JAVNE OPTUŽBE

Žestok sukob u samom vrhu vlasti: Tko je morao znati za Uskokovu istragu u aferi Janaf

Ranko Ostojić demantira predsjednika Zorana Milanovića: ‘Znao sam za istrage tek na kraju‘
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Jutarnji list

“Ministar unutarnjih poslova informaciju o kriminalističkom istraživanju dobije nakon što je istraživanje dovršeno. Nema se pravo miješati u istragu, utjecati ili naložiti bilo kakvu radnju. O istrazi je nakon njezina dovršetka dužan obavijestiti čelnika vlade u kojoj je ministar.” Tako glasi pisan i prilično štur odgovor koji smo nakon oštrog istupa predsjednika Zorana Milanovića o okolnostima afere Janaf dobili od bivšeg ministra unutarnjih poslova u njegovoj vladi Ranka Ostojića.

Novinari su, naime, nakon Milanovićeva istupa pokušavali razjasniti je li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na vrijeme znao da policija još od 11. studenog 2019. sumnjiči dugogodišnjeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića za primanje 1,96 milijuna kuna mita od poduzetnika Kreše Peteka te je li s tom činjenicom upoznao premijera Plenkovića prije 6. veljače ove godine, dakle prije nego što je Vlada predložila Kovačevića na još jedan mandat na čelu Janafa, a nadzorni odbor te tvrtke taj prijedlog potvrdio.

Imenovanje

Milanović je u utorak izrekao niz vrlo oštrih javnih optužbi na račun premijera Plenkovića, ministra Božinovića, ali i DORHa i USKOK-a u povodu najnovije korupcijske afere vezane uz Janaf. Prozvao je Božinovića i Plenkovića da su u veljači ove godine, kad su Kovačevića predložili za novi mandat na čelu Janafa, znali da ga se sumnjiči za primanje mita, ali su ga usprkos tome na tu dužnost predložili. Milanović je u istupu problematizirao prema njegovu mišljenju vrlo čudan tok istrage i postupanje USKOK-a i DORH-a u aferi Janaf. Milanović im je javno postavio pitanje zbog čega nisu uhitili osumnjičene 11. studenog 2019. kad su uhvatili poduzetnika Krešu Peteka da nosi 1,96 milijuna kuna u “klub” u Slovenskoj 9, gdje se Kovačević sastajao s nizom ljudi.

“Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale te radnje, kako su pratili toga poduzetnika novcem koji je podigao u banci i išao ga predati, dakle imali su ‘corpus delicti’ i u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj nije premijer, a nije. U protivnom, prekinuli ste raditi svoj posao, da biste na deset mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika, poznata ili ne ostatku Hrvatske. Što se radilo deset mjeseci?” upitao je predsjednik Milanović i dodao da on kao predsjednik države ima pravo upozoravati na nepravilnosti, na “mufljuze i lovokradice”. Uhićenja se u istragama, rekao je, trebaju obavljati kad se uhvate dokazi, u protivnom dokazi propadaju.

Barišić i izbori

Prozvao je ministra Božinovića koji je, kako tvrdi, morao znati da je istraga u tijeku. Ustvrdio je da o načinu izvješćivanja premijera o takvim situacijama zna sve jer je i sam bio premijer. “Ravnatelj SOA-e nije znao za ovakve stvari, mogao me o njima obavijesti samo MUP.” Javno je upitao Božinovića je li u veljači ove godine prije Kovačevićeva imenovanja na novi mandat na čelu Janafa premijera obavijestio da je Kovačević kompromitiran.

Milanović se osvrnuo i na informacije da je na ručku na kojem je 11. studenog 2019. Kovačeviću predana kuverta sa 1,96 milijuna kuna mita bio i suprug bivše predsjednice: “Jakov Kitarović je dekor. Čovjek je slučajno bio tamo.” Naglasio je da je u “klubu” na dan predaje mita bilo još ljudi. “Ovo je strašan skandal. Ni u koga ne upirem prstom, samo postavljam pitanje DORH-u i USKOKu, koji vode istragu, zašto se nije postupalo. To je pravo pitanje”, rekao je Milanović i zaključio: ‘’To je kao kad ideš loviti King Konga, ana kraju upucaš kokoš”. Milanović je zaključio da se u ovoj aferi “skriva nešto puno opakije i ozbiljnije”. Premijer Andrej Plenković odlučno je odbacio Milanovićeve tvrdnje da je 6. veljače ove godine, kada je Vlada predložila Dragana Kovačevića za još jedan mandat na čelu Janafa, znao da ga se sumnjiči za primanje 1,96 milijuna kuna mita.

