StoryEditor
KRAJ MANDATA

ŽESTOKA RASPRAVA SDP-ovca I HDZ-ovca U PROGRAMU UŽIVO 'Jandroković nije odgovoran za pretrčavanja u Saboru? Istina, nije on, nego HDZ-ov guru...'

 
Gordan Maras
 Damjan Tadic / CROPIX

Mislim da smo odradili dobar mandat, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Borić u jutrošnjoj HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog nakon jučerašnjeg raspuštanja Sabora, dok su Anka Mrak Taritaš, Rajko Ostojić i Boris Miletić iz oporbe iznijeli niz kritika, spomenuvši između ostalog pretrčavanja zastupnika i neprihvaćanje oporbenih inicijativa.

Josip Borić, saborski zastupnik HDZ-a, rekao je da je ovo bio dinamičan i neobičan saborski sastav, s podosta neobičnih situacija - pretrčavanja zastupnika, nikad više klubova...

Spomenuo je i pojedince koji su, kako je rekao, shvatili da sebe moraju predstaviti na neobičan način te pokazali nepoštivanje institucije predsjednika i predsjedavajućih.

- Ostavili su sliku da je taj Sabor bio loš. To je prije svega pitanje ponašanja, nepoštivanja osnovnih momenata kućnog odgoja, a sve ostalo su političke borbe, rekao je Borić.

- Mislim da smo odradili dobar mandat, dodao je.

Istaknuo je da su kao većina izglasali sve potrebno da bi vlast mogla normalno funkcionirati, to jest ono što je Vlada predlagala i što je išlo u korist hrvatskih građana.

 

Mrak Taritaš: Trgovačko-ucjenjivačka koalicija

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je da se previše puta u sazivu osjećala nelagodno i neugodno, pri čemu je spomenula "pretrčavanje" HNS-a koji je izdao svoje birače.

- I tako je nastala ova jedna trgovačko-ucjenjivačka koalicija koja karakterizira ovaj saziv Sabora, dodala je Mrak Taritaš, koja je spomenula i famozne žetončiće.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić misli da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković sjajno postavio dijagnozu kad je rekao da su se raspustili.

- Od prvog dana su se raspustili, a Jandroković je onaj koji je to trebao posložiti. Zbog takvog dirigenta su se raspustili. Zbog takvog dirigenta je i kompozicija i izvedba bila katastrofalna, istaknuo je Ostojić.

Dodao je da se saborski zastupnici mogu ponašati "kako ih volja", ali se predstavnici Vlade ne smiju tako ponašati.

- Nikad premijer nije fizički napadao nekog saborskog zastupnika do sada, rekao je Ostojić.

Na komentar urednice i voditeljice Jasmine Popović da Jandroković nije odgovoran za prelaske s liste na listu ili iz stranke u stranku Ostojić je odgovorio da je odgovoran "njihov guru" Vladimir Šeks.

Borić je stao u obranu Jandrokovića istaknuvši da je saziv završio dobrim govorom, ali i pljeskom svih, i oporbe i vlasti.

Kritizirao je SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa kojeg se, kako je rekao, ne može ukrotiti ni na koji način, koji je praktički hodajuća samovolja i koji vrijeđa ostale.

Procijenio je i da će u predizbornoj kampanji biti dosta negativizma i pokušaja optužbi bez uporišta.

Žive li građani bolje?

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je da je ključno pitanje žive li građani danas bolje nego prije četiri godine, posluje li se lakše, odnosno što su zakonski akti donijeli.

- Sabor kao tijelo ne bi trebalo biti samo glasačka mašina koja bez previše razmatranja prihvaća zakone koje Vlada u Sabor upućuje. Mislim da u tom smislu ima još jako puno posla pred nama, smatra Miletić.

IDS na izbore ide samostalno, tko su eventualni partneri nakon izbora? Miletić kaže da pregovaraju s njima prihvatljivim opcijama, a to je liberalno-lijevi centar.

- Kod nas nema ni žetončića, nema ni prebjega. Mi se s našim temeljnim vrijednostima nikad ne poigravamo, poručio je Miletić.

Mrak Taritaš rekla je da je u ovom sazivu bilo strašno puno inicijativa oporbe, poput amandmana ili izmjena zakona, koje vladajući nisu prihvatili.

- Ako želimo napraviti bolji iskorak, mislim da tu praksu koja je postala uobičajena treba promijeniti, istaknula je.

'Plenković nije Tuđman'

Osvrnula se i na Zakon o obnovi nakon potresa rekavši da se u dva mjeseca od potresa moglo puno napraviti, ali je to propušteno.

- Sabor se nije smio raspustiti a da taj zakon nije donesen, poručila je Mrak Taritaš.

Ostojić je rekao da vladajući bježe na izbore.

- Slično je napravio predsjednik Tuđman nakon Oluje, ali znate što? Plenković nije Tuđman i ova borba protiv Covid infekcije nije Oluja. To se ne može uspoređivati, rekao je Ostojić.

Borić je rekao da nikad nisu bježali od odgovornosti. Reagirao je na izjavu Anke Mrak Taritaš da je provela reformu legalizacije rekavši da se radi o laži te da je zakon donesen za vrijeme HDZ-ove vlasti, na što se Mrak Taritaš nasmijala.

- Gunja je dovoljno dobro iskustvo kad govorimo o obnovi objekata, znamo tko je bio na čelu te obnove, rekao je Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 09:24