SABOR: ZASTUPNICI PITANJIMA REŠETALI VLADU

ŽESTOKI OBRAČUN BIVŠEG I SADAŠNJEG MINISTRA Matić Iviću: 'Hoću li i ja proći kao Rađenović, Miljuš i žena Ž. Saba?'

Premijer Zoran Milanović odbacio je mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru. 'Mi osporavamo Srbima da koriste ćirilicu?! Dajte prijedlog za to jer meni je to ispod časti. Mi smo narod koji ima svoju ćirilicu i žao mi je što ju djeca u školi ne uče. Ako smo nešto zapisali u svoj Ustav, a stavili smo jer je to dobro, onda to moramo poštivati. U protivnom predložite promjenu Ustava'
 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 15:45 HDZ-ovi zastupnici danas su u Hrvatskom saboru prozivali Vladu da od javnosti taji ugovore o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, što je premijer Zoran Milanović odbacio, ističući da Vlada radi transparentno, sukladno jasnim politikama i namjerama. Sunčana Glavak (HDZ) premijera je upitala kako tumači činjenicu da je uhićen direktor tvrtke koja je upravljala s više od 60 posto objekata izgrađenih prema modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) u Varaždinskoj županiji dok joj je na čelu bio čelnik HNS-a Radimir Čačić.

Upitala ga je zašto su ti ugovori o JPP-u zaštićeni klauzulom tajnosti, iako je riječ o 26 projekata po kojima se obveze općina i gradova u Varaždinskoj županiji penju preko milijardu kuna.

"Je li JPP po vašem ili modelu vaših koalicijskih partnera o kojima se ovdje radi doista prevedena 'javno-privatna pljačka'", upitala je Milanovića HDZ-ova zastupnica. On joj je odgovorio kako su mu spomenuti podaci o uhićenju nepoznati, uzvrativši protupitanjem Sunčani Glavak je li mu ikada postavila pitanje koje nije iz crne kronike. "Bombardirate me s podacima koji su mi nepoznati. Trebao bih vam vjerovati, ali nemam dobro iskustvo kada su u pitanju zastupnici s desne strane, kada god vjerujem prevarim se, a često sam sklon vjerovati, malo sam naivan", rekao je Milanović, najavivši da će provjeriti o čemu je riječ o dostaviti pisani odgovor. "Ako je netko kriv, prekršio zakon i otuđio novac vjerujem da će za to i odgovarati, a što se tiče naših politika i namjera one su vrlo jasne i transparentne", dodao je.

Jasena Mesića (HDZ) zanimalo je zašto se već mjesecima ne udovoljava zahtjevu zaposlenika Zračne luke Zagreb da na uvid dobiju koncesijski ugovor sklopljen sa stranim investitorom o rekonstrukciju Zračne luke. "To se događa kada drugima puštate da vam pišu pitanja o materiji kojom se ne bavite", odgovorio mu je Milanović, ističući da je njegovu Vladu dočekalo da, vezano uz taj projekt, potpiše ugovor i uredi međusobna prava, što je uključivalo i izvlaštenja i kupovinu određenih zemljišta. "Lako je pričati, pričati, pričati i 20 godina Zagreb ima malu, sada već provincijsku zračnu luku", kazao je, istaknuvši da je Vlada sve radila na temelju javnog natječaja i uz pomoć savjetnika.

"Svi vijećnici i članovi poglavarstava imaju pravo uvida u ugovor i moraju na zahtjev privatnika obvezati se da će o svemu šutjeti. Tako je regulirano, ali ako ima prostora za poboljšanja možemo o tome razgovarati", kazao je Milanović.

Branko Bačić (HDZ) premijera je upitao misli li, nakon "katastrofalnih" rezultata poslovanja državnih poduzeća, poput HEP-a, zadržati menadžment u tim tvrtkama, te namjerava li, nakon "drugih podataka koji govore o katastrofalnom stanju u Hrvatskoj", provesti ozbiljnu i temeljitu rekonstrukciju svoje vlade. Premijer mu je odgovorio kako će od svih državnih tvrtki tražiti rezultate, rekonstrukcije i reforme koje se, istaknuo je, i provode, za razliku od prošlog razdoblja "kada se nije radilo ništa". "Niste donosili odluke, a mi donosimo odluke i zato vam dopuštamo da nas ovako paušalno kritizirate. To je udarac na koji sam spreman, preživjet ću ga politički", poručio je HDZ-ovcima.

Zlatko Komadina (SDP) upitao je kada će biti nastavljena proizvodnja u Dini i radnicima biti isplaćene zaostale plaće. Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal odgovorila je da to ovisi isključivo o turskom privatnom investitoru Caliskanu. "Lopta je u terenu turskog investitora jer on do kraja ovog mjeseca, sa svim većim ispunjenim preduvjetima koje je Vlada preuzela na sebe, jednostavno mora proći kroz žicu pogona i stisnuti gumb. Vlada umjesto njega to fizički ne može napraviti", kazala je.

