PEĐA GRBIN

‘Žetončići se sada mogu zvati ‘hreljtončići‘, ali jasno je da stare navike Plenkovićeve vlade teško umiru‘

Predsjednik SDP-a komentirao je odluku svog dosadašnjeg partnera da pretrči vladajućoj većini
Peđa Grbin
 Darko Tomas/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je kritizirao odluku svog dosadašnjeg koalicijskog partnera HSU-ovog Silvana Hrelje da prijeđe u redove vladajuće koalicije, rekavši da umjesto 'žetončića' sada imamo 'hreljtončiće' te otklonio svaku mogućnost daljnje suradnje s HSU-om.

„Danas smo u Saboru dobili dvije stvari koje nisu dobre – rebalans proračuna za 2021. godinu koji po uzoru na legendarne proračune Ive Sanadera upumpava novac u sustav bez da riješava ijedan sistemski problem Hrvatske i počeli smo dobivati 'žetončiće' ove Vlade", izjavio je Grbin u Saboru.

'Žetončići' sada mogu imati novo ime i zvati se 'hreljtončići', ali, u konačnici, stvar je ista i stare navike Plenkovića i njegove Vlade teško umiru, rekao je Grbin nakon izglasavanja rebalansa proračuna za što je, kao 77. ruka, glasao i Hrelja.

Kaže da može premijer sada tvrditi da su riječi poput 'žetončića' uvredljive, ali istina ne može nikoga uvrijediti, može samo boljeti.

"Boli istina da se Vlada koja je nastavila promovirati korupciju, koruptivnim metodama slaže svoju većinu. To je Hrvatska realnost, a SDP će se protiv te realnosti boriti", istaknuo je.

Grbin je odbacio tezu da SDP pokazuje slabost jer ne može u svojim redovima zadržati one koji su na njegovim listama ušli u Sabor, istaknuvši da je prelazak pojedinaca u redove vladajućih pokazatelj njihove slabosti i karaktera, kao i pokazatelj karaktera HDZ-a koji je spreman na sve kako bi se održao na vlasti.

Na pitanje o mogućnostima daljnje suradnje SDP-a i HSU-a, Grbin je kazao da mu je teško zamisliti suradnju za parlamentarne izbore ili u Hrvatskom saboru sa strankom koja uđe u izbore s jednom platformom, a to je platforma borbe protiv HDZ-a i svega što ta stranke radi Hrvatskoj, a onda u manje od godinu dana daš ruku HDZ-u.

Dakle, opredijelio si se, poručio je Grbin HSU-u.

Iako su HDZ i HSU najavili buduću programsku suradnju, Grbin ju je nazvao koruptivnom i pojasnio da je riječ o podršci i dogovoru samo zato da bi politički opstao, a ne zato što se s nekim slažeš, podržavate se, vjerujete jedni drugima ili jedni za druge mislite da ste dobri. Što je to nego politička korupcija, zapitao je čelnik SDP-a.

Ponovio je i da je Zlata Đurđević odlična kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda i da će imati potporu SDP-a.

No, kaže, boji se da neće biti prihvaćena u Saboru jer je previše poštena, previše nepotkupljiva i nepokolebljiva da bi je HDZ podržao za čelnu osobu hrvatskog pravosuđa.

Ima sve one pozitivne karatekteristike za većinu građana ove zemlje koje su HDZ-u i njegovoj šapi na hrvatskom pravosuđu trn u oku, zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 01:58