KURIKULARNA REFORMA

'ZGROŽENA SAM I ZAPREPAŠTENA KOLIČINOM NEISTINA O MENI I MOJIM KOLEGAMA' Dijana Vican se oglasila o analizi natječaja za članove Ekspertne skupine

 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio analizu Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj samo dio članova Ekspertne radne skupine zadovoljava kriterije, a na račun predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijane Vican stižu nove prozivke, Vican je za N1 najavila svoje daljnje poteze.

- Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja - poručila je Vican za N1.

U cjelovitoj analizi koju ekskluzivno objavljuje Jutarnji list među ostalim je utvrđeno da izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete za voditeljicu prema pravilima koje je donijelo samo Povjerenstvo, ali i da akcijski plan izabrane voditeljice kojim se prijavila na natječaj nije akcijski plan koji je voditeljica predstavila i podijelila medijima.

Također, uvjeti koje je na sjednici utvrdilo Povjerenstvo nisu istovjetni onima u natječaju Ministarstva obrazovanja.

Analizu je izradilo Ministarstvo obrazovanja, poslalo je na očitovanje predsjednici premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijani Vican i članovima Povjerenstva, sa zahtjevom za očitovanjem.

Predsjednica Povjerenstva niti nakon mjesec dana nije se očitovala (ministrica joj je analizu proslijedila 15. srpnja), a bez očitovanja Blaženka Divjak nije ju željela pustiti u javnost.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavio analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo, nije očitovalo. Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese. Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima, kazala je za N1 ministrica Blaženka Divjak.

Cijeli slučaj komentirao je i premijer Andrej Plenković.

- Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću do 8. rujna pripremiti usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima, rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 11:18