Podsjetila je kako Vlada ljetos Caliskanu izdala jamstva za pokretanje proizvodnje u Dini, da je HEP osigurao struju, a da se trenutno vode pregovori kako bi se Dini omogućio i jeftiniji plin, kao i da HEP ima namjeru preuzeti dio Dinina zemljišta za LNG terminal.

"To je ono što je primarno bila potpora HEP-a i Vlade, da se osiguraju primarno radnička potraživanja i zaostale plaće, ali novi investitor je formirao svoju upravu, a nažalost već govorimo i o obvezi te uprave koja ne podmiruje obveze prema radnicima za tekuće poslove pipreme proizvodnje", istaknula je Obradović Mazal.

U Saboru je završeno aktualno prijepodne. (H)

--------------------------------------------------------------------

13:51 - Žestoki duel dogodio se između HDZ-ova Tomislava Ivića i Predraga Matića, bivšeg i sadašnjeg ministra branitelja.

Ivića je zanimalo što će aktulani ministar poduzeti protiv branitelja Freda Matića čiji se podaci iz Registra branitelja razlikuju od onih koje je sam objavio u svojoj knjizi "Ništa lažno". U registru se kaže Ivić, Matić vodi kao pripadnik HV-a od 15. lipnja 1991.,u svojoj je knjizi naveo kako je u vojsci od 3. rujna '91.

- Hoćete li tražiti da branitelj Matić vrati bodove koje je neopravdano dobio za period u kojem nije bio pripadnik HV-a - pitao je Ivić. Ministar mu je uzvratio kako nije dobro pročitao knjigu.

- Nakon što sam se borio za ovu državu i bio u logoru vjerojatno nisam zdrav, ali nisam valjda toliki luđak da bih svoje podatke iz Registra objavio prvi da je u njima nešto sporno. U komentarima ispod teksta koji je objavio Hrvatski list razveselio me komentar "Stalo se na kraj Sanaderu, a tko je Fred Matić da se njemu ne može stati na kraj?". Nadam se da se sa mnom nećete obračunati ni stati mi na kraj kao što ste stali na kraj Rađenoviću, Miljušu i supruzi Željka Sabe - rekao je Matić.

Ivić mu je odmah replicirao:

- Niste mi odgovorili na činjenice. Vi se ponašate u skladu s onom "ne čujem, ali želim da Vam odgovorim".

U zaštitu svog ministra stao je i premijer Zoran Milanović, koji je Iviću poručio kako "nije u redu tako napadati čovjeka koji se borio za Hrvatsku i devet mjeseci proveo u logoru s druge strane granice".

---------------------------------------------

13:39 - Koje mjere će Vlada poduzeti kako bi umanjila gnjev iseljene Hrvatske zbog ukidanje emisije Slika Hrvatske. Nitko ne može vjerovati da se smjene na HRT-u događaju mimo Vas – pitao je HDZ-ovac lija Filipović premijera.

Milanović je demantirao svoje miješanje u uređivačku politiku javne televizije.

- Ograđujem se od miješanja u uređivačku i kadrovsku politiku na HRT-u. Mene kao gledatelja živcira činjenica da netko može postati nakon par godina voditelj središnje emisije. Toga nema na BBC-u. To je moje opažanje u menadžerskom smislu. Ali sa ovim o čemu govorite veze nemam. S ravnateljem HRT-a se niti čujem niti vidim, niti razgovaram. Imao sam samo jedan razgovor s njim, nakon što je izabran. Nisam pratio emisiju Slika Hrvatske, a je li bilo razloga za suspenziju novinarke o tome odlučuje onaj tko je nadležan. Čudi me da se karijere na HRT-u brzo dižu i propadaju, htio bih da je više profesionalnosti, ali kako je tako je, ja na to nemam utjecaja, a niti moji suradnici – tvrdi Milanović.

---------------------------------------

12:55 - Josip Đakić iz HDZ-a optužio je ministra obrane da je i on postao dio „minioriziranja Katoličke crkve“ pozivajući se na napise u medijima kako će biti smanjen broj vojnih kapelana koji služe mise djelatnicima Hrvatske vojske.

- I sam biskup je dematirao takve medijske napise – kaže Kotromanović koji je međutim priznao kako će MORH ukinuti tri kapelanije, ali sve u dogovoru s biskupom i vikarom.

- Mi ne dovodimo u pitanje Svetu stolicu - naglašava Kotomanović. Priznanje o ukidanju kapelanije razbjesnilo je Đakića koji je sasuo niz uvreda na račun Vlade.

