RAZLIKE U POSTUPANJU

Ženu su kazneno gonili jer je udarala muškarca rukama, a nasilje na Platku je prekršaj?!

Šutiranje nogom u glavu dok HGSS-ovac sjedi na tlu mogli su okvalificirati kao pokušaj kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede

Počinitelji nasilja navodno su utrenirani borci, što utječe na kvalifikaciju djela

 Screenshot RTL

Dosadašnja praksa policijskog, sudskog i državnoodvjetničkog postupanja pokazuje da je nasilje na Platku itekako moglo biti gonjeno kao kazneno djelo, a ne tek kao prekršaj, kako to tvrdi tamošnja policija.

"U nakani da je teško tjelesno povrijedi, zadao joj je jedan udarac zatvorenom šakom u predjelu glave, a zatim ju je svojim rukama snažno uhvatio za njezine nadlaktice i izgurao iz stana...", "U namjeri da ga teško ozlijedi, udarala ga je rukama po tijelu i bacila ga na tlo, nastavljajući ga udarati rukama te nogom i vući po tlu", "U cilju da teško tjelesno povrijede (...), imenovane su fizički napali na način da su ih više puta udarili rukama i nogama u predjelu glave i tijela...", sve su ovo opisi događaja koje je hrvatska policija proteklih godina tretirala kao "nanošenje teške tjelesne ozlijede u pokušaju", a neke od ovih optužbi već su nepravomoćno potvrđene od strane hrvatskih sudova.

Čeka se državni odvjetnik

To, naime, znači da su policija i tužitelji događaje poput udaranja HGSS-ovca na Platku, a pogotovo "šutiranje nogom u glavu dok je bespomoćno sjedio na tlu", bez ikakvog problema mogli okvalificirali kao pokušaj kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede. Međutim, policija je čitav slučaj okarakterizirala kao prekršaj protiv javnoga reda i mira, a na potezu je sad državno odvjetništvo, koje je pak zatražilo dodatne izvide kako bi lakše odlučilo je li doista riječ o prekršaju ili kaznenome djelu.

Premda zasad nije poznato kakvi bi ti dodatni izvidi mogli biti, najvjerojatnije se radi o nekoj vrsti medicinskog vještačenja koje bi trebalo odgovoriti na pitanje je li udarac nogom u glavu, kakav se vidi na snimci, mogao uzrokovati tešku tjelesnu ozljedu. Medicinski pregled je, naime, obavljen te je zaključeno kako HGSS-ovac nije zadobio teške tjelesne ozljede. Da su ozljede bile teške, ne bi bilo nikakve dvojbe te bi počinitelj, navodno MMA borac, bio osumnjičen za nanošenje teške tjelesne ozlijede.

Ovako ostaje dvojba je li ga počinitelj htio teško tjelesno ozlijediti ili ne, odnosno je li njegova noga prikladno "sredstvo" za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Prema nekoliko slučajeva iz dosadašnje prakse hrvatskog državnog odvjetništva, a u koje je Jutarnji list imao uvid, odgovor je potvrdan.

Prikladno sredstvo

Pritom činjenica da je počinitelj osoba trenirana u borilačkim sportovima igra bitnu ulogu jer udarac takve osobe razvija puno veću snagu te je u stanju uzrokovati puno teže ozlijede od udarca osobe koja nije vična udaranju.

Inače, kao prikladno sredstvo za nanošenje teške tjelesne ozljede u optužnicama i presudama u koje smo imali uvid opisivani su žarači, boce, štapovi za pecanje, ali i šake i noge, i to puno slabijih osoba od onih iskusnih u borilačkim sortovima. U svim tim slučajevima, koliko smo uspjeli vidjeti, državno odvjetništvo se za kvalificiranje napada kao pokušaja teškog ozljeđivanja, barem u prvoj fazi istrage, odlučivalo, a da nije zatražilo medicinsko vještačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54