BURNO U OTVORENOM

Žestoka prepirka Peović i Benčić, Troskot razočarao Togonala: ‘Znači, dođete mi u studio i onda...‘

Raspravljalo se o raskolu na ljevici, predstojećim lokalnim izborima, situaciji u Gradu Zagrebu...
Emisija Otvoreno
 HRT

Pola godine dijeli nas od lokalnih izbora, a bitka za velike gradove već je počela. Kada će velike stranke iskristalizirati kandidate? Zašto je puknula zeleno-lijeva koalicija? Tko su izborni favoriti? Tko će osvojiti krunski dragulj lokalnih izbora vlast u Zagrebu?

Pitanja su to kojima se bavila večerašnja HRT-ova emisija Otvoreno, a o njima su raspravljali Mislav Herman (HDZ), Gordan Maras (SDP), Katarina Peović (Radnička fronta), Sandra Benčić (Možemo!) te Zvonimir Troskot (Most).

U emisiju je pozvan i aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali se ispričao, rekao je uvodno voditelj Mislav Togonal.

Katarina Peović odbila je tvrdnje kako se "zeleno-lijeva koalicija" raspala zbog ultimatuma Radničke fronte.

- Nismo postavili nikakav ultimatum, nego pitanje je li im prihvatljivo da idemo zajedno u Rijeci. Moj je rezultat drugi najbolji preferencijalni. Naši partneri nikada nisu napravili sastanak o tomu tko je kandidat za Zagreb, ali smo svejedno podržali gospodina Tomaševića. Maliciozan je ultimatum biste li podržali Peović u Rijeci. Zašto mene ne bi podržali, je li to zbog SDP-a? Mi smo za jedinstvo ljevice. Nema te fotelje koja bi nas nagnala na razgovor s kompromitiranim strankama centra - kazala je.

Benčić je istaknula kako to nije točno.

- Prije mjesec i pol dana Mate Kapović iz Radničke fronte je javno objavio da ako ostatak koalicije ne podrži Peović kao kandidatkinju za Rijeku, doći će do raspada koalicije, To je jasan ultimatum. Kad se to izrekne javno, nema uzmaka. Hoćemo li pristati da sačuvamo svih šest stranaka ili nastaviti čuvati drugih pet stranaka? Do tih razgovora nije moglo niti doći jer smo jasno rekli da nije donesena odluka na lokalnim razinama, kamoli sa svim drugim strankama. Ne možete postavljati uvjet uzmi ili ostavi. Ako jednom pristanete, to postaje modus operandi. Mi se pripremamo, jer znamo da smo jedan od najizglednijih kandidata za upravljanje Zagrebom. Možemo li si dozvoliti da u partnerstvu imamo stranku koja se koristi ultimatumima? Članovi RF žele otkloniti odgovornost sa sebe, ne pregovaramo sa SDP-om. Dapače, svaku takvu mogućnost smo otklonili. Razgovori, ne pregovori, o strategijama izlaska na izbore odvijaju se isključivo u formatu sastanaka oporbe. Napravit ćemo anketu među građanima da vidimo gdje stojimo. Pregovaramo isključivo s dosadašnjim partnerima. Nećemo izaći s njima na izbore, jasno smo poručili da se to ne odnosi na sadašnje odnose. Odbili su doći na sastanak. plasiraju neistine. Katarina, znate da nismo ni s kime pregovarali ispod stola, plasirali ste to da se zaštitite - rekla je.

Peović je uzvratila kako je na njihovo pitanje postavljeno u listopadu dobiven odgovor kako "mogu raskinuti koaliciju'.

- Dva mjeseca nije bilo sastanaka, neprestano smo ih inicirali. Nikakvih ucjena s naše strane nije bilo. Nismo ni govorili da je bilo bilateralnih razgovora, nego onih u kojima je vaša stranka razgovarala sa svima u ime zeleno-lijevog kluba bez da mi to znamo - rekla je.

Gordan Maras rekao je kako ne želi ulaziti u odnose bivših koalicijskog partnera i njihove probleme.

