BURNA POLEMIKA

Žestoki okršaj Huića i Ivane Kekin oko modela financiranja obnove Zagreba: ‘Mogao bi i na sud zbog ovoga!‘

Šef udruge poreznih obveznika optužio je Ivanu Kekin da se političkim zalaganjem zapravo bori za vlastiti interes
Ivana Kekin i Davor Huić
 Cropix

U nedjelju se razbuktala oštra polemika o obnovi u potresu razrušenog Zagreba između čelnice Nove ljevice Ivane Kekin i predsjednika udruge poreznih obveznika Lipa Davora Huića.

Kekin se, naime, založila za solidarno, ali obvezno izdvajanje 0,5 posto neto plaće milijun i pol zaposlenih građana Hrvatske u svrhu prikupljanja novca za obnovu metropole, čemu se Huić odlučno usprotivio, a ubrzo je dobio i žestok odgovor.

Huić je u svojoj reakciji između ostalog optužio Ivanu Kekin da se zalaganjem da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa zapravo bori za vlastiti interes. Ustvrdio je također kako je potres u Zagrebu uzdrmao i stan obitelji Kekin, te da su Ivana Kekin i suprug Mile pristupili platformi Možemo! i Novoj ljevici nakon potresa, a napomenuo i kako Kekin zagovara uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu.

Huićev status prenosimo u cijelosti:

'Politička filozofija salonske ljevice objašnjena u tri-četiri laka koraka:

1. Potres koji je uzdrmao središte Zagreba, "razdrmao" je i stan obitelji Kekin.

2. Mile Kekin u intervjuu kaže kako ih je upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku.

3. Oboje pristupaju platformi Možemo, Nova ljevica itd.

4. Možemo se zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve).

5. Ivana Kekin zagovara uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu.

Dakle, najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti, ali zaogrnut u velike riječi - humanizam, solidarnost i empatija., napisao je Huić.

Kekin je zatim u priopćenju optužila Huića da laže te odgovorila na pojedine tvrdnje.

Njezinu objavu za medije naslovljenu 'Zbog svojih laži, Huić bi mogao odgovarati na sudu', također prenosimo u cijelosti:

- Zanimljiv je, ali očito nezakonit, način na koji jedan bivši kandidat za Sabor pokušava na sebe privući pažnju javnosti.

Huić, općepoznato je, neuspješan političar – za razliku od Nove ljevice - nije 2020. osvojio mjesto u Saboru kao kandidat jedne libertarijanske stranke.

Najprije na svom Facebook profilu, a potom na portalima Otvoreno.hr i Index.hr, Huić je napisao, a oni objavili – 6 laži u 5 točaka, sve s namjerom da meni osobno kao i stranci kojoj sam predsjednica, nanese štetu.

Prva Huićeva laž je kada Novu ljevicu naziva „salonskom“. Za razliku od njega koji je svoje unosne poslove sklapao u salonima državnih i drugih tijela, članovi Nove ljevice, kao i ja osobno, proveli smo godine u borbi za javni interes, na prosvjedima, s građanima na ulici, u borbi za pravo na dostojan život, za radna, manjinska, ženska i druga prava. Naši su članovi na tom prosvjedima bili uhićivani, a neki i ranjavani. Nismo se dali zastrašivati kada smo privođeni ili pozivani u policijske stanice, niti nas se može kupiti kao što se Huić „prodao“ za savjetnika najgorem premijeru u hrvatskoj povijesti, Tomislavu Oreškoviću.

Druga Huićeva laž je da je „potres koji je uzdrmao središte Zagreba, 'razdrmao' i stan obitelji Kekin.“ Kao javna osoba Huić bi trebao provjeravati činjenice koje ističe kao istinite. U više sam javnih nastupa istakla da potres nije značajno oštetio ni stan ni zgradu u kojoj živim, pa joj obnova nije potrebna.

Treća Huićeva laž je da nas je „upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku“. Članica sam Nove ljevice od njenog osnivanja 2016., i to je općepoznato, više je puta javno objavljeno.

Platforma Možemo! osnovana je 2020., a Mile Kekin nije član nijedne od navedenih stranaka. Stoga je Huićeva laž koju želi predstaviti kao vremenski slijed da oboje pristupamo „platformi Možemo, Nova ljevica itd.“

Četvrti Huićev lažni navod je da se „Možemo zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve)“. Zeleno-lijeva koalicija koje je Nova ljevica član - prva se javno zalagala za imovinski cenzus – da bi na kraju imovinski cenzus ušao u Zakon o obnovi. Dodatno, Nova ljevica uspjela je uvjeriti Vladu da od uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu oslobodi „invalide, civilne žrtve rata, kao i osobe s invaliditetom“. Nova ljevica uvijek je na strani najslabijih.

Peti Huićev lažni navod je da zagovaram „uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu. Dakle, najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti“.

Samodoprinos nije porez – poreze nameće država, a o samodoprinosu mogu odlučiti građani najdemokratskijim putem – npr. općim referendumom. Čak i kada bi taj samodoprinos bio odlučen, u tome prema svemu navedenom - nemam nikakvog osobnog interesa. Stoga je šesta Huićeva laž da se radi o nečemu što on naziva „najgrublji i najogoljeniji self-interest“.

Zbog šest laži u pet rečenica, Huić neće steći već samo gubi povjerenje javnosti, no taj je put sam izabrao. Za štetu počinjenju meni osobno i mojoj stranci trebao bi nužno odgovarati pred sudom, zaključuje Ivana Kekin u objavi za medije.

Podsjetimo, Davor Huić se na prošlim parlamentarnim izborima kandidirao kao neuzavisni kandidat na listi koalicije Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2022 17:56