KRIZA ZBOG PANDEMIJE

ŽESTOKA RASPRAVA O PROMJENAMA ZAKONA O RADU Sindikalist optužio šefa HUP-a: 'Možda to čini za partikularne interese ili se radi o 'dealu' s Vladom'

Davor Majetić i Mladen Novosel u HRT-ovoj emisiji 'Zajedno za zdravlje'
 screenshot HTV

U HRT-ovoj emisiji 'Zajedno za zdravlje' raspravljalo se o radu u vrijeme krize izazvane koronavirusom. Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel raspravljali su o potrebi izmjene Zakona o radu, u kojoj bi se u taj zakon uvela odredba o izvanrednom stanju.

- Imate preko 70.000 tvrtki koje primaju direktno pomoć od Vlade, preko 500.000 radnika prima 4000 kuna. Prihodi svih ostalih koji nisu u mjerama su pali, pale su narudžbe, pala prodaja. Moramo prvo sačuvati radna mjesta kako radimo malo ili ne radimo uopće. Tek se sada počelo malo raditi, rekao je Majetić. Dodao je da je hrvatsko gospodarstvo uvijek imalo problem s likvidnosti te da većina poslodavaca, posebno malih, nema financijske zalihe za isplatu plaća radnicima. Kako bi se radnicima mogla isplaćivati plaća, potrebno je smanjiti troškove i nepotrebne rashode.

- Činjenica je da sa s vremenom trajanja krize sve će teže biti isplaćivati plaće u iznosu koji im piše u ugovor o radu. U takvim okolnostima svjesni smo da će poslodavci isplaćivati plaću koju imaju i koliko mogu, kaže Majetić i dodaje da se radi izbjegavanja kaosa Vladi predlaže da se u Zakonu o radu definiraju posebni uvjeti kao što je pandemija, u kojima se poslodavcima dopušta smanjivanje plaće koliko je u mogućnosti isplatiti, a nakon što Vlada proglasi kraj pandemije, vrijedila bi sva prava.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, tvrdi da to nisu stavovi svih poslodavaca te dodaje da ne postoji niti jedan razlog za promjenu ZOR-a jer i postojeće odredbe omogućuju poslodavcu da radnika pošalje na rad od kuće, umanji mu plaću i ponudi aneks ugovora u radu.

- Prije dva dana je Majetić u ime HUP-a poslao Vladi zahtjev za razgovor za izmjenu ZOR-a. Nakon toga imali smo sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća u Vladi i nijednom riječju na toj sjednici nije predložio raspravu o toj temi. U ovom trenutku ono što gospodin Majetić čini mogu samo pretpostaviti da je to možda ili za partikularne interese manjeg dijela poslodavaca ili se tu radi o dealu s Vladom koja u ovom trenutku sa sindikatima državnog i javnog sektora vodi neke čudne razgovore, ne predlaže nikakva umanjenja, a istovremeno očito preko Majetića i nekih drugih ljudi vrši pritisak na javnost da se umanjuju plaće, kaže Novosel i dodaje da bi Ministarstvo financija i državni inspektorat trebali istražiti činjenicu da je više od 500.000 radnika primilo tek minimalnu plaću.

'Ja se doista nadam da će institucije provjeriti da poslodavci koji su dobili potpore i kave su imali prihode, da se provjeri kako su isplatili plaće. Ako su dobili potpore, kako to da nisu imali niti jednu kunu za isplatiti od minimalne do pune plaće? U svim sektorima koje se sam nabrojio za mjesec ožujak nemamo saznanja gdje imamo aktivan socijalni dijalog tražio umanjenje plaća, kaže Novosel.

- Više ne mogu gospodina Majetića poistovjećivati s HUP-om ako u ovom trenutku smatra da poslodavcima treba dati neograničene ovlasti da doista radni samo trošak i da ono što kaže poslodavac da je to svetinja, dodaje Novosel.

Majetić pak kaže da Novosel nije slušao ono što je on govorio te da se na sjednici GSV-a nije stiglo razgovarati o ZOR-u i da će se o tome raspravljati na idućoj sjednici. Dodaje da nije cilj radnicima davati manje plaće.

- Ta će sjednica sigurno biti žustra. Radnici koji su dobili pomoć, na to im je poslodavac isplatio koliko su imali da bi isplatili pune plaće. Nama nije interes da se nadmećemo s radnicima, da im dajemo manje plaće nego imaju po ugovoru i da iskorištavamo neku poziciju. Svi smo u problemu, imamo male prihode. Tamo gdje postoje sindikati tamo se to može lako urediti. No ima preko 90% malih tvrtki gdje nema sindikata i gdje treba zaštititi radnike, rekao je Majetić u HRT-ovoj emisiji 'Zajedno za zdravlje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:00