- Koncentrirani smo na suprotno, mi smo prva stranka koja je završila svoj predizborni program i želimo ponuditi nešto drugačije, vrlo sam uzbuđen zbog fantastičnih stvari koje će se događati nakon izbora. Nas jedino zanima da se u gradu promijeni nesposobna i korumpirana vlast. SDP je spreman izaći samostalno na izbore. Posvećeni smo tome da zamijenimo ovu vlast HDZ-a i Milana Bandića. To nam je glavni interes. Tu nema ultimatuma, nema stavljanja sebe na prvo mjesto, želim da se to što prije dogodi. Građani ne trebaju slušati svađe nego što ćemo raditi idućih godina - rekao je.

HDZ-ov predsjednik Gradske skupštine Mislav Herman najavio je da stranka na izbore izlazi samostalno, ali nije odgovorio hoće li biti kandidat za gradonačelnika i ima li uopće tu ambiciju.

- Teško ćete mijenjati HDZ i Bandića s obzirom na slogu u kakvoj se ljevica trenutno nalazi. HDZ izlazi samostalno, mirnim morem na izbore, nakon stranačke konsolidacije od prije koji dan. Mirnim morem plovimo prema pobjedi. Jasno mi je što me pitate, objavit ćemo to kad dođe vrijeme. Formirali smo unutarstranačka tijela, kada ona odluče mi ćemo to objaviti. Neću ići dalje u tu prepirku, pustit ćemo brzo bijeli dim i saznat ćemo. Uvijek se dogovorimo, nemojte se bojati - rekao je Herman.

Troskot je čestitao voditelju na izboru datuma emisije, podsjetivši da je danas dan borbe protiv korupcije. Najavio je da će na kraju svog ekspozea iznijeti i jednu 'ekskluzivu'.

- Most je samostalno izašao na parlamentarne izbore, iz anketa vidimo da se povećalo povjerenje građana, stojimo bolje nego na parlamentarnim izborima, građani su prepoznali naš rad u Saboru i na terenu. Iznenadili smo se priljevom novih mladih i stručnih ljudi, radimo novu strukturu, dugoročnu strukturu Mosta. Prije svega sam dijete Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije. Vodio sam jednu od najvećih inicijativa koju je prihvatilo pola Zagreba, a nadgledao sam i najveće sustave u Hrvatskoj, izjavio je nakon čega je uslijedila najavljena 'ekskluziva' za koju se ispostavilo da to baš i nije, s obzirom da je Togonal želio znati je li on Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Imam ambicije i jedan sam od kandidata koji se prijavio za to kormilo. Vrlo smo konkretni, kroz tjedan dana izlazimo s kandidatom, odlučit će predsjedništvo stranke. Gradimo strukturu koja neće dati lokalnog šerifa, nego cijeli tim ljudi, koji će efikasno javno upravljati - poručio je.

- Znači, dođete mi u studio, najavite ekskluzivu i onda kažete da odluka slijedi za tjedan dana, nezadovoljno mu je dometnuo Togonal.

Herman je u Otvorenom rekao kako s Bandićem HDZ-ovci u Zagrebu imaju "projektnu suradnju".

- Kad se s nečim nismo slagali, to smo rekli. Što se tiče Jarunskog mosta i Jankomirskog mosta, svaki projekt ima početak, sredinu i kraj i nekad se ne mogu ubrzati. Svi dobri projekti su realizirani, rotor je bio naš amandman. Sljemenska žičara je također bio amandman HDZ-a, sve će doći u svoje vrijeme - rekao je na što mu je Maras poručio kako ga ta projektna suradnja zbunjuje.

- Bandića ne bi bilo da mu HDZ ne drži ljestve, imali bismo izbore odavno. Priče o suradnji podsjećaju me na 2016. u vrijeme Oreškovićeve Vlade i ponašanja Mosta. Ne bi bilo tako da to ne odgovara HDZ-u. Gledaju nas tisuće građana koji osam mjeseci nakon potresa nemaju grijanje, a oni nam sada pričaju o žičari. Smješkaju se da ćemo 15 godina to plaćati i to je uspjeh HDZ-a? Razgovarajmo najplastičnije moguće. Moramo okrenuti stranicu i krenuti dalje. HDZ je problem jer omogućuje Bandiću da žičara košta 700 milijuna kuna - obrušio se SDP-ovac na HDZ-ovca. On mu nije ostao dužan, rekavši kako se svi slažu da je žičara potrebna Zagrebu, ali i da HDZ nije odgovoran za izvršenje tog projekta.

Peović se složila s Marasom, ali i podsjetila na "žetončiće".

