ZAKON O SUKOBU INTERESA

Žestoke optužbe u Saboru: ‘Iz Europe stigle preporuke, a vi šutite o tome i obmanjujete javnost?‘

Konačni prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa samo će osnažiti korupciju u Hrvatskoj, poručila je Urša Raukar

Urša Raukar

 Damjan Tadic/Cropix

"Konačni prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa samo će osnažiti korupciju u Hrvatskoj. Gospodine ministre, vi obmanjujete javnost da se poštuju preporuke GRECO-a. GRECO je dao preporuke da se osnaže načela koja bi dala mogućnost sankcioniranja. Vi propagirate nečasno, nedostojno i netransparentno djelovanje. Propustili ste obavijestiti javnost o tim preporukama. Zašto?" - pitala je Urša Raukar, Zeleno-lijevi blok, tražeći stanku uoči same saborske rasprave o prijedlogu Zakonu.

Burno je reagirala cijela oporba, tvrdeći da promjene idu u samo jednom smjeru - marginalizacije i eutanaziranja Povjerenstva za sukob interesa.

Žestoka je bila i Dalija Orešković, Klub Centra i Glasa, koja je HDZ-u poručila da uopće nema legitimitet raspravljati, a kamoli krojiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa: "Činjenica da stranka osuđena za korupciju kroji Zakon pokazuje koliko je država trula, ovako donosi zakon na silu, uz protivljenje međunarodne i stručne javnosti i pokazuje da je HDZ bio i ostao stranka opasnih namjera."

Na to joj je HDZ-ov Marin Piletić predbacio da je ona sama zloupotrijebila Povjerenstvo za svoju političku karijeru i kandidaturu na predsjedničkim izborima i zaključio: "Hvala Bogu, samo dva posto."

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Davor Bernardić, Klub socijaldemokrata upozorio je da HDZ ne poštuje preporuke GRECO-a, da je marginalizirao Povjerenstvo, izbija mu ovim zakonom i zube i utjecaj i pretvara ga u jedno nemoćno tijelo, pokazuje da im borba protiv korupcije uopće nije prioritet, o čemu svjedoči i budžet od 16.500 kuna za tu namjenu.

Miroslav Škoro, u ime HS-a, tvrdi da se radi o zakonu koji je negacija svega i stvara dojam loše borbe protiv korupcije jer postoje povlašteni, tijekom istražnih radnji cure informacije, oni koji bi trebali biti privedeni licu pravde napuštaju zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19