KONAČNA ODLUKA

Ženi koja je plagirala ministricu Obuljen Koržinek oduzet doktorat. Trebalo je proći deset godina

Da se radi o plagijatu, potvrdio je i Visoki trgovački sud koji je zaključio da je Borovac Pečarević povrijedila njena autorska moralna

Nina Obuljen-Koržinek

 Goran Mehkek/Cropix

Senat Sveučilišta u Zagrebu oduzeo je doktorat ženi koja je plagirala ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, objavio je portal Telegram. Kako pišu, Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je, s tek jednim suzdržanim glasom, donio Odluku o oduzimanju akademskog stupnja doktora znanosti Martini Borovac Pečarević.

U finalnom izvješću piše da se Borovac Pečarević u svojoj doktorskoj disertaciji iz 2011. godine netočno i nečestito poslužila magistarskim radom aktualne ministrice.

Iako je ministrica Obuljen Koržinek na nekoliko razina dokazala da je Borovac Pečarević u svom doktoratu plagirala dijelove njezina magisterija, i još nekoliko njenih radova, trebalo je proći deset godina da se gospođi oduzme doktorat na kojem joj je mentorica bila bivša ministrica kulture Andrea Zlatar.

Da se radi o plagijatu, potvrdio je i Visoki trgovački sud koji je zaključio da je Borovac Pečarević u doktorskom radu “neovlašteno koristila” četiri teksta Obuljen Koržinek i povrijedila njena autorska moralna i imovinska prava.

Odluku o oduzimanju akademskog stupnja doktora znanosti stupila je na snagu danom donošenja, a Martina Borovac Pečarević dužna je vratiti original diplome Sveučilištu u Zagrebu u roku od 30 dana od donošenja ove odluke. Njezinu diplomu osobno će poništiti rektor Damir Boras, piše Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:42