-.Zaboravlja se da su neki poslužili Bandiću kao žetončići. Nije on ostao tako dugovječan zato što se nije podupro sa SDP-om i HDZ-om. Bandićevi SDP-ovci njemu drže ljestve.

- Sva krivica svodi se na njega, jer se nakon smjene može nastaviti s jednakim modelom pljačke zagrebačkog proračuna. Smiješno je da HDZ ima protukandidata, vaš potpredsjednik je na platnoj listi i vodi projekte po načelu zdrpi i zbriši. Bandić ne bi mogao ukrasti sve te milijune bez vas. Bi li mogao prodati Gredelj, paromlin, obiteljsko srebro, polovicu Kvatrića, najperspektivnijeg dijela grada, bez HDZ-a? Ide se u novo javno-privatno partnerstvo. izglasali ste mu katastrofalan proračun. Bandić i HDZ vladaju gradom i iz javnih sredstava pretaču novac u svoje džepove, rekla je Benčić na što je voditelj ustvrdio da su njezine riječi utužive te ju je pitao je li spremna sa svojim tvrdnjama ići i na sud.

- Neka me slobodno tuže, pa mi smo podnijeli kaznenu prijavu zbog žičare, nemoguće je da se nije radilo o krađi javnih sredstava. Od najjeftinije ponude aneksima je došlo do najskuplje ponude. Pa samo jedan sifon košta 44 tisuće kuna. Kako možete preuzeti odgovornost za projekt nad kojim nemate nadzor i gdje je osam osnovnih škola - kazala je Benčić.

Herman je uzvratio kako gradski zastupnici nisu ni financijska niti kriminalistička policija.

- Nije na nama da određujemo tko je kriv. Ne prejudiciramo krivnju. Podržali smo prijedlog oporbe da se podastre detaljno izvješće. Žičara nam je važna, to je naš amandman. Što se tiče proračuna, možemo pitati je li realan, jesu li realni njegovi dijelovi. Ali, svakako je realno to da je u Zagrebu u prosincu kriza koja je nezapamćena od Domovinskog rata, virus, potres... HDZ djeluje kao faktor stabilnosti, a ne rušilački faktor. Pet mjeseci pred izbore ne treba nam kriza da bismo pokazali kako rušimo Bandića. Mi smo u koaliciji s građanima - rekao je Herman, na što mu je Maras spočitnuo kako je HDZ u koaliciji s Bandićem.

- Nemojte podcjenjivati građane, izabrani ste glasovima Milana Bandića i HDZ-a, bez njih bili biste predsjednik skupštine nečeg drugog, ne Zagreba. Olako ste preskočili to da Plinara je tvrtka koju je Bandić dao HDZ-u da upravlja. Zašto naši sugrađani osam mjeseci nakon potresa borave u hladnim domovima? - upitao je Maras.

Troskot je upozorio kako je predstavljeni gradski proračun nerealan. Podsjetio je da se Zagreb za dvije milijarde kuna zadužio još 2007. te da je "ekipa" zaduženje za vodovodnu mrežu slavila uz šampanjac, a nakon prve jače kiše "Trnje je bilo vaterpolo igralište".

- Ta obveznica je kredit, nikada nije isplaćena, 2017. je reprogramirana, dolazi na naplatu 2023. godine. Taj novac više ne postoji, ulupan je u neisplative projekte. Cijevi nam datiraju iz habsburške monarhije. HDZ je jučer dao suglasnost za prodaju vrijednog gradskog zemljišta, taj će novac završiti u kampanji Milana Bandića - kazao je zastupnik Mosta.

Peović je zaključila kako su njezini amandmani uvijek bili socijalne prirode.

- RF je jedina stranka koja nije participirala u vlasti s HDZ-om i SDP-om, oporba smo jer smo principijelni. Možete završiti s kompromisom, ali iz kompromisa ne smijete krenuti. Istu stvar radi Vojko Obersnel s bazenima na Kantridi, gdje smo imali najpovoljniju ponudu. To je model koji nije vezan uz stranku, to je model vladajućih i moramo biti principijelni i upozoravati na politiku. Prekjučer smo dobili odbijenicu i izašli iz koalicije. Moramo provesti raspravu u stranci, imamo direktnu demokraciju. Mi smo stranka koja demokratski odlučuje o svemu - zaključila je Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:06