UOČI USKRSA

Žena na tržnici prodavala domaća jaja, inspekcija joj opalila visoku kaznu. Još gore je prošla prodavačica orehnjače

Prodavačici je oduzeto 90 zatečenih jaja. Dobila je i 190 eura kazne.

Ilustracija

 Josko Supic /Cropix

Uoči Uskrsa sanitarna inspekcija krenula je češljati tržnice, uglavnom su na udaru uskrsne šunke, kobasice, jaja i svježi sir. Prve kazne pale su u Vinkovcima i to zbog jaja i kolača.

"U ovom konkretnom slučaju kontrolirana su na tržnici jaja koja nisu imala oznake zdravstvene ispravnosti, nisu imale oznake farmi i najnormalnije su maknuta s tržišta", objasnila je Kristina Vuljanić iz sanitarne inspekcije.

Prodavačici je oduzeto 90 zatečenih jaja. Dobila je i 190 eura kazne.

"Ljudi od nečega moraju živjeti, znate, a ja vjerujem da je onaj koji je to prodavao to i kvalitetno napravio, domaće je", smatra Mile iz Vinkovaca, prenisi Dnevnik.hr.

"Mora biti najprije reda. E, onda uvesti recimo opomena pa tako dalje, pa kazna i tako jer nije dobro samo novce uzimati. Kazna je zadnja mjera", komentirao je Ivo iz Vinkovaca.

Prekršajni nalog zaradila je žena zbog prodaje keksa, kruha, štrudli i orahnjača. Djelatnost nije registrirala, a prijeti joj kazna veća od 500 eura.

U Državnom inspektoratu kažu da su izrečene najblaže kazne: za neregistriranu prodaju kreću se od 530 do 9290 eura, a za promet hranom bez oznake zdravstvene ispravnosti, od 190 do 3900 eura.

Prodaja na tržnicama propisana je zakonom:

"Prvo je obavezno, kao i na tržnicama diljem Republike Hrvatske da su to registirani OPG-i, znači svaki OPG mora donijeti rješenje da je u skladu sa zakonom i svima je omogućena prodaja i u vanjskom dijelu i u unutrašnjem", objasnio je Elvis Kovačević, direktor GTG Vinkovci d.o.o..

Lako kvarljiva roba poput sireva, suhomesnatih proizvoda i jaja, mora se držati u rashladnim vitrinama.

Do 28. ožujka inspektori će češljati i tržnice i maloprodaju.

"Kontrolirat će se prvenstveno hrana životinjskog porijekla koja je interesantna potrošačima Hrvatske, znači hrana životinjskog porijekla, to su suhomesnati prozvodi, to su prvenstveno jaja", kaže Vuljanić.

Prošle godine uoči Uskrsa, sanitarna, poljoprivredna i veterinarska inspekcija provele su ukupno 282 nadzora. Nepravilnosti su otkrili u 25 slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 05:24