LOV U MUTNOM

Zeznuli maturalac, ostali dužni, a sada im pod novim imenom opet htjeli djecu odvesti na ekskurziju

Alga turizam ne bi niti smjela organizirati izlete jer nije u upisniku turističkih agencija
 Ranko Šuvar/CROPIX

Roditelji učenika koji pohađaju zagrebačku Devetu gimnaziju bili su poprilično iznenađeni kad su u srijedu doznali da se za organizaciju jednodnevnog izleta na Brijune i Pulu javila i agencija koja njihove učenike nikad nije odvela na uplaćeno maturalno putovanje u Krakov i Prag te koja je za sobom ostavila dugove od čak milijun i 500 tisuća kuna.

"Riječ je bila o putovanju za koje su neki roditelji na kraju dobili umanjene vouchere, a neki na to nisu pristali pa se sada spore. Naravno, sada ih nismo odabrali za izlet", potvrdila nam je ravnateljica Sonja Lušić Radošević.

Formalno-pravno ipak nije bila riječ o identičnoj agenciji - ona koja nije odradila maturalac zvala se Alga travel d.o.o, a ova koja se prekjučer pojavila s ponudom je Alga turizam d.o.o, no jasno je kako je riječ praktično o istom organizatoru jer posluju na istoj adresi i imaju istog osnivača, ali su u sudskom registru zavedeni pod različitim OIB-ovima.

Stečaj u jednom danu

Agencija Alga travel, koja je trebala izvršiti putovanje u Prag, 18. ožujka ove godine otišla je u stečaj, neizvršene obveze iznosile su 1,5 milijuna kuna, a kako tvrtka nije imala imovine - jer je vlasnik poslovnog prostora u kojem je Alga travel poslovala privatna osoba i osnivač tvrtke Tomislav Mijić - stečaj je otvoren i zatvoren u jednom danu.

Ipak, agencija je ostala na istoj adresi u Teslinoj ulici broj 14, tamo gdje je i godinama prije toga poslovala, ali se sada vodi pod imenom Alga turizam d.o.o, a na čelu joj je ostao Mijić.

U cijeloj priči posebno je zanimljiva činjenica da se Alga turizam uopće ne bi smjela javljati za organizaciju školskih ekskurzija - naime, kako su nam potvrdili u Ministarstvu turizma, za organizaciju ekskurzija i izleta nužno je da agencija bude upisana u upisnik turističkih agencija, no Algi turizam to nije pošlo za rukom.

Taj se uvjet odnosi na agencije osnovane nakon 2018. godine ili sve one koje su nakon 2018. godine imale neke promjene podataka o tvrtki ili sjedištu.

Naime, ona je 4. travnja Ministarstvu poslala prijavu poslovanja, ali nije bila uvrštena u upisnik jer nije imala nužne papire.

Dokaz o jamčevini

"Navedeno je da će trgovačko društvo organizirati paket-aranžmane, ali nije dostavljen dokaz o jamčevini za slučaj nesolventnosti i osiguranju od odgovornosti za štetu, dok je za voditelja poslova imenovana ista osoba kao i u putničkoj agenciji Alga travel agency d.o.o.

Napominjemo da jamčevinu za slučaj nesolventnosti mora imati svaka turistička agencija koja je organizator paket-aranžmana, dok se obveza ne odnosi na agencije posrednike, organizatore jednodnevnih izleta i agencije koje posreduju pojedinačne usluge.

Ukoliko bi se Alga turizam d.o.o. javljala na natječaje za školske ekskurzije, napominjemo da bi bila riječ o neregistriranom pružanju usluga turističke agencije, s obzirom na to da se Alga turizam d.o.o. ne nalazi na popisu turističkih agencija, a nad čime nadzor provodi Državni inspektorat", potvrdili su nam u Ministarstvu turizma te najavili da će slučaj proslijediti Inspektoratu.

Ako cijela priča zvuči poznato, to je zato što je vrlo slična slučaju agencije Kontakt tours o kojoj smo također pisali, a koja je roditeljima ostala dužna za neizvršeno putovanje u 2020. godini, no potom, 11. siječnja ove godine, otišla je u stečaj. Zatim je na istoj adresi osnovana nova agencija Jadran Alpe Nautika, doduše s drugim osnivačem, ali je ona zapravo preuzela poslove stare agencije te se također stala javljati na natječaje po školama, između ostaloga i na jedan u Kutini.

I u tom su slučaju roditelji spriječili da agencija bude odabrana na natječaju jer su na vrijeme saznali za priču s dugovima, no izgledno je da bi priča imala posve drugačiji završetak da se agencija javila u neku malo manje opreznu instituciju.

Problemi tako postoje na svim razinama - od toga da neke agencije kad zapadnu u dugove namjerno odabiru opcije stečaja da bi nakon toga nastavile poslovati pod novim registracijskim brojevima, preko činjenice da ravnatelji škola nisu najbolje upućeni koje im sve dokumente agencija treba predočiti da bi bili sigurni kako će im putovanje biti zaštićeno, sve do toga da se manjkavim pokazao i važeći sustav osiguranja u slučaju stečaja.

Naime, agencije koje organiziraju paket-aranžmane moraju imati ugovorene police osiguranja u slučaju stečaja, i to u iznosima od 10 posto ukupnog prošlogodišnjeg prihoda po paket-aranžmanima, no slučaj propalog Kompasa pokazao je da neke rade i mimo te zakonske obveze dok se pak u slučaju Kontakt toursa pokazalo kako osiguravatelji imaju dosta kreativne načine izbjegavanja isplate odštete, čak i onda kad je polica ugovorena.

Sprečavanje nepravilnosti

Posebno je to važno za ovu sezonu - naime, kako se polica osiguranja ugovara u postotku prihoda iz prošle godine, važno je znati da u 2021. godini mnoge agencije nisu imale značajnije prihode pa će biti zanimljivo vidjeti što su i u kojim iznosima pojedine od njih ugovorile.

Inače, kolika se važnost na institucionalnoj razini pridaje ovom osiguranju najbolje pokazuje Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja koji kaže kako je odabrani davatelj usluga dokaz o osiguranju jamčevine dužan dostaviti "mjesec dana prije realizacije ugovora", a ne prije ugovaranja, a kamoli kao uvjet za prijavu na natječaj čime bi se odmah u startu spriječile potencijalne nepravilnosti.

"Prije odluke treba se raspitati o agenciji"

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain kaže kako će, nažalost, uvijek biti onih koji love krivine, ali da danas ne bi trebalo biti prezahtjevno istražiti kako posluje agencija s kojom se sklapa ugovor.

"Moguće je provjeriti otkad je registrirana, pročitati o iskustvima drugih putnika, a obavezno je tražiti na uvid policu u slučaju stečaja kako bi se vidjelo posjeduje li je agencija, te u kojem iznosu. Svaka agencija mora biti prijavljena i u upisnik pri Ministarstvu turizma pa se i tamo može dobiti informacija o pojedinom subjektu", izjavio je Fain. (D.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:56