KOALICIJA PRED KRAHOM?

ŽESTOKA SVAĐA U OSIJEKU Đapić nakon sukoba s Vrkićem: 'Najlakše je napasti debelog, a to sam ja'

 CROPIX

Gradska koalicija u Osijeku našla se pred najozbiljnijim ispitom opstojnosti nakon što jedan od njezinih čimbenika, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća, Anto Đapić objavio kako je podnio ostavku na funkciju predsjednika Nadzornog odbora gradske tvrtke GPP.

Iako se očekivalo da bi se savez koji, među ostalima, čine SDP i HDZ, mogao raspasti upravo zbog nepremostivih razlika između tih dviju stranaka, sada mu prijeti Đapić. Naime, odnosi u Gradskom vijeću tako su posloženi da bilo čiji izlazak iz koalicije znači i gubitak većine koja podržva gradonačelnika Ivana Vrkića.

A upravo je sukob s Vrkićem prethodio Đapićevoj odluci. Njih su se dvojica naime u petak žestoko posvađali, pri čemu je navodno bilo i nekih neprimjerenih riječi, a sve zbog toga što je Vrkić navodno namjeravao opozvati nedavnu odluku o poskupljenju cijena karata GPP-a, s čime se Đapić ne slaže.

- Neistina je da me gradonačelnik izbacio iz ureda, ali smo izmijenili vrlo oštre riječi. Ne želim o detaljima našeg razgovora, ali nakon svega ja više ne želim snositi odgovornost za stanje u GPP-u, što mi se do sada imputiralo, iako moja opcija tamo nema ni direktora, kao niti u drugim gradskim tvrtkama. No, najlakše je napasti debelog, a to sam ja i onda nema nikakvih problema - bio je slikovit Đapić, kazavši da je sada na potezu gradonačelnik pri čemu je on, Đapić, i dalje spreman na suradnju.

Izrazio je očekivanje da će se ovoga tjedna okupiti predstavnici vladajuće koalicije kako bi odlučili u kojem smjeru će se dalje razvijati situacija, premda on, kaže, nije zagovornik razbijanja koalicije koja u Vijeću ima 19 članova, dok je u oporbi njih 17.

I dok se Vrkić na naše pozive nije javljao, novoj situaciji i prvom otvorenom sukobu unutar osječke gradske vlasti najviše se vesele u oporbenom HDSSB-u, kojemu se nedavno u grad vratio i istinski šef Branimir Glavaš i koji se nedavno pojavio na sjednici Gradskog vijeća. Između ostalih, tom se prigodom vrlo srdačno pozdravio i sa Đapićem, premda su godinama bili u zavadi nakon što su između njih prije sedam godina pale brojne teške riječi i uvrede, kada se raspala i njihova tadašnja koalicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:19