RASIPANJE SDP-A

ZGRAŽANJE U SDP-u ZBOG ODLASKA JOŠ JEDNE ZASTUPNICE U BANDIĆEVE REDOVE Izvori iz stranke nagađaju o stvarnim motivima: 'Muž joj je ostao bez posla...'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Saborski zastupnici Marta Luc Polanc i Boris Lalovac tvrde kako oni neće biti deveti i deseti po redu SDP-ovci koji će napustiti svoj klub i još dodatno “nabildati” Klub Milana Bandića. Oboje su, jednako kao što su to činile i njihove kolege koji su na kraju ipak promijenili politički dres, demantirali mjesec dana stare spekulacije prema kojima Bandić u Saboru traži veći prostor za svoj klub jer mu prelazi još troje SDP-ovaca. Spominjalo se ime Ane Komparić Devčić te Borisa Lalovca i Marte Luc Polanc. Pošto su se u slučaju Komparić Devčić spekulacije na kraju pokazale točnima, pitali smo preostalih dvoje SDP-ovaca za političke planove.

- Mogu se samo slatko nasmijati. Demantiram sva nagađanja o tome da izlazim iz SDP-a. Osim toga, vidite da, za razliku od kolega koji su izašli iz stranke, nisam sudjelovao ni u kakvim unutarstranačkim obračunima i nisam izražavao nezadovoljstvo vođenjem stranke - rekao je Lalovac.

Njegova kolegica Marta Luc Polanc kaže da je nezadovoljna vodstvom SDP-a, ali da unatoč tome ostaje u SDP-u i da će “biti među onima koji će zatvoriti vrata i ugasiti svjetlo”. - Ne izlazim iz SDP-a - kategorična je zastupnica.

Članovi zgroženi

Odlazak Komparić Devčić, kojoj je ovo već treći saborski mandat, izazvao je veliko zgražanje u SDP-u. Najžešće je reagirao njezin kolega iz Rijeke, bivši ministar prosvjete i sporta Željko Jovanović.

- Svi ovi koji odlaze iz SDP-a, da su imalo iskreni i da je njima socijaldemokracija ideal, osnovali bi neki klub koji bi mogli nazvati ‘istinski socijaldemokrati’, a ne odlaziti USKOK-ovim optuženicima i desničarima koji su uklonili Trg maršala Tita i koji spašavaju Plenkovićevu vladu. Za mene je to do bola gadljivo i sramim se svojih kolega koji to rade - rekao je Jovanović.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić istaknuo da je Komparić Devčić imala toliki dug za članarinu da bi je morali brisati iz stranke da nije sama izašla. Podsjetimo, ni Milanka Opačić punih godinu dana prije nego što je prešla u Bandićev klub nije plaćala članarinu SDP-u pa je izašla iz stranke s dugom od 18.000 kuna.

SDP-ovci koji su jučer došli na sjednicu Glavnog odbora nagađali su o razlozima za odlazak Komparić Devčić Bandiću. Nitko nije mogao dokučiti političke motive pa se spekuliralo o tome da bi posrijedi mogla biti usluga za supruga koji je radio u Luci Rijeka, ali je nedavno ostao bez posla i sada je na određeno zaposlen u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci.

- Ne bi me iznenadilo da je Bandić obećao kolegici srediti stalni posao za supruga - rekao nam je jedan SDP-ovac. O tome smo željeli pitati i samu Komparić Devčić, no ona jučer nije odgovarala na pozive.

Njezin prelazak Bandiću otvorio je i pitanje hoće li doći do preslagivanja u vladajućoj koaliciji. Naime, Bandiću nedostaje još samo jedan zastupnik pa da njegov klub može zamijeniti HNS. Razmišlja li se uopće u vladajućoj stranci o zamjeni koalicijskog partnera, pitali smo u vodstvu HDZ-a.

- Zabavno je to prebrojavanje. Još malo pa će biti “nas i Rusa 300 milijuna...” - odgovorila je osoba iz samog vrha HDZ-a na pitanje imaju li ikakvog temelja spekulacije o tome da bi HNS uskoro mogli zamijeniti Bandićevim klubom.

Zadnjim odlaskom SDP je sa 38 zastupnika, koliko ih je imao na početku mandata ovog saziva Sabora, spao na samo 30 imena, što im ozbiljno sužava opseg parlamentarnih aktivnosti. Ako im iz stranke ode još jedan zastupnik, SDP više neće moći samostalno organizirati ni jednu značajniju oporbenu inicijativu.

SDP tako više ne bi mogao podnositi prijedlog za pokretanje postupka utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika Republike, što Saboru može uputiti jedna petina svih zastupnika. Nadalje, ode li im još samo jedan zastupnik, SDP više neće moći samostalno pokretati ni pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom ministru ili Vladi u cjelini. Osim toga, ako ne budu li imali 30 ruku, neće moći ni prisiliti predsjednika Sabora da se raspravi njihova točka dnevnog reda koju vladajući namjerno preskaču.

Izdajnici i prebjezi

Premda gotovo svi oni koji napuštaju SDP to obrazlažu nezadovoljstvom zbog smjera u kojem Davor Bernardić vodi SDP, sam Bernardić u sebi ne vidi problem.

- Sabor nikada u povijesti nije manje održavao volju građana nego danas, čak 28 zastupnika promijenilo je svoje političke ideje i dresove, potpuno negirajući volju građana koji su ih izabrali. Izdajnici i prebjezi svih stranaka, pa i onih iz SDP-a, svojim su nevještim spinom pokušali prevariti građane, a samo su dokazali da im do SDP-a i socijaldemokracije nikada nije bilo stalo.

Te sluge HDZ-a pokazale su svoje pravo lice i sad je potpuno jasno zašto su ti isti rušili i mene i SDP. Bez obzira na to kako se kroz medije pokušava stvoriti dojam da je sve crno, svakog dana nam se priključuju novi ljudi - rekao je jučer Bernardić uoči sjednice Glavnog odbora.

A u skladu s trendom odlaska iz stranke, i na Glavnom odboru je bio prilično usamljen. Pojavila se samo nekolicina članova Predsjedništva, a nije došlo toliko članova Glavnog odbora da se jedva skupio kvorum. Posebno je napadan bio nedolazak potpredsjednika stranke Zlatka Komadine i Rajka Ostojića, tim prije što su na prošloj sjednici Predsjedništva obojica Bernardiću stavili do znanja da više nema njihovu podršku. Nedolaskom su dodatno potvrdili da ga više ne podupiru.

- Nisam došao jer sam privatno bio spriječen, a i da nisam, ne bih došao iz osobnih političkih razloga. Uostalom, nisam kvorum jer nisam član Glavnog odbora - odgovorio je Komadina na pitanje zašto ga jučer nije bilo na Iblerovu trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:10