo da pokuca na vrata Marijane Obradović.

Ona je zatečena na kućnoj adresi i policajci su je alkotestirali te ustanovili alkometrom 1,11 promila alkohola u krvi. Istu večer u 20.40 sati odvedena je na vađenje krvi i urina radi daljnje analize koja se inače obavlja u Centru za forenzična ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. Podatak o kvalifikaciji teške tjelesne ozljede 35-godišnje pješakinje policijski su službenici dobili usmeno od liječnika Hitnog prijema Opće županijske bolnice Požega, uz obavijest da je pješakinja zadržana na bolničkom liječenju.

Bolovanje

Na temelju tih podataka u tom je trenutku postojala osnovana sumnja da je vozačica kršenjem prometnih propisa izazvala opasnost i zbog toga prouzročila tešku tjelesnu ozljedu druge osobe, počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227., a napuštanjem mjesta događaja prometne nesreće, bez pružanja pomoći osobi u opasnosti koju je sama prouzročila, i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. Kaznenog zakona.

Policijska postaja u Požegi, međutim, dobila je 3. siječnja ove godine medicinsku dokumentaciju i obavijest Opće županijske bolnice Požega prema kojoj je pješakinja u prometnoj nesreći lakše ozlijeđena, a ne teško. Ta činjenica značila je da nema kaznenog djela jer je, sukladno odredbama Kaznenog zakona o izazivanju prometne nesreće u cestovnom prometu, nužno postojanje teške tjelesne ozljede.

Naknadno zaprimljeni nalaz potvrdio je da je vozačica u vrijeme prometne nesreće imala 1,34 promila alkohola u krvi. Sve informacije do kojih su došli, požeški su policajci proslijedili nadležnom požeškom Općinskom državnom odvjetništvu.

Ivan Baričević, suprug Natalije Baričević, rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru da je njegova supruga još na bolovanju i da je imala potres mozga.

Medicinski se i pravno potres mozga kvalificira kao teška tjelesna ozljeda, kako je i ozljeda Natalije Baričević bila tretirana u prvoj dojavi liječnika policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:57