Neovisnost

“Da takvo nešto znam ja ili ministar Ćorić, koji je tada bio nadležni ministar, sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika uprave”, rekao je premijer. Plenković je podsjetio da je Dražena Barišića (gradonačelnika Velike Gorice) u lipnju ove godine stranka stavila na listu za izbore za Sabor te retorički upitao: “Bismo li ga stavili na listu u lipnju da smo znali da će tri mjeseca kasnije biti pritvoren?” “Sigurno ne bismo”, rekao je premijer tijekom boravka u Koprivnici, gdje su ga novinari zamolili da prokomentira Milanovićeve optužbe.

Plenković je istaknuo kako postoji kapitalna razlika između Milanovićeva poimanja i pogleda na rad policije, USKOK-a i DORH-a i njegova poimanja. “Nije svejedno tko je na čelu Vlade. Na čelu Vlade može biti netko koga zanima što radi DORH, što radi policija, što radi USKOK i tko želi, valjda, detaljno znati što se radi u kojoj istrazi. E, gledajte, mene to ne zanima. Moja je politika kao predsjednika Vlade, pa i predsjednika HDZ-a da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i čime se bavi policija. I to je borba protiv korupcije - niti znati, a kamoli utjecati. Za javnost je krucijalno da zna kako se tko u tim pitanjima ponaša kao predsjednik Vlade”, rekao je Plenković. Na pitanje je li ministar Božinović znao da se vodi istraga protiv Kovačevića, premijer je odgovorio kako je uvjeren da Božinovć to nije znao i dodao da o tome s njim nikada nije razgovarao.

S obzirom na to da Milanović tvrdi da je kao premijer znao sve bitne stvari o istragama, novinari su Plenkovića upitali kakva je procedura informiranja premijera o istragama i što je tu standard? “Nema tu standarda. Meni u četiri godine mandata niti jedan ministar niti ravnatelj policije nije dolazio na sastanak da mi ispovijeda što se zbiva s nekim istragama i nekim predmetima. To nije moj posao. Pitajte Milanovića kako je on kao premijer znao”, odgovorio je premijer. Suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović potvrdio je u utorak kako je točna informacija da je lani u jesen bio u “klubu” u Slovenskoj ulici, koji mediji povezuju s osumnjičenim u Kovačevićem, no napominje da tamo nije vidio ništa sumnjivo.

“Tamo sam se zadržao kraće vrijeme. Nisam primijetio bilo kakve sumnjive radnje, niti sam bio u poslovnim odnosima s bilo kime”, navodi se u priopćenju punomoćnika Jakova Kitarovića. Dodaje da ako ga pravosudne institucije pozovu kao svjedoka da će se rado odazvati i dati svoj iskaz o svojim saznanjima.

Bivši predsjednik Ivo Josipović: 'Ako je SOA to znala, trebali su znati i Plenković i Milanović'

U krivu su analitičari koji tvrde da SOA nije smjela informirati premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića o praćenju Dragana Kovačevića i ostalih u aferi Janaf, objasnit će Ivo Josipović, nekadašnji predsjednik RH. Josipović dobro zna kako funkcionira veza između SOAe i državnog vrha, jer dok je bio na Pantovčaku dobivao je izvješća Agencije o sigurnosnim prilikama.

“SOA je trebala obavijestiti premijera i predsjednika, dakako, ako su u obavještajnoj zajednici znali što se dešava. Jer na taj način SOA štiti Plenkovića i Milanovića, tako što ih informira o situaciji u važnoj tvrtki. Ali, ponovit ću, ako su u SOA-i znali za istragu, a o tome nemamo podatke”, rekao je Josipović. Postoji samo jedan slučaj kada se nekoga od njih ne bi moralo obavijestiti o istrazi: “To je situacija ako bi premijer ili predsjednik bili obuhvaćeni istragom, ali to je teoretska mogućnost”, zaključio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11