NAKON JELENIĆEVE OSTAVKE

ŽENA NA ČELU DORH-a Evo tko će privremeno zamijeniti Jelenića i kako izgleda procedura izbora novog glavnog državnog odvjetnika

Dražen Jelenić i Zlata Hrvoj Šipek
 CROPIX

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić večeras je zbog 'afere mason' Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018.

Funkciju glavnog državnog odvjetnika do izbora novog obavljat će prva Jelenićeva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Glavnog državnog odvjetnika može se razriješiti prije isteka četverogodišnjeg mandata na njegov zahtjev ako postane trajno nesposoban za obavljanje dužnosti, ako protiv njega bude pravomoćno potvrđena optužnica za kazneno djelo, ako nezakonito obavlja svoju dužnost, ako svojim postupanjem nanese štetu ugledu DORH-a ili državnoodvjetničke dužnosti, ako ne poduzima mjere iz svojih ovlasti za učinkovit rad DORH-a, ako bez opravdanog razloga ne ostvaruje program rada izložen u postupku imenovanja ili ako DORH ne ostvaruje zadovoljavajuće rezultate rada.

U slučaju Dražena Jelenića, članstvo u masonima moglo bi se tretirati kao nanošenje štete ugledu DORH-a. Prijedlog za razrješenje podnosi Vlada.

O prijedlogu odlučuje Sabor uz mišljenje odbora. Postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika pokreće pozivom Državnoodvjetničko vijeće. Popis kandidata koji su se javili dostavlja Vladi, koja predlaže novog prvog tužitelja. Mišljenje o njemu daje nadležni odbor, a bira ga Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 16:51