URUŠAVANJE ZGRADE

Zgradi u Ilici prijeti kolaps, policajac izgubio živce: ‘Tu stojim već 2 sata i nitko me ne sluša!‘

Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru koji je dio kulturno-povijesne urbane cjeline grada Zagreba

U Ilici se urušio dio zgrade koja se obnavlja

 Vanesa Pandzic/Cropix

- Došla sam u 9 sati na posao i već je to bilo urušeno. Radovi već dugo traju, a to su jako stare zgrade. Kao i sve kod nas, tako se i to radi - komentirala je susjeda u Ilici 242 u kojoj se urušio dio zgrade u kojem se nalazi Hrvatsko katoličko sveučilište.

Riječ je o zgradi koja se nalazi na Ilici, nedaleko od tramvajske pruge i prometa, a prijeti joj daljnje urušavanje, pa je policija osigurala cijelu zonu te preusmjerila promet. Policajci nam jučer prilikom obilaska mjesta urušavanja nisu dozvolili ni da se približimo zgradi kako bismo došli do samog rektora, a i table na kojoj je naveden izvođač radova.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Tu stojim već dva sata i nitko me ne sluša, a da padne nešto na vas, bio bih ja kriv - rekao nam je policijski djelatnik, dodajući da to nije nikakva drama jer se slične situacije događaju svakodnevno.

Inače, riječ je o bivšoj vojarni "Kralj Tomislav" koja je temeljem Sporazuma o darovanju između Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije predana 2006. godine Zagrebačkoj nadbiskupiji te je rasknjižena iz evidencije MORH-a i od tada nije u nadležnosti Ministarstva obrane.

U njoj se smjestilo Hrvatsko katoličko sveučilište od čije smo djelatnice za odnose s javnošću, Suzane Obrovac Lipar, pokušali jučer dobiti neku informaciju o spomenutom urušavanju, ali kazala nam je da ništa ne zna te da se za sve javimo nadzoru Ivanu Šopreku iz Instituta IGH do kojeg smo jučer uspjeli doći te nam je rekao da im zasad još nije poznato zašto je došlo do urušavanja.

- Na gradilištu smo se pridržavali svih propisanih tehnologija izvođenja. Sad provodimo hitnu intervenciju kako ne bi došlo do daljnjeg urušavanja, a zasad ne znamo hoćemo li uspjeti sačuvati vanjske zidove jer je trenutno najvažnije da građevina bude sigurna za ljude i da osiguramo imovinu - kazao nam je inženjer Šoprek.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Poznato je da Hrvatsko katoličko sveučilište provodi cjelovitu obnovu zgrade kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Zgrada je, naime, zaštićeno kulturno dobro kao dio kulturno-povijesne urbane cjeline grada Zagreba. Projekt je, kako se ranije pisalo, financiran u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava: Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom.

Obnova se očito provodi tako da su ostavili originalnu fasadu, a sve su ostalo iznutra porušili, no očito to vanjski zidovi nisu izdržali.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34