- Vratio se pritajeni komunistički recidiv i buknula je mržnja prema crkvi i religiji. Potaknuli ste kršćanofobiju! Vjerojatno je i bacanje bombe u dvorište sjemeništa posljedica vaših izjava i odluka. Jesu li na redu progoni svećenika, biskupa i redovnika, kao što je 1945.? Kome trebaju sve veće podjele u društvu i smetaju slobodna izražavanja - obrušio se Đakić.

Ubrzo mu je uzvratio sam premijer odgovarajući na drugo zastupničko pitanje.

- Čuli smo optužbe da planiramo vjerske progone. Zar zaista mislite da time možete motivirati neki razum i srce. Samo naprijed! Kod normalne većine to će izazvati zgražanje. I to je realno za nas politička dobit, ali ne želim taj prljavi novac judinih škuda! - poručio je Milanović.

A HDZ-ovcu Boriću je na pitanje imali li u Vladi nekog sposobnog tko može zaustaviti brojčanik koji broji nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje odgovorio je:

- Naravno da imamo. Prihvatili smo se posla uvođenja reda u državne financije i prilaglodbu države i gospodarstva na utakmicu koja nas čeka kada uđemo u EU. Morat ćemo u konkrenciji s najboljima biti jako dobri. Treba mijenjati mentalitet prema kojem su nam drugi krivi za sve.

--------------------------------------------

12:09 HNS-ov zastupnik Petar Baranović pitao je ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić kako teče proces ratifikacije i koliko smo ispunili od zadanih mjerila.

- Od 27 zemalja EU koje moraju ratificirati ugovor to su učinile 22, zadnja Velika Britanija gdje još treba potpis kraljice. Dobilo smo u listopadu monitornig izvješću sa 10 točaka koje smo morali ispuniti i mogu reći - ispunili smo svih 10. Ministar gospodarstva ispregovarao je modele restruktuiranja i privatizacije za brodogradilišta u Splitu i Trogiru, a za 3. maj je u finalizaciji i realizaciju očekujemo u veljači i ožujku. To je riješeno u ponedjeljak. Druga točka je bila izgradnja kućica za izlaz i ulaz u Neum, i to će biti gotovo do 31. ožujka. U četiri preostale države procedura ratifikacije Ugovora je započela, jedino nije u Sloveniji. Tu smo imali pet različitih inicijativa za rješavanje problema Ljubljanske banke. Imam dogovoren sastanak s ministrom vanjskih poslova Slovenije. Čini mi se da imamo realne i dobre šanse da se taj problem riješi - rekla je Pusić.

----------------------------------------------------------------------------

11:00 HDZ-ovac Zvonko Milas pitao je premijera hoće li Vlada razmotriti mogućnost odgode uvođenja dvojezičnosti odnosno ćirilice u Vukovar. Premijer je jasno odgovorio kako će njegova Vlada poštovati Ustav.

- Onaj tko je radi malo sigurnosti odustane od sloboda ne zaslužuje slobodu. Neću reći da su to sve propisi koje je donijela HDZ-ova Vlada. Ali to nije pitanje samo pravne norme već ispravne i usprave politike.

Mi osporavamo Srbima da koriste ćirilicu?! Dajte prijedlog za to jer meni je to ispod časti. Mi smo narod koji ima svoju ćirilicu i žao mi je što ju djeca u školi ne uče. To je naše. Ako smo nešto zapisali u svoj Ustav, a stavili smo jer je to dobro, onda to moramo poštivati. U protivnom predložite promjenu Ustava i onda to objasnite onima u Europi, koji još nisu ratificirali pristupni ugovor, kako se držimo najviših standarda i kakvi smo Hrvati - naglasio je premijer.

---------------------------------------------------------------------------------------------

10:21 - Nakon mjesec dana pauze zastupnici su se jutros opet okupili na Markovu trgu na 7. sjednici Sabora. Na dnevnom redu zasada je 50. točaka, a sjednica bi trebala potrajati najmanje četiri tjedna.

Sjednica je jutros uobičajeno počela sa aktualnim prijepodnevnom na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima Vlade.

SDSS-ov Milorad Pupovac pitao je premijera Milanovića kada će biti postavljen spomenik Nikoli Tesli koji već sedam godina stoji u skladištu ljevaonice u Zagrebu.

- Tesla je imao do 1990. dva spomenika u Hrvatskoj. Onaj u Gospiću je 1992. miniran i do danas nitko nije sankcionioran niti je itko izrazio žaljenje što tamo više nema spomenika. Vlada je prije sedma godina obnovila memorijalnu kuću i pokrenuta je inicijativa da se spomenik odlije ali otada stoji u skladištu ljevaonice Likovne akademije. Što ćete učiniti da se ta činjenica, koja dosada nikome nije smetala, promijeni - zanimalo je Pupovca.

Predsjednik Vlade odgovorio mu je kako je Tesla jdna od rijetkih koji je baština čovječanstva.

- Trebao bi imati spomenik na dva mjesta - Zagreb i Gospić odnosno Smiljan. Ako netko smatra da je Tesla bio pogrešne vjere i nacije to je politčki stav. Ja mogu samo pozvati vlasti u Gospiću da tom spomeniku nađu dostojno mjesto, a to je u srcu Gospića. Nema logike da bude igdje nego u Gospiću, jer već ga imamo u Zagrebu - rekao je Milinović.

HDZ-ovac Željko Reiner za premijera je imao jedno od najaktualnijih pitanja - ono o zdravstvenom odgoju.

- Hoćete li i dalje podržavati stavove ministra Jovanovića o spornim dijelovima spolnog odgoja koje je ministar nametnuo bez javne rasprave i konzultacije s roditeljima. Niti ja niti HDZ nismo protiv zdravstvenog odgoja, no protiv smo modula 4 - spola i rodna ravnopravnost koji je ubačen kao podvala. Hoće li vaša Vlada umjeto arogancije poslušati glas naroda - pitao je Reiner.

- Ni vi ni ja ne možemo govoriti što je glas naroda. Što se tiče 4. modula to je na razini onoga što se u Baden Wutenbergu učilo prije 40 godina. Zlouporabe u tumačenju kurikulima su zlonamjerne i nepoštene, a ništa od onoga što se raspačavalo pred Božić nije istina. Izvuklo se četiri polurečenice, što smatram ružnim. No, u drugim knjigama stoje stvari koje ne želim da moj sin uči, pa u hrvatskom jeziku ima književnika koji ne zaslužuju da budu tamo, jer su bili antisemiti. Zar da formiram grupu građana protiv toga? Pozivam vas kada je u pitanju spolna i rodna ravnopravnost da poslušate govor Obame gdje govori o tome. Ako je američko društvo moglo njega izabrati dva puta za predsjednika, to je moja vrijednost. Podržavam ministra Jovanovića - rekao je Milanović.

Na to mu je Reiner uzvratio: - Bilo bi dobro da uzmete stavove Obame kad je riječ o gospodarstvu.

Vesna Fabijančić Križanić iz SDP upozorila je kako je postupak predstečajne nagodbe pokrenulo oko 2700 subjekata od njih više od 20 tisuća te pitala ministra financija zašto je to tako.

- Vlada je cijelu prošlu godinu pokušala riješiti problem nelikvidnosti. Istina je da je zasada manje od 3 tisuće tvrtki koje su pokrenule predstečajnu nagodnu no veseli nas da se radi velikim subjektima koji bilježe oko 20 milijardi kuna obveza - Ocjenjujemo da će sam zakon ipak dati rezultate - kaže Slavko Linić.

- Hoće li Vlada smanjiti PDV na hranu - pitao je šef HSS-a Branko Hrg koji je podsjetio premijera da je za takav zahtjev njegova stranka prikupila više od 20 tisuća potpisa građana.

- Nije bilo nikakvih novih nameta za građene osim PDV-a. A njega nećemo smanjiti kao što vi tražite jer ste populist. Ova Vlada je odgovorna, državne financije nisu šala. Više ne možemo štedjeti jer ćemo zagušiti mjere rasta. Ali nećemo kupovati naklonost ljudi sitnim avanturističkim potezima, sitnim po intelektulanom kapacitetu - odgovorio mu je Milanović.

Na pitanje SDP-ovac Saše Đujića o privremenom zapošljavanju ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako su lani bila izdana 363 vaučera za takvo zapošljavanje pa se u proračun slilo 7 milijuna kuna.

HDZ-ovac Domagoj Milošević pitao je premijera o gospodarskoj situaciji.

- Umjesto rasta imamo pad, rast nezaposlenosti, pad kupovne moći i standarda građana. Nedavno ste rekli da nikada ništa niste obećavali. Mene zanima kako planirate ostvariti rast od 1,8 posto u 2013. i kako planirate smanjiti nezaposlenost - pitao je Milošević.

Premijer mu je odgovorio kako nikada nije rekao da ništa nisu obećali, već da nisu davali velika obećanja.

- Teško ćemo ostvariti rast od 1,8 posto, ali vjerujem da je to moguće - priznao je premijer te ponovio kako je politika u ovoj godini da se više u restrikcije ne ide. Radit ćemo i dalje na uvođenju reda. Kada nas napadete da ljude porezne ubijamao, molim argumente. Čekam i pitanje o koeficijetima za plaće u javnoj upravi - poručio je Milanović, a Miloševiću rekao kako mu je drago što podržava Zakon o strateškim investicijama za razliku od njegovog predsjednika stranke Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55