SPOMENIK KULTURE

Žena šefa HAZU želi legalizirati bespravni balkon na kući Job, inspekcija ranije naložila rušenje

Sporni balkon koji je na spomeniku kulture, kući Job u zagrebačkoj Ilici, sagradila supruga čelnika HAZU Velimira Neidhardta
Dvorišna strana zgrade u Ilici 17. Ilegalni balkon na zgradi kuće Job.
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što joj je građevinska inspekcija u rujnu 2020. naložila da ukloni ilegalno sagrađeni balkon na zaštićenom spomeniku kulture, supruga predsjednika HAZU i arhitekta Velimira Neidhardta, Narcisa Neidhardt, podnijela je zahtjev za legalizaciju balkona, točnije izdavanje građevinske dozvole, čime će sporni balkon do daljnjega ipak ostati na zgradi u Ilici 17.

Podsjetimo, Jutarnji je u listopadu 2020. otkrio kako je na zaštićenom spomeniku kulture, tzv. kući Job u samom centru grada, s dvorišne strane niknuo novi čelični balkon, i to na stanu čija je, prema zemljišnim knjigama, vlasnica supruga šefa HAZU Narcisa Neidhardt.

Prve prijave nadležnim službama zbog sumnji na ilegalne radove stigle su još u kolovozu te godine, i to Državnom inspektoratu, Uredu pučke pravobraniteljice, Službi za inspekcijske poslove Ministarstva kulture te Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba.

Da je riječ o radovima za koje investitor nije imao potrebne dozvole, potvrdili su i iz Ministarstva kulture i iz Državnog inspektorata. Prijavu inspekcijskim službama tada je bio podnio predstavnik suvlasnika zgrade Vedran Koričančić koji je Jutarnjem potvrdio da je tijekom radova u zgradi redovito sretao supružnike Neidhardt, iako žive na adresi par kućnih brojeva dalje.

Iz Državnog inspektorata su nam prošli tjedan potvrdili da je investitor pokrenuo upravni spor na njihovo inspekcijsko rješenje da uklone ilegalno sagrađeni balkon sa zapadnog pročelja na način da je Gradskom uredu za prostorno uređenje podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18