NEVJEROJATNO

Žena na Murteru potjerala turiste sa ‘svoje plaže‘: ‘Ne možete tu, smetate gostima! Idite tamo kod brodova‘

Gospođa tvrdi da ima ‘koncesiju‘ na plažu jer ju rivu popravila s malo betona

Apartman uz more

 Morski.hr/

Pohlepa i laganje gostima mogla bi se doskora upisati i u registar nekulturnih dobara Republike Hrvatske. Vidjeli smo kako je to s hotelskim lancima i koncesionarima, a sada na primjeru iz Murtera pogledajte kako je to s "malim hrvaCkim ćovijecima" koji zloupotrebljavaju privilegiju posjedovanja nekretnine prvi red do pomorskog dobra, piše Morski.hr. Nerijetko i to more uvaljuju u vrijednost najma, ali i drugima brane pristup, govoreći da je to njihovo.

Vidjeli smo na primjeru Brela, kad općina na 5 km obale izda više od 100 koncesija za dvije tisuće ležaljki. Iako se najčešće drvlje i kamenje svaljuje na pohlepne koncesionare, riba uvijek smrdi od glave, odnosno općine koja je te dozvole, bez ikakvog reda i izdala.

Dreka i galama čuvara ‘vlastitih‘ plaža

No, što je s tisućama pojedinačnih primjera uz obalu, gdje upravo takve plaže želite izbjeći i okupati se na nekoj osami? Evo jednog iz Murtera, točnije u dijelu otoka koji se zove Podvrške.

- Riva i plaža je tamo od pamtivijeka koja je s vremenom napredovala (raširila se). Znači oduvijek je tamo, oduvijek su je zajedno koristili domaći kao i turisti slučajni prolaznici bez ikakvih sukoba. Međutim, zadnjih par godina nema dana kroz sezonu da nema vike i pogrdnih naziva svima, što zbog kupanja, parkiranja i sl. - kaže za Morski.hr čitatelj koji se neugodno iznenadio kad je svjedočio, kako kaže "paljbi tzv. ‘čuvara‘ plaže" po ljudima koji nisu koristili njihove ležaljke, već su raširili ručnike pored njih.

Lokacija plaže je između kampova Slanica i Lasatka, a objekt koji iznajmljuje apartmane uz plažu, zove se Anka. I doista, novinari su nazvalu vlasnicu, baš gospođu Anku koja nije bila nimalo neljubazna, dapače, sve suprotno od toga. No, potvrdila je dosta toga iz gornjih navoda, kao i da su ležaljke njene, odnosno, kako kaže "za njene goste u apartmanu".

Novinare Morskog zanimalo je, s obzirom da ima objekt u blizini, ali i prazne ležaljke na plaži, za uvjete boravka i privezivanja plovila s desetak ljudi koji bi na toj plaži proveli dva dana u vlastitom aranžmanu.

- Ne, ne možete, to su ležaljke za naše goste i riva je tu od 1960-ih koju je gradio djed. Smetat ćete gostima i ne možete biti tu. Možete na drugu rivu, gdje se privezuju brodovi - uputila ih je.

Poziva se i na katastarske čestice, koje uvidom u zemljišno-knjižne podatke naime pokazuju da se između njene čestice i mora nalazi pomorsko dobro, upisano kao "Državna imovina, Općina Murter".

Pitali su je, ima li za korištenje rive i ležaljki koncesijsko odobrenje, odnosno po novome, dozvolu?

- Da, naravno da imamo. Ja imam tamo ležaljke, to koristimo, rivu smo popravili s malo betona jer je oštetilo nevrijeme - odgovara, pa na pitanje tko joj je izdao, tvrdi da je to napravila Lučka kapetanija - kaže gospođa, pri čemu nam, naravno nije govorila istinu.

Naime, takvo što nije moguće, jer Lučke kapetanije ne izdaju nikakve koncesije, pa su i gospođu Anku uputili na Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

- Pravna osnova je moja djedovina. Ne bi htjela da mi tamo netko nepozvan koristi ležaljke, jer to bi bilo kao da ja koristim njihove ručnike - odgovara i dodaje da je riva tu desetljećima. Naravno, nisu i stepenice od inoksa kojima se popnete na novobetoniranu rivu, ali hej, zašto gledati baš svaku dlaku u jajetu?

‘Tko vas je poslao?‘

Ali, vi nemate nikakvo pravo rezervirati mjesto na plaži, ako na plaži nema nikoga. Možete ih držati u dvorištu, a ako netko dođe, može ih ukloniti ili na njih leći. Barem tako kaže zakon. Ili ste vi iznad zakona?

- Ali to je naše dvorište - uporna je gospođa i na konstataciju da nije, odgovara:

- Što da vam ja sad na to odgovorim... A tko vas je poslao molim vas? - pita gospođa, pa su joj novinari objasnili da ih nitko ne šalje, već godinama pišu o istoj temi, te pokušavaju ljude educirati da pomorsko dobro nije ničija privatna djedovina, već nacionalno blago na koje imamo pravo svi podjednako.

Zato, ako ste ovih dana u Murteru, evo lokacije gdje se možete okupati, možete i na ovaj mul do njega ili plažu do njih... i zapamtite, nitko vas nema pravo potjerati. Galami li netko na vas, pozovite policiju i prijavite ih!, piše Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:56