RAT NA FILOZOFSKOM

Žestoka svađa Raspudića i Goldsteina: Zgrožen sam, takve ideje predstavljaju civilizacijsko dno

Profesori su se preko svima dostupne grupe žestoko obračunali oko stavova vezanih uz zabranu i dostupnost pobačaja
Ivo Goldstein i Nino Raspudić
 Cropix

Ivo Goldstein i Nino Raspudić, profesori na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, žestoko su se obračunali preko mailing liste koja je namijenjena kako bi se elektroničkom poštom o važnim stvarima obavještavali svi studenti FFZG-a. Raspravu je započeo Goldstein koji radi na Odsjeku za povijest.

- Poštovani svi, zgrožen činjenicom da se proteklih dana jedan nastavnik našeg fakulteta upustio u raspravu o zabrani abortusa, da je tu zabranu podržao i da se, štoviše, zalaže da zabrana abortusa vrijedi i u slučajevima kad je žena silovana, osjetio sam potrebu da reagiram. Svjestan sam da Filozofski fakultet kao ustanova ne može reagirati, ali mogu zaposlenici i studenti fakulteta. Takve rasprave i ideje predstavljaju civilizacijsko dno i najmanje što možemo učiniti jest da iskažemo prezir prema njima - napisao je povjesničar u poruci koja je odaslana svim studentima.

Raspudić je prihvatio "duel" te je odmah reagirao odgovorivši na isti način, grupnom porukom.

- Poštovani svi, zgrožen sam činjenicom da jedan nastavnik našeg Fakulteta, kako sam ističe, u nemogućnosti institucionalnog progona, preko fakultetske mailing liste huška nastavnike i studente na iskazivanje prijezira prema političkim neistomišljenicima, postavljajući se u ulogu moralnog i civilizacijskog arbitra, a ne navodeći pri tome što je "krivac" točno rekao. Tješi me ipak pomisao da živimo u slobodnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj u kojoj imamo slobodu mišljenja i političkog djelovanja, bez straha od inkvizitora i/ili ideoloških komesara koji će propisivati što se smije, a što ne smije govoriti i dehumanizirati one koji nisu na "liniji". Smatram također da se fakultetska mailing lista ne bi trebala koristiti za političke obračune u izbornoj kampanji - napisao je Raspudić s Odsjeka za talijanistiku, ujedno i kandidat MOST-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Nakon nekog vremena Goldstein je odgovorio:Raspudić, dakle, nije izrijekom rekao "Ja sam za zabranu pobačaja i kad je riječ o silovanju", već se odlučio za pozitivni diskurs poručivši isto riječima kako i je i kod silovanja djetetov "život život", a "sa životom nema kalkulacije". Odredivši se prethodno da je svaki pobačaj ubojstvo.

LINK
Usput, prije nekog vremena dobio sam na svoj fakultetski mail apel profesora Jagelonskog sveučilista u Krakovu. Predsjednik Poljske Republike je nastavnik toga sveučilišta i ponovo se kandidirao za predsjednika s porukom da su LGBT osobe 'neljudska bića':

Prije nekog vremena dobio sam na svoj fakultetski mail i molbu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, koji se nalazi pod udarom vlasti u pokušaju da mu se ograniče akademske slobode. Poslije Upravnog odbora sa Šešeljevim radikalima, sad imaju i nametnutog v.d.direktora sa strane.

Pokrenuli su poziv na solidarnost na inicijativu kolega iz Njemačke. Uspjeli su sakupiti plejadu istaknutih javnih radnika.

Dakle, ni u slučaju kolege Raspudića ne radi se o politici, nego o civilizacijskim pitanjima. To je tako, i nikako drugačije. A mi koji i dalje mislimo da je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najistaknutije središte humanistike u Hrvatskoj, pridržavamo pravo da i putem fakultetskog maila branimo humanističke vrijednosti.

Za mene je ova diskusija završena. Zapravo, nije se ni dogodila - napisao je Goldstein